Το ΕΙΑΣ γυρίζει σελίδα

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Δύο παραιτήσεις, σε κοντινό χρονικό διάστημα, πρώτα του –τότε- προέδρου κ. Μιλτιάδη Νεκτάριου και προσφάτως του γενικού διευθυντή κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου  δίνουν αφορμή να σταθούμε στο ΕΙΑΣ.

Οι «προσωπικοί λόγοι»  των παραιτήσεων των δύο στελεχών που κατά τις πληροφορίες είχαν μεταξύ τους εντάσεις, προφανώς δεν συνδέονται,  δεν αποτελούν θέμα προς διερεύνηση και φυσικά δεν ανακόπτουν τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό του Ινστιτούτου. Απλώς κλείνουν ένα κύκλο, κατά τον οποίο και τα δύο στελέχη προσέφεραν στο ΕΙΑΣ την γνώση τους, την παρουσία τους, την δράση τους. Δεν ήταν αρκετά. Χρειάζονται κι άλλα.
 
Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν. Μπροστά μας όμως υπάρχει το μέλλον. Περνάμε σε άλλη εποχή. Και θα πρέπει να σκεφτούμε για το ΕΙΑΣ ουσιαστικά και συγκεκριμένα: Το πρώτο που θα λέγαμε είναι ότι πρέπει να ενσκήψει η ασφαλιστική αγορά και να ξαναδεί τον φορέα με «άλλο μάτι».
 
Επίσης οι νέοι υπεύθυνοι θα πρέπει να αποδεχθούν την πρόκληση,  και να φέρουν στο ΕΙΑΣ νέο αέρα, διαφορετική προοπτική, και να του αποδώσουν νέο ρόλο από αυτόν που έως σήμερα έχει στην αγορά.
 
Μείζον θέμα που απαιτεί εντατικό χειρισμό είναι η χάραξη προσανατολισμού. Το νέο προεδρείο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος διοίκησης, όλοι μαζί  να προσδιορίσουν, να θέσουν και να επιδιώξουν νέους στόχους με γνώμονα να φέρουν το ΕΙΑΣ σε υψηλή θέση.
 
Χρειάζεται ένα οργανωμένο, εξειδικευμένο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών εκπαιδευτικό υπόβαθρο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα προσελκύει σπουδαστές για να μάθουν, να εκπαιδευτούν…
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο του Ινστιτούτου, είναι να πειστούν οι εταιρείες ότι το ΕΙΑΣ αποτελεί μια «πρώτης γραμμής» επιλογή, ότι είναι  ένα Ινστιτούτο που έχει πρόγραμμα σπουδών, που έχει στόχο, που έχει σαφή προσανατολισμό και ειδίκευση. Δηλαδή εκπαιδευτική δομή και «υλικό» χρήσιμο για την επιμόρφωση, εκπαίδευση, κατάρτιση στελεχών της αγοράς.
 
Το ΕΙΑΣ χρειάζεται και «κύρος» να αποκτήσει, και μια μεγαλύτερη αναγνώριση, και αποδοχή, ίσως και αίγλη, ανάλογη του σκοπού για τον οποίο υπάρχει.  
 
Μη ξεχνάμε ότι έως σήμερα έγιναν πολλά στο ΕΙΑΣ. Όμως, πέρασαν τα χρόνια στα οποία το Ινστιτούτο δεν κατάφερε να αποκτήσει την οντότητα και το κύρος που θα άρμοζε σε ένα Ινστιτούτο εκπαίδευσης που έστω και με τον κλαδικό του χαρακτήρα  θα μπορούσε να έχει μια ισχυρή και δυναμική παρουσία καθώς και καθοριστικό ρόλο στο μικροκλίμα της ασφαλιστικής αγοράς.
 
Η ευθύνη είναι διακριτά μεγάλη. Η πρόκληση μεγαλύτερη. Η προσπάθεια που χρειάζεται ακόμα απροσδιόριστη.
 
Όμως αξίζει το ΕΙΑΣ να προχωρήσει. Χωρίς έριδες, διαφωνίες και διαστάσεις που βεβαιωμένα προκαλούν ζημιά. Στελεχιακά διαθέτει ανθρώπους αναγνωρισμένους. Το προεδρείο και τα μέλη του ΔΣ έχουν εμπειρία πλούσια και έχουν γράψει επιτυχίες.
 
Απομένει να συσπειρωθούν ως «ομάδα» με κοινό στόχο και ίδιες βλέψεις ώστε να διαφοροποιηθούν από το παρελθόν και να σηματοδοτήσουν το μέλλον. Και έτσι το ΕΙΑΣ έχει προοπτικές να αναλάβει πρωταγωνιστικό, ενεργό, καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση και δημιουργία στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics