Το Βιετνάμ ανακαλύπτει την ιδιωτική ασφάλιση

Της Δήμητρας Κουράση Με ολέθριο τρόπο οι πολίτες του Βιετνάμ και η πολιτεία διαπιστώνουν την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης από τον ιδιωτικό τομέα. Στην χώρα η αύξηση των ποσοστών θανάτου από την επάρατη νόσο είναι μεγάλη.

Της Δήμητρας Κουράση

Με ολέθριο τρόπο οι πολίτες του Βιετνάμ και η πολιτεία διαπιστώνουν την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης από τον ιδιωτικό τομέα. Στην χώρα η αύξηση των ποσοστών θανάτου από την επάρατη νόσο είναι μεγάλη. Και αυτό εν μέρει αποδίδεται στο γεγονός ότι οι εξετάσεις που μπορούν να γίνουν προληπτικά για να ανιχνευτεί νωρίς δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Αυτό αποδίδει αποτυχία στο όλο σύστημα υγείας και έχει αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά θνησιμότητας.

Σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Έλεγχος του Καρκίνου: η τρέχουσα κατάσταση και λύσεις» που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναφέρθηκε ότι το 70% των περιπτώσεων καρκίνου στο Βιετνάμ ανιχνεύεται στα τελευταία στάδια, καθιστώντας πολύ δύσκολη και δαπανηρή τη θεραπεία των περισσότερων περιστατικών.

Ο κ. Le Quang Cuong, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι ο καρκίνος γίνεται ένα βαρύ φορτίο σε χώρες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες και στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Κάθε χρόνο εντοπίζονται περισσότερες από 126.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στη χώρα και από αυτές, οι 94.000 καταλήγουν.

Ο καθηγητής κ. Tran Van Thuan, διευθυντής του νοσοκομείου K στο Ανόι, που έγινε γνωστός στη χώρα για την εξειδίκευσή του στην αντιμετώπιση του καρκίνου, δήλωσε: «Με τον καρκίνο, όσο πιο γρήγορα γίνεται η ανίχνευση, τόσο πιο απλή είναι η θεραπεία. Ο καθυστερημένος εντοπισμός του, οδηγεί σε παρατεταμένη και συχνά αναποτελεσματική θεραπεία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο ρυθμός θεραπείας του καρκίνου στη χώρα μας είναι χαμηλός σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες».

Ήταν πολύ αργά..

Η NguyenThi D, 50 ετών, κάτοικος της περιφέρειας PhucTho στο Ανόι, δήλωσε ότι όταν ο σύζυγός της αισθάνθηκε πόνο στα δεξί του πλευρό και αποφάσισε να πάει να δει τον γιατρό, πληροφορήθηκε ότι είχε προσβληθεί από καρκίνο του ήπατος τελευταίου σταδίου.

«’Αντεξε για 6 μήνες στο νοσοκομείο όμως μετά δεν τα κατάφερε»..

Μία άλλη κάτοικος της πρωτεύουσας, PhanThi L, 56 ετών, δήλωσε ότι ο σύζυγός της έβηχε πολύ και πήρε αντιβιοτικά για αρκετό καιρό μέχρι που ένιωσε σοβαρό θωρακικό πόνο και πήγε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Οι γιατροί του είπαν ότι βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα. Έζησε και εκείνος για έξι μήνες μετά την ανίχνευση της νόσου..

«Δεν μπορούσα να εγκαταλείψω τη θεραπεία, αν και ήξερα ότι ο σύζυγός μου δεν θα μπορούσε να ζήσει για πολύ ακόμη. Η θεραπεία ήταν πολύ ακριβή, κοστίζοντας την οικογένειά μου εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά και πάλι ο σύζυγός μου υπέφερε από τον πόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καρκίνος είναι ένας εφιάλτης για τους ανθρώπους σήμερα. Ο καρκίνος συνοδεύεται από πόνο, δυστυχία, κόστος και θάνατο».

Καμία ασφάλιση..

Ο καθηγητής Tran Van Thuan, παρατήρησε ότι οι περισσότερες μορφές καρκίνου μπορούν ολοκληρωτικά να θεραπευτούν εφόσον εντοπιστούν νωρίς στα αρχικά στάδια.

«Για παράδειγμα, όταν ο καρκίνος του μαστού εντοπιστεί στο πρώτο στάδιο, το ποσοστό επιτυχίας ολικής θεραπείας από αυτό βρίσκεται στο 95%, στο δεύτερο στάδιο κυμαίνεται από 70-75% και στο τρίτο στάδιο το ποσοστό βρίσκεται στο 65%. Στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο όμως.. μόνο 5%..

Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι ότι για τις εξετάσεις που μπορούν να γίνουν νωρίς ώστε και να εντοπιστεί και να θεραπευτεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική κάλυψη».

Θεωρεί ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα, οι ασφαλιστικές εταιρείας θα βάλουν στα σχέδιά τους να καλύπτουν την έγκαιρη εξέταση για κάποιους τύπους της επάρατης νόσου όπως του μαστού, του τραχήλου και του ήπατος του γαστρεντερικού.

«Φανταστείτε όλο αυτό να φτάσει και σε εθνικό επίπεδο.. Θα βοηθήσει να αυξηθεί το ποσοστό έγκαιρης και γρήγορης ανίχνευσης αλλά και της θεραπείας του».

Από μεριάς Κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ασφαλιστική κάλυψη για την ανίχνευση του καρκίνου στην δεκαετή εθνική στρατηγική που αφορά τον καρκίνο, το καρδιαγγειακό, τον διαβήτη, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα και άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες.

Το στρατηγικό πλάνο, προβλέπει ότι μέχρι το 2025, όλες οι επαρχιακές και τοπικές διοικήσεις θα χρησιμοποιούν δικά τους τοπικά κεφάλαια για την εφαρμογή προγραμμάτων κατά του καρκίνου και το 70% των ενηλίκων θα έχει καλύτερη κατανόηση της νόσου.

Τέλος, αναφέρεται ότι μέχρι το 2025, η έγκαιρη ανίχνευση ορισμένων καρκίνων θα αυξηθεί στο 40%.

Πηγή: www.prnewswire.com

 

 

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics