25 δισ στερλίνες επενδύουν στη Βρετανία 6 ασφαλιστικοί όμιλοι

Επενδύσεις ύψους 25 δισ. στερλινών, σε έργα υποδομής και στέγασης, προγραμματίζουν έξι ασφαλιστικοί όμιλοι στη Βρετανία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Επενδύσεις ύψους 25 δισ. στερλινών, σε έργα υποδομής και στέγασης, προγραμματίζουν έξι ασφαλιστικοί όμιλοι στη Βρετανία, σύμφωνα με τους Financial Times.


Πρόκειται για τις εταιρείες Legal and General, Prudential, Aviva, Standard Life, Friends Life και Scottish Widows, τα δε σχέδιά τους εντάσσονται στο ευρύ «Εθνικό Σχέδιο Υποδομών» της Βρετανίας. Ο ορίζοντας εκτέλεσής τους είναι οι επόμενες δεκαετίες. Αν και δεν δίδονται επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το πώς οι έξι ασφαλιστικοί όμιλοι θα επενδύσουν και σε τι είδους έργα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ντάνι Αλεξάντερ, έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης από το Σίτι».

Αντίστοιχη επενδυτική πρωτοβουλία είχε ληφθεί πριν από δέκα χρόνια. Τότε θεσμικοί επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας, είχαν διοχετεύσει 20 δισ. στερλίνες σε υποδομές, αλλά μέχρι σήμερα έχουν λάβει ως απόδοση μόλις 1 δισ. στερλίνες.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον είναι να θέσει και πάλι τις υποδομές στην καρδιά της οικονομικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας δημόσια και ιδιωτικά κονδύλια για την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων. Το ύψος τους ανέρχεται σε 375 δισ. στερλίνες και, εκτός των κεφαλαίων από τον ασφαλιστικό κλάδο και τον δημόσιο τομέα, θα χρησιμοποιηθούν και έσοδα από την πώληση κρατικής περιουσίας.

Βέβαια, πολλοί έκαναν λόγο για «ένα ευχολόγιο», καθώς τα περισσότερα από τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις εκλογές του 2016, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Αναλυτές του κλάδου των υποδομών επισημαίνουν πως οι ουσιαστικές δεσμεύσεις αντιστοιχούν μόλις στο ένα δέκατο των όσων ανακοινώθηκαν στον Τύπο.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας απάντησε στις επικρίσεις προβάλλοντας τις δεσμεύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για τα 25 δισ. στερλίνες.

Ωστόσο, όπως φάνηκε στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών ομίλων δεν θα αφορούν μόνον κομβικά έργα υποδομών. Ο Νάιτζελ Ουίλσον, διευθύνων σύμβουλος της Legal & General, μιας από τις ασφαλιστικές εταιρείες, διευκρίνισε πως και οι ίδιοι οι επενδυτές έχουν τις δικές τους ιδέες, όπως είναι η κατασκευή κατοικιών.

Το 2011 είχε δημοσιοποιήσει έναν κατάλογο 40 έργων άμεσης προτεραιότητας ο κ. Κάμερον, των οποίων η πρόοδος είναι ανομοιόμορφη. Αυτά αφορούν την ενέργεια, το οδικό δίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες. Εκτός χρονοδιαγράμματος βρίσκονται τα σχέδια για νέο πυρηνικό σταθμό, σταθμούς φυσικού αερίου και ένα πιλοτικό πρόγραμμα αποθήκευσης γαιάνθρακα.

Ωστόσο, χθες η κυβέρνηση φάνηκε ότι θέλει να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες και ανακοίνωσε πως θα διαθέσει δισεκατομμύρια στερλίνες για τον πυρηνικό σταθμό και την κατασκευή οδικών αξόνων.

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics