Αιφνιδιασμός των Διαμεσολαβούντων από νομοθετικές ανατροπές

Γράφει ο Κώστας Λάμπρου

Γράφει ο Κώστας Λάμπρου  

Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής – Μέλος Δ/Σ & Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Ε.Ε.Α -Πρώην πρόεδρος ΠΣΑΣ  


Για μια ακόμη φορά ο Κλάδος  Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, αιφνιδιάζεται από νομοθετικές παρεμβάσεις. 

Στον πολυνόμο 4141/2013 για τα «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης» (ΦΕΚ Α΄ 81 5/4/2013), που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από την Βουλή και  στο Ε΄ ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ¨λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών¨, περιλαμβάνεται το άρθρο 25, που γυρίζει τα πάνω κάτω στην Πιστοποίηση των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Είναι φανερό ότι το άρθρο αυτό μπήκε κατ΄ επιταγή   της ΔΕΙΑ (ΤτΕ).

Αν εφαρμοστούν αυτά που προβλέπει το σχετικό άρθρο, ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής θα μετατραπεί σε «…επαγγελματία υπό αίρεση & προθεσμία… »!!!        

Η διατύπωση  της  1ης «ε) παραγράφου  «.. θα πρέπει να διαθέτει Πιστοποίηση γνώσεων εν ισχύ..» και το τελευταίο εδάφιό της,  «….η διάρκεια ισχύος της πιστοποίησης και τυχόν πρόσθετες προϋποθέσεις διατήρησης της σε ισχύ, όπως η επανεκπαίδευση των κατόχων της, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την τυχόν αναγνώριση άλλων εγγράφων…..» το επιβεβαιώνουν.     

Κανείς δεν έχει αντίρρηση, ότι Ιδιωτική Ασφάλιση όπως εξελίσσεται, με την πολυπλοκότητα των συμβολαίων την ένταξη των Χρηματοοικονομικών και τις νέες ασφαλιστικές ανάγκες, που ολοένα προκύπτουν, απαιτούν πλέον  αυξημένες γνώσεις  για την άσκησή του επαγγέλματος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, ο Κλάδος  χρειάζεται  συνεχή επιμόρφωση και την λεγόμενη, δια βίου μάθηση.      

Ανήκω σε εκείνους που έδωσαν προσωπικούς αγώνες για να μπει «Εκπαιδευτικό Γεφύρι», όχι μόνο  στην είσοδο του επαγγέλματος, αλλά σε ολόκληρο το Θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης και μάλιστα  από το 1990, κόντρα σε όλους  τους «ανέμους», που «σφύριζαν», ότι κάτι τέτοιο θα έκλεινε το επάγγελμα και θα δημιουργούσε εμπόδια στην ανάπτυξη.      

Σήμερα όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, το μορφωτικό επίπεδο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, δεν έχει καμιά σχέση με εκείνο της δεκαετίας του 80, τότε έψαχνες να βρεις στον Χώρο πτυχιούχο και σήμερα ψάχνεις για   απόφοιτο Λυκείου, αφού σχεδόν όλοι διαθέτουν, όχι μόνο πτυχία ΤΕΙ και   ΑΕΙ, αλλά ένα και δύο μεταπτυχιακά και διδακτορικά.     

Πέραν τούτου, ο υπάρχων  νόμος  προβλέπει  πιστοποίηση μέσω εξετάσεων, όχι μόνο  για όποιον θέλει να μπει στο επάγγελμα αλλά και για εκείνους που  θέλουν ν΄ αλλάξουν κατηγορία Διαμεσολάβησης, αυτός που θα μπει στο Χώρο μας, για να φτάσει στην πιο Υψηλή  κατηγορία Διαμεσολάβησης, δίνει τρείς φορές εξετάσεις, παίρνει τρείς διαδοχικές πιστοποιήσεις και αν δραστηριοποιείτε στα Χρηματοοικονομικά, παίρνει και Τέταρτη.     

Η μετατροπή της ισχύος αυτών των πιστοποιήσεων, σε περιορισμένης και  συγκεκριμένης  χρονικής διάρκειας, όπως προβλέπει ο νέος Νόμος 4141 και η υποχρέωση,  κάθε λίγο και λιγάκι, στη βάσανο των εξετάσεων, για να διατηρήσεις τη δουλειά σου, νομίζω ότι είναι Ελληνική  υπερβολή.     

Φανταστείτε, Καθηγητές, Δασκάλους, Γιατρούς, Μηχανικούς, Δικηγόρους, Φοροτεχνικούς  και άλλους, επαγγελματίες, να μετατρέψουν σε μια νύχτα, τις άδειες ασκήσεως του επαγγέλματός των, σε τριετείς ή πενταετείς, όπως επιχειρούν να κάνουν σε μας, και  για να συνεχίσουν να ασκούν δραστηριότητα, να πρέπει να ξανακαθίσουν υποχρεωτικά στα θρανία και  να δώσουν πάλι  εξετάσεις!!!     

Σκεφτείτε τι θα γινόταν με τους  επαγγελματίες οδηγούς, λεωφορείων, φορτηγών, ταξί  κ.λ.π, που ενώ έχουν περάσει όλες τις εξετάσεις, που χρειάζονται  για την αναβάθμιση των  διπλωμάτων οδήγησης, σε ανώτερη κατηγορία, να έρθει ξαφνικά η Πολιτεία και να τους  αναγκάσει   κάθε  πενταετία, πέραν των  ιατρικών  πιστοποιητικών, που  προβλέπονται για   την ανανέωση, να δίνουν πάλι   εξετάσεις, περνώντας ξανά το «σαλίγκαρο», για να τις διατηρήσουν!!!     

Βεβαίως προηγείται ή προστασία του καταναλωτή, αλλά γι’ αυτό το λόγο, το συγκεκριμένο επάγγελμα, έχει  πολλές δικλείδες ασφαλείας και  είναι ήδη παραφορτωμένο με πολλά βάρη, ένα ακόμη, θα το εξοντώσει.     

Το θέμα  δεν ακουμπά μόνο τους Διαμεσολαβούντες αλλά και τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, που σε λίγο θα ψάχνουν για συνεργάτες, αφού δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η ΤτΕ βλέπει τον κλάδο μας, υπό το πρίσμα του Τραπεζίτη, και δυστυχώς με αρνητική προδιάθεση, που δεν παραλείπει να την «δείχνει» σε κάθε της ενέργεια.      

Οι σημερινοί Επόπτες μας, δεν φαίνεται να γνωρίζουν τον τρόπο και τα συστήματα με τα οποία αναπτύσσετε μια Ασφαλιστική Αγορά, δεν αντιλαμβάνονται ότι το κυρίαρχο για την Ιδιωτική Ασφάλιση, είναι η προώθηση των προϊόντων, για τα οποία την ευθύνη έχουν  όσοι τα σχεδιάζουν και όσοι τα εποπτεύουν, ο Διαμεσολαβητής είναι Σύμβουλος, αλλά και πωλητής, για τις Εταιρίες, κυρίως πωλητής, όσα πτυχία και όσες πιστοποιήσεις και να διαθέτει, λογίζονται ως τυπικά προσόντα, αυτά   μπορεί να τον κάνουν κατάλληλο για Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά αν δεν έχει τα ουσιαστικά, την  «..εσωτερική ..φλόγα..» δηλαδή, που απαιτεί αυτό το επάγγελμα, τα τυπικά, δεν τον κάνουν Ασφαλιστή.      

Πρέπει να γνωρίζουν ότι, όσο αυτό το επάγγελμα  θα φορτώνεται με τυπικά προσόντα, τόσο θα «..ψάχνει..» τα ουσιαστικά και όσο η «..τσάντα..» του Ασφαλιστή θα είναι παραγεμισμένη με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, πιστοποιήσεις και κόντρα εξετάσεις, τόσο θα είναι «..άδεια..», από συμβόλαια & ασφάλιστρα.     

Η μέχρι σήμερα στάση της Νέας Εποπτικής Αρχής, είναι πέρα για πέρα εχθρική για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, εξαπολύει απειλές  και συντάσσει συνέχεια,  «ιδιώνυμους» κανονισμούς.  

«Κανονισμός Συμπεριφοράς Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών»,  

«Κανονισμός Λειτουργίας Αρχείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών με παράτυπη συμπεριφορά»

¨Τειρεσίας¨.     

Η  νέα  «ιδιώνυμη»   ρύθμιση, σκορπά ανησυχία σε πολύ μεγάλη μερίδα Διαμεσολαβούντων, σε κείνους δηλαδή, που η Ε.Ο 2002/92 και το Π.Δ 190/2006 τους αναγνώρισε το «κεκτημένο δικαίωμα», λόγω εμπειρίας και δεν διαθέτουν τις προβλεπόμενες Πιστοποιήσεις, τι θα γίνει με αυτούς; θα πάνε στα θρανία; θα πάνε στην ανεργία; θα χάσουν τις άδειές τους; ας ελπίσουμε ότι αυτή η ρύθμιση, θα παραμείνει, μια ακόμη «απειλή»,στα χαρτιά και δεν θα επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν, παραβιάζοντας για μια ακόμη φορά την Ε.Ο.     

Όσον αφορά τα προβλεπόμενα, στο δεύτερο εδάφιο, για την απόφαση δηλαδή της ΤτΕ να «..αναθέτει σε τρίτους την διενέργεια του έργου της Πιστοποίησης…. το σύστημα των εξετάσεων τον τρόπο και το χρόνο διεξαγωγής των…», μάλλον σοφά πράττει, αν το είχε κάνει  γρηγορότερα,  ο άλλος Φορέας, ίσως  να είχε καταφέρει να οργανώσει εξετάσεις για Πράκτορες και Μεσίτες, που δεν έχουν διεξαχθεί και καθυστερούν για  πάνω από ένα χρόνο, «..ελλείψει εξεταστέας ύλης..» !!! με αποτέλεσμα εκατοντάδες Διαμεσολαβούντες, να μη μπορούν να  ξεκινήσουν δραστηριότητα.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics