Τοις τολμώσιν…

Άρθρο του Γιάννη Βοτσαρίδη Διευθύνοντος συμβούλου INTERLIFE Ασφαλιστικής

Άρθρο του Γιάννη Βοτσαρίδη Διευθύνοντος συμβούλου INTERLIFE Ασφαλιστικής


Στην παγκόσμια αγορά των Ασφαλειών και Αντασφαλειών τα πράγματα αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι δύσκολα (ιδιαίτερα για τον Κλάδο Ζημιών και Περιουσίας) ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι για πάντα. Η αγορά κάνει κύκλους και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει.

Τα παραπάνω εκτιμούν σοβαροί ξένοι επιχειρηματίες που επενδύουν συστηματικά στις Ασφάλειες διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Όσον αφορά τις γενικότερες προβλέψεις τους, ειδικά για τον Κλάδο των Ασφαλειών, επικρατεί ένα θετικό κλίμα που αποδεικνύεται και ενισχύεται από επενδύσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα βασιζόμενες σε προσεκτική ανάλυση της Αγοράς ακόμη και σε χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως π.χ. η Ελλάδα, επειδή ακριβώς “βλέπουν μακριά”, διακρίνουν τις ευκαιρίες και τολμούν.
 
Αυτή η εκτίμηση, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη για τις ευκαιρίες του Ασφαλιστικού Κλάδου σήμερα στη χώρα μας. Ξεκινώντας από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της ασφαλιστικής δαπάνης στην Ελλάδα – που πορεύονται ανάλογα με την υφεσιακή συμπεριφορά της οικονομίας – τολμούμε να υποθέσουμε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του Κλάδου είναι μεγάλες, εφόσον προκύψουν έστω και κάποια δειλά δείγματα ανάκαμψης του ΑΕΠ.
 
Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει τέσσερις φορές μικρότερη δαπάνη ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ και έξι φορές χαμηλότερα ασφάλιστρα ανά κάτοικο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι έχοντας αγγίξει τα κατώτατα όρια η πορεία του Κλάδου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα είναι σαφώς ανοδική. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
 
Έτοιμοι με τις μελέτες μας και τις προβλέψεις μας για νέα προϊόντα που αναδείχθηκαν μέσα από την Κρίση, αλλά και προϊόντα προσαρμοσμένα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες: Προγράμματα που ανταποκρίνονται στο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς Περίθαλψης, Προγράμματα που απαντούν στην ανασφάλεια της Τρίτης Ηλικίας, στους αυξανόμενους κινδύνους από Ακραία Καιρικά
 
Φαινόμενα, στα επαγγελματικά προβλήματα που μπορούν να απαιτήσουν δαπανηρή Νομική Κάλυψη, στους κινδύνους της Κυβερνοπειρατείας, στην αύξηση του προσδόκιμου Ζωής που ανατρέπει τα κλασσικά προγράμματα Συνταξιοδότησης.
 
Τα κλειδιά της επιχειρηματικότητας διαχρονικά είναι η Διορατικότητα, η Πρόβλεψη, η Τόλμη. Πετυχημένος είναι ο επιχειρηματίας που μπορεί να “ακούει πέρα από το θόρυβο”, που βλέπει “το δάσος και όχι το δένδρο”, που τολμά να κάνει προβολή των γεγονότων και να σχεδιάσει την πορεία του με βάση τα μηνύματα του μέλλοντος και όχι επίπεδες ερμηνείες του μικρόκοσμου της καθημερινότητας. 
 
Άλλωστε “τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος”, κατά Θουκυδίδη. (Η τύχη είναι σύντροφος των τολμηρών).
 

 

 Αναδημοσίευση από το νέο τεύχος του περιοδικού INTERLIFE magazine​ έκδοσης του  Ομίλου Εταιριών INTERLIFE

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics