Το φωτεινό παράδειγμα του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha Bank

Με τρία ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, ιδιόκτητα πολυϊατρεία, και μια μεγάλη σειρά ειδικών προνομίων για τα μέλη του, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Alpha Bank επιδεικνύει μια αξιοζήλευτη δραστηριότητα.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Με τρία ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, ιδιόκτητα πολυϊατρεία, και μια μεγάλη σειρά ειδικών προνομίων για τα μέλη του, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Alpha Bank επιδεικνύει μια αξιοζήλευτη δραστηριότητα. Διασφαλίζει κοινωνικές και οικονομικές παροχές για τους εργαζόμενους και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους συνδικαλιστικούς χώρους. 

«Έχουμε δημιουργήσει ένα Σύλλογο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και δικαιωθήκαμε για τις έως σήμερα επιλογές μας οι οποίες έχουν μεγάλο ανταποδοτικό όφελος για τα μέλη μας» αναφέρουν ο πρόεδρος κ.Τάσος Γκιάτης και ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Λάτσης.
 
Αφορμή για να μιλήσουμε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου, και να εντοπίσουμε σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες και παρουσιάζουμε, ήταν τα εγκαίνια του ιδιόκτητου πολύ-ιατρείου (www.sab.gr) στην Ιπποκράτους.
 
Εκεί παραβρέθηκαν αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων (Φώφη Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης), ο κ. Α. Σαμαράς, η κ. Ε. Χριστοφίλοπούλου, ο δήμαρχος Αθήνας κ. Γ. Καμίνης, εκπρόσωποι φορέων της αγοράς, ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου και άλλοι πολλοί προσκεκλημένοι.  
 
Το πολυϊατρείο της Αθήνας μαζί με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης αποτελούν τις πρώτες μονάδες του πανελλαδικού δικτύου που έχει σχεδιαστεί και σταδιακά υλοποιείται.
 
Η αναπτυξιακή αυτή πρωτοβουλία -παροχή Υγείας- στα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha Bank είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση στην παρούσα οικονομική συγκυρία της χώρας και υπό τις συνθήκες που επικρατούν.  
 
Ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Γκιάτης, η ίδρυση πολυϊατρείων με όλες τις ειδικότητες ιατρών και συνεργασίες με ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, είναι κάτι, που είχε σχεδιαστεί με προσοχή, γίνεται πραγματικότητα, και στόχος του εγχειρήματος είναι οι εργαζόμενοι της Alpha Bank να έχουν δωρεάν υγεία. Η επιδίωξη αυτή, καθώς και άλλες υποστηρίζεται και από ασφαλιστικά συμβόλαια που έχουν συναφθεί και πράγματι αποτελούν προνόμια για τα μέλη του Συλλόγου. 
 
Συγκεκριμένα υπάρχει ένα Ομαδικό Νοσοκομειακό Συμβόλαιο για το οποίο δεν πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, ένα ακόμη Ομαδικό Εξωνοσοκομειακό Συμβόλαιο για το οποίοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν μια μικρή συμμετοχή, συμπληρώνει τις παροχές στον τομέα Υγεία.
 
Με τα δύο συμβόλαια και τα πολυϊατρεία, συνταξιούχοι, ενεργοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στις θυγατρικές της Alpha Bank δηλαδή περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ένα μεγάλο πλήρες υποστηρικτικό πλέγμα παροχών που τους διασφαλίζουν ότι αφορά τον τομέα Υγεία.
 
Βέβαια υπάρχει και ένα ακόμη ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει συναφθεί και αφορά την παροχή ΕΦΑΠΑΞ.
 
Στο συμβόλαιο αυτό γίνονται καταβολές 3% του μισθού από τον εργαζόμενο και αντίστοιχο ποσοστό από τον εργοδότη. Επίσης σχεδιάζεται, για να συμπληρωθεί και ο τομέας Σύνταξης, να δημιουργηθεί ένα Επαγγελματικό  Επικουρικό Ταμείο που θα στηρίξει τους εργαζόμενους της Alpha Bank.
 
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
 
Οι προσδοκίες και οι προσπάθειες του Συλλόγου δε σταματούν εδώ. Μέσα από την δυναμική της «μεγάλης οικογένειας» επιχειρείται η εξασφάλιση ειδικών τιμών, εκπτώσεων, παροχών σε μεγάλο εύρος υπηρεσιών και προϊόντων.
 
Τα μέλη του Συλλόγου απολαμβάνουν προνομίων που περιορίζουν τις δαπάνες διαβίωσης. «Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου ενώ ο πρόεδρος αναφέρει πώς «όλα έχουν γίνει από τις εισφορές των εργαζομένων».
 
Στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα που αποστέλλει ο κ. Γκιάτης προς τον ιδιωτικό τομέα είναι «να αρχίσουν οι συνδικαλιστικοί χώροι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να χαράσσουν την δική τους πορεία, ανεξάρτητη του κράτους, ώστε να διασφαλίσουν για τα μέλη τους παροχές με οικονομικό και κοινωνικό περιεχόμενο».
 
Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι κύριοι Γκιάτης και Λάτσης τονίζουν στο insurance-eea ότι για κάθε επιτυχία «προϋπόθεση είναι να υπάρχει όραμα και βούληση».
 
Δεν παραβλέπουν επίσης να επισημάνουν ότι  στην προσπάθειά τους έως σήμερα συνέδραμε ισχυρά η διοίκηση της τράπεζας η οποία είχε αρχές, συνέπεια και συνέχεια. 
 
Κλείνοντας την συζήτηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου, έγινε επιγραμματική αναφορά και σε άλλα μελλοντικά σχέδια, τα οποία θα ενταχθούν σταδιακώς σε όλα όσα με ευδιάκριτο τρόπο ο Σύλλογος έχει αποδείξει ότι κατάφερε εως σήμερα να δημιουργήσει για τα μέλη του.  
 
Συμπερασματικά μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι αν παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει και σε άλλους εργασιακούς τομείς-χώρους-κλάδους, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για περισσότερους πολίτες και το αποτέλεσμα επαγωγικά θα είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία. 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics