Αγώνας της διαμεσολάβησης στη Ρόδο για εξυγίανση της αγοράς

Όπως αναφέρει στο insuranceeea, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διαμεσολαβούντων Ιδιωτικής Ασφάλισης Δωδεκανήσου "ΙΣΧΥΣ", κος Π.Χατζηπέτρος η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα είναι ασφυκτική για τη λειτουργία του επαγγέλματος.

Του Γιάννη Βερμισσώ. 

Σε δράσεις για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, με ταυτόχρονες διεκδικήσεις δικαιωμάτων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, προχωρά ο Σύλλογος Διαμεσολαβούντων Ιδιωτικής Ασφάλισης Δωδεκανήσου "ΙΣΧΥΣ", με τον πρόεδρό του κ. Πάρι Χατζηπέτρο να καταγράφει αρρυθμίες στη λειτουργία της αγοράς.

Όπως αναφέρει στο insuranceeea η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα είναι ασφυκτική για τη λειτουργία του επαγγέλματος. Δεν υποβοηθούνται οι νέοι να εκπαιδευτούν, δεν ανακόπτονται οι αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών, λειτουργούν ανενόχλητοι οι «μαύροι κωδικοί», εξακολουθούν να αυτοδιαφημίζονται κάποιοι επαγγελματίες παρέχοντας ασφάλιστρα από «τόσα ευρώ»… Επιβαρυντικά σε όλο αυτό το περιβάλλον έρχεται, όπως τη χαρακτηρίζει η «παγκόσμια πρωτοτυπία» να φορολογείται ο κλάδος μέσα από τις ασφαλιστικές του εισφορές οπότε, συμπληρώνει, ότι από ένα ποσό και άνω η ασφαλιστική διαμεσολάβηση εκχωρεί στο δημόσιο τα εισοδήματά της.

Σειρά πρωτοβουλιών 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέτρο, η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί και γι΄ αυτό ο Σύλλογος έχει αποφασίσει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες επιδιώκοντας λύσεις. Συγκεκριμένα τονίζει ότι: «θα προχωρήσουμε σε καταγγελίες κατά των υπαλλήλων των τραπεζών που διαπιστώνουμε ότι μετέρχονται αθέμιτες μεθόδους». Το ίδιο αναφέρει και για τους «μαύρους κωδικούς»  όπου ονόματα αυτών που βρίσκονται στην αφάνεια και πρόκειται να δοθούν στην εποπτεύουσα αρχή για να εφαρμοστεί ο νόμος. Για την ασφαλιστική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα ο κ. Χατζηπέτρος είναι αισιόδοξος διαβλέποντας ανάπτυξη των εργασιών και αξιόλογες προοπτικές για τους επαγγελματίες. Κατά την άποψή του: «η νομοθεσία όπως έχει εξελιχθεί αλλά και εξακολουθεί να διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι αυστηρή αλλά βοηθά στο ξεκαθάρισμα της αγοράς. Όσοι την τηρήσουν ορθά για να μείνουν στον κλάδο και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους θα μπορέσουν να ασκήσουν καλύτερα το επάγγελμα, θα υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στον πολίτη – καταναλωτή και θα αποκτηθεί μια νέα στενότερη από το παρελθόν σχέση. Αναβαθμίζεται πιστεύω το επάγγελμα και θα ασκείται πιο σοβαρά η δουλειά μας».

Προς στο σκοπό αυτό, ο σύλλογός μας διοργανώνει συχνά σεμινάρια ενημέρωσης των συναδέλφων, προκειμένου να υπάρξει πλήρης πληροφόρηση των νέων νόμων και κανόνων που ισχύουν στη διαμεσολάβηση. Στο πλαίσιο όσων προαναφέρθηκαν, αναφέρει ο κ. Χατζηπέτρος «είμαστε σε επαφή με την Επιτροπή Διαμεσολάβησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και τον επικεφαλής της, Γενικό Γραμματέα του ΕΕΑ, κ. Δημήτρη Γαβαλάκη. Με τη συμβολή του θα οργανώσουμε εκδήλωση ενημέρωσης  των μελών μας στο Επιμελητήριο της Ρόδου στις 28 Ιουνίου με στόχο να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε για την IDD και τις αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.»

Είσοδος νέων στο επάγγελμα 

Υπάρχει δυσκολία στην είσοδο νέων ανθρώπων στο επάγγελμα, αναφέρει ο κ. Χατζηπέτρος και εκτιμώντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, εξηγεί τις υφιστάμενες αντιξοότητες. Τονίζει ότι «το κόστος της εκπαίδευσης και πιστοποίησης ενός νεοεισερχόμενου στο επάγγελμα είναι υψηλό, ιδιαίτερα για τον προερχόμενο από την περιφέρεια  υποψήφιο διαμεσολαβητή, ο οποίος πρέπει να μεταβαίνει σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη τόσο για την εκπαίδευση του όσο και για τις εξετάσεις. Αυτό έχει κόστος. Γι΄αυτό και προτείνουμε ως Σύλλογος οτι η εκπαίδευση και οι εξετάσεις θα μπορούσαν να αποκεντρωθούν σε συνεργασία με ένα πιστοποιημένο ΙΕΚ . Είναι μια λύση καλή που πρέπει να υιοθετηθεί πιθανόν και για όλη τη περιφέρεια της χώρας».

Το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή 

Η άσκηση του επαγγέλματος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που διαρκώς περιχαρακώνεται και με νέες απαιτήσεις που προέρχονται κυρίως από τη νομοθεσία και την εξέλιξη της ενημέρωσης των πολιτών για την ιδιωτική ασφάλιση επισημαίνει ο κ. Χατζηπέτρος. Υπό το πρίσμα αυτό –της σοβαρότητος- κατά την άποψή του οφείλει ο κάθε επαγγελματίας να αναπτύσσεται στην αγορά. Ως παράδειγμα αναφέρει τα πιο πρόσφατα καταστροφικά γεγονότα της Ρόδου και όπως λέει: οι σοβαροί ασφαλιστές ήταν παρόντες στις ζημιές, στο πρόβλημα, στην καταστροφή και απόδειξαν ότι βρίσκονται κοντά στους ασφαλισμένους, κοντά στο πρόβλημα, κοντά στον πολίτη. Δεν υπήρχε τραπεζικός υπάλληλος εκεί και αυτό δείχνει τη διαφορά μας».

Η νέα σελίδα 

Μέσα από αυτά που προαναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δωδεκανήσου στέλνει το δικό του μήνυμα που είναι αισιόδοξο: η αγορά μας σε όλα τα νησιά όχι μόνο στη Ρόδο θα κινηθεί ανοδικά. Ο Σύλλογός μας πρωτοπορώντας όπως πρώτος ενέταξε στα μέλη του όλες τις βαθμίδες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης τώρα θα δημιουργήσει «δορυφόρους» ενημέρωσης για κάθε νησί. Θα δημιουργήσουμε σε κάθε νησί Τοπική Επιτροπή Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ώστε να αναπτυχθεί καλύτερη επικοινωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο. Μαζί με τις άλλες δράσεις εξυγίανσης του περιβάλλοντος λειτουργίας της αγοράς, ελπίζουμε ότι θα αδράξουμε γρήγορα τις ευκαιρίες και στους κλάδους υγείας,συνταξιοδοτικων προγραμμάτων, στον κλάδο περιουσίας,αστικής ευθύνης και θα ανταποκριθούμε σε μια αυξανόμενη ζήτηση που διαβλέπουμε».

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics