Το νέο περιβάλλον της διαμεσολάβησης

Αναδημοσίευση από το τελευταίο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού «ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ»

Αρθρο της Δήμητρας Λύχρου, Προέδρου της  Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος
 


Συνάδελφοι ,
 
Δεν είναι ο ρόλος μας να κάνουμε απλώς διαπιστώσεις και είναι αλήθεια ότι δεν αρκούμαστε καθόλου σε αυτό, όπως πολύ καλά καταλαβαίνουν και εκτιμούν τα Μέλη μας.
 
Όμως δεν είναι δυνατόν να μην καταγράψουμε τα υπερβολικά φορτία που σωρρεύουν στο επάγγελμά μας Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτεία και Εποπτική Αρχή.
 
Μετά από την επιδίωξη της εξυγίανσης και της ισονομίας στην άσκηση της Διαμεσολάβησης, – που και αυτά, ακόμη και με τους κανόνες που τίθενται, εξακολουθούν να είναι ζητούμενα, – ακυρώνουν την ουσία της δουλειάς μας, που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση και την πώληση.
 
Και δεν υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες, αλλά ότι αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να είναι για όλους.
 
Και ότι οι υπερβολικές ρυθμίσεις που οριοθετούν τόσο στενά και περιοριστικά τις αξιακές και ατομικές πρωτοβουλίες συχνά φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.
 
Πριν ακόμη χωνευτεί η IMD, έρχεται η IDD, και για όσους δεν τα πάνε καλά με τα αρκτικόλεξα, εννοούμε ότι η Οδηγία 2002/92 περί Διαμεσολάβησης, η οποία καθόρισε τις υποχρεώσεις του επαγγέλματός μας, αντικαθίσταται από την IDD, η οποία ήδη τίθεται σε διαβούλευση από την ΔΕΙΑ για την ενσωμάτωσή της στο εγχώριο δίκαιο.
 
Πριν καταλαγιάσει η σκόνη που σηκώθηκε από την εφαρμογή των Πράξεων 30 & 31 του Διοικητή της ΤτΕ, έρχεται η τροποποίησή τους.
 
Δύο χρόνια μας πήρε να καταλάβουμε ότι όλος ο καβγάς έγινε για να αλλάξει ο τρόπος είσπραξης ασφαλίστρων και τώρα τροποποιείται σε μία προσπάθεια να αφαιρεθούν κάποια αναγκαία στοιχεία που εμπεριείχε για να τηρούνται στοιχειωδώς τα ελάχιστα δικαιώματα του Διαμεσολαβητή.
 
Πριν καλοκαταλάβουμε ότι πρέπει όλοι να καθόμαστε στα θρανία για επανεκπαίδευση και εξετάσεις, κάθε χρόνο επί 15 ώρες τουλάχιστον, και εφ΄ όρου επαγγελματικής ζωής, έρχεται η νέα ύλη του Πιστοποιητικού Δ΄, από την ΔΕΙΑ, που απαιτεί για να απαντηθεί, πτυχίο Οικονομικής Σχολής και 3 μεταπτυχιακά.
 
Όλα τα παραπάνω παλεύονται και αντιμετωπίζονται με μεθοδική μελέτη, αγώνα και προσπάθεια.
 
Η νέα Οδηγία θα μελετηθεί και οι προτάσεις μας στην διαβούλευση θα υποβληθούν, ελπίζοντας πάντα ότι θα εκτιμηθούν καλόπιστα.
 
Οι τροποποιήσεις των πράξεων 30 & 31, με τα ανησυχητικά κενά, τις ασάφειες και τις παραλήψεις τους, θα αντιμετωπισθούν με προσπάθεια και αγώνα των Σωματείων και της ΕΑΔΕ.
 
Οι προτάσεις μας για την επαναπιστοποίηση και την ύλη των εξετάσεων για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, θα εκτιμηθούν και πιστεύουμε ότι θα ληφθούν υπ΄ όψιν ώστε να υπάρξει μία περίοδος ήπιας προσαρμογής.
 
Όλα παλεύονται…
 
Αυτό που δεν παλεύεται όμως είναι η φορολογική και ασφαλιστική εξόντωση του επαγγέλματός μας, και αυτό είναι που έβγαλε όλους μας, για πρώτη φορά στο δρόμο και στις διαδηλώσεις.
 
Προσπαθούμε να αναδείξουμε ότι το επάγγελμά μας είναι ανάδελφο και μοναδικό.
 
Γιατί κανένας άλλος επαγγελματίας δεν φορολογείται από το πρώτο ευρώ, στο σύνολο του εισοδήματός του, που δηλώνεται χωρίς καμία απομείωση.
 
Και ο αγώνας εδώ δυστυχώς είναι δύσκολος.
 

Αναδημοσίευση από το τελευταίο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού «ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ»

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics