Χάθηκε στις «διαδρομές» το σχέδιο νόμου για την IDD

Ακόμα και μέσα από τις διαρκείς παρατάσεις το έτοιμο από το καλοκαίρι σχέδιο νόμου για την IDD και άλλα θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης βρίσκεται σε διεργασίες επεξεργασίας. Τι είναι άραγε αυτό που έχει τόσο πολύ συντελέσει στην καθυστέρηση, ώστε...

Του Γιάννη Βερμισσώ

Ακόμα και μέσα από τις διαρκείς παρατάσεις το έτοιμο από το καλοκαίρι σχέδιο νόμου για την IDD και άλλα θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης βρίσκεται σε διεργασίες επεξεργασίας.  Τι είναι άραγε αυτό που έχει τόσο πολύ συντελέσει στην καθυστέρηση, ώστε το όλο θέμα να επιδιώκει την εκπνοή κάθε προθεσμίας;

Παραμένει ανολοκλήρωτο ακόμα λένε οι πληροφορίες το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της IDD στην ελληνική νομοθεσία και πιθανόν να επιδέχεται και τροποποιήσεις-ρυθμίσεις-αλλαγές κ.λπ..  Το  γεγονός αυτό  ωθεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς να συνομιλούν με τους αρμοδίους προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει και παράλληλα να εμείνουν σε θέσεις τους, οι οποίες είναι κρίσιμες καθώς επιδιώκουν την ίση μεταχείριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ιδιωτικής ασφάλισης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει διάχυτη ανησυχία μήπως και η εκτός κάθε χρονικού ορίου καθυστέρηση του σχεδίου νόμου να κατατεθεί  στη Βουλή  σημαίνει και τυχόν αλλαγές που θα προκαλέσουν έκπληξη εάν διαπιστωθούν την τελευταία στιγμή.

 Στο πλαίσιο αυτό κατά πληροφορίες του insurance – eea ασκούνται πιέσεις στους αρμοδίους να προχωρήσουν το σχέδιο νόμου έστω και εάν δεν είχαν έλθει στη δημοσιότητα όλες οι προτάσεις του σταδίου της δημόσιας διαβούλευσης.

Να σημειωθεί ότι η ενσωμάτωση της IDD έχει εξαντληθεί στις παρατάσεις και σε επίπεδο E.Ε.  Ωστόσο και σε εθνικό επίπεδο δεν δικαιολογείται τόση χρονική καθυστέρηση σε ένα σχέδιο νόμου που από το καλοκαίρι ήταν έτοιμο. Το ότι η Κομισιόν έδωσε άλλο ένα χρονικό περιθώριο από την 1η Οκτωβρίου καθώς διαπιστώθηκε ότι κάποια κράτη μέλη μεταξύ αυτών και η Ελλάδα δεν είχαν ετοιμαστεί, δεν αποτελεί  αιτιολογία για να φθάσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή «τελευταία ώρα».

Να υπενθυμίσουμε ότι και άλλες οκτώ χώρες βρέθηκαν ανέτοιμες την 1η Οκτωβρίου και ήταν οι : Βουλγαρία, Κροατία, Λετονία, Σλοβενία, Κύπρος Πορτογαλία, Ρουμανία, και Ισπανία, Επίσης πέντε (5) χώρες είχαν μερική προσαρμογή (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο).  

Επιπρόσθετα να αναφερθεί ότι η  προσαρμογή στην IDD είναι κρίσιμη για τις αγορές ιδιωτικής ασφάλισης. Αφορά ιδιαιτέρως «λεπτά» θέματα που αναμορφώνουν τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων, ορίζουν προϋποθέσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού, και αναδεικνύουν την προστασία-ενημέρωση του καταναλωτή σε μείζον θέμα που καθορίζει ριζικά πλέον την στάση των ασφαλιστικών εταιρειών και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics