10 μέτρα για τη στήριξη των ΜμΕ

Δέκα προτεραιότητες για τη στήριξη της αγοράς και των επιχειρήσεων θέτει προς την κυβέρνηση το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, την επομένη του ανασχηματισμού της και εν αναμονή της νέας προγραμματικής «πλατφόρμας» των δύο κομμάτων που τη στηρίζουν.
Στο υπόμνημά του το ΕΕΑ τονίζει ότι οι παλαιότεροι, αλλά και οι νέοι, που είχαν το χρονικό περιθώριο να ενημερωθούν από την ώρα ανάληψης των νέων τους καθηκόντων, πρέπει να γνωρίζουν ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με βάση τον θεσμικό του ρόλο, θα αναζητεί λύσεις στα προβλήματα των εκατοντάδων χιλιάδων μελών του, προβάλλοντάς τα σε κάθε συνάντηση τόσο με τα κυβερνητικά στελέχη όσο και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα.
Αναλυτικότερα, το ΕΕΑ εισηγείται:

1. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Επιτέλους, ήρθε η ώρα, το τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του από τα χρήματα πολιτών και επιχειρήσεων, να ενισχύσει την πραγματική οικονομία. 

2.Απλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ώστε αυτά τα χρήματα να μην χαθούν και να φτάσουν, μέσα από απλουστευμένες διαδικασίες, ως ενίσχυση, στην πραγματική οικονομία. Το Ε.Ε.Α. θεωρεί ότι τα χρήματα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα ενισχύσουν την ρευστότητα, θα αυξηθεί η απορροφητικότητα και η απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

3.Έπρεπε ήδη το πολιτικό μας σύστημα να έχει πείσει τους δανειστές, ώστε να έχει επανέλθει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο επίπεδο του 13%. Παρά το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει, ακόμα και τώρα εάν υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του επαγγελματικού κόσμου, είναι σίγουρο ότι θα τονώσει οικονομικά και ψυχολογικά την αγορά.

4. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα λειτουργήσει προς όφελος των μεγάλων και όχι των μικρών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μην προχωρήσει στο μέτρο, γιατί η μονοπώληση της αγοράς, από μεγάλες «καρτελοποιημένες» επιχειρήσεις είναι βέβαιη.

5.Περισσότεροι από το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών και επιχειρηματιών είναι ανασφάλιστοι. Δεν μπορούν να είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα πάνω από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, να μην έχουν πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα. Το Ε.Ε.Α. ζητά άμεση ρύθμιση των οφειλών σε περισσότερες δόσεις, ώστε να αποκτήσουν και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες ασφαλιστική ενημερότητα και ασφαλιστική κάλυψη.

6. Το Ε.Ε.Α. ζητά από την κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή ολιγοπώλησης της αγοράς, φαινόμενο που τις δύσκολες ώρες που περνά η αγορά διογκώνεται, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται και το ελληνικό δημόσιο, με την αδυναμία είσπραξης φορολογικών εσόδων αλλά και επαγγελματικοί κλάδοι που οδηγούνται στον αφανισμό.

7. Σε αντιδιαστολή με την πτώση του τζίρου σε ποσοστό περισσότερο του 50%, το Ε.Ε.Α. διαπιστώνει αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Ζητείται από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ πάγωμα όλων των τιμολογίων και μειώσεις σε κλάδους την οικονομίας που ακόμα προσπαθούν να παράξουν προϊόντα και υπηρεσίες.

8. Άμεσα διηθητικά μέτρα κατά των Ο.Τ.Α. που τείνουν να καταστούν σε δεύτερη εφορία. Καταγράφονται σε όλη την χώρα υπερβολικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 200%, σε μια εποχή που η αγορά σβήνει.

9.Το Ε.Ε.Α. ζητά μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης, με εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, ώστε να αποφύγουν οι επαγγελματίες-έμποροι επιζήμιους, μακροχρόνιους δικαστικούς συμβιβασμούς.

10.Να δοθεί η δυνατότητα στις ΜμΕ να προσλάβουν έναν εργαζόμενο με επιδότηση της εργασίας. Στόχος, η απορρόφηση τουλάχιστον 660.000 ανέργων.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics