Άκης Αγγελάκης: Οι 5 κρίσιμες ερωτήσεις για να πρoδιορίσετε την επαγγελματική σας στάση

Ο Άκης Αγγελάκης* δίνει μια ακόμη χρηστική προσέγγιση- τρόπο-  για να προσδιορίσει ο καθένας την επαγγελματική οντότητα, το πόσο διεκδικεί, το πόσο κινείται αναπτυξιακά με γνώμονα τον επαγγελματισμό, ξεπερνώντας την στάση του “φιλικού” και την διαρκή θετική ανταπόκριση σε ότι του ζητείται. Δείχνει συνοπτικά, στο παρακάτω κείμενο, το πώς οι δισταγμοί, η  αδυναμία άρνησης, και η μη σαφής στάση, επηρεάζουν το επαγγελματικό μέλλον. Και φυσικά προτείνονται αλλαγές για μια νέα εκκίνηση.

Γράφει ο κ. Αγγελάκης:

“Αγαπητέ φίλε, 

Κάνε αυτές τις 5 ερωτήσεις στον εαυτό σου:

1.     Όταν θέλω να ζητήσω κάτι που πιστεύω ότι μου αξίζει το διεκδικώ ή ντρέπομαι να το κάνω;

2.     Μήπως θυμώνω με τον εαυτό μου κάθε φορά που θέλω να ζητήσω κάτι και δεν το κάνω;

3.     Φοβάμαι πως αν τολμήσω να διεκδικήσω περισσότερο σεβασμό, περισσότερη αγάπη, περισσότερη προσοχή από τους άλλους αυτοί θα με αγνοήσουν;

4.     Κάθε φορά που θέλω να πω «όχι» σε κάτι, συμβιβάζομαι και λέω «ναι» με αποτέλεσμα να θυμώνω, να ζημιώνομαι και να αισθάνομαι κατώτερα και μειονεκτικά;

5.     Κάνω όλα τα χατίρια των άλλων προκειμένου να με εκτιμήσουν και να με σέβονται;

Αν απάντησες θετικά έστω και σε μία από τις πιο πάνω ερωτήσεις, τότε μάλλον χρειάζεται να αρχίσεις να αλλάζεις κάποια πράγματα στη ζωή σου αν θέλεις να σταματήσουν οι άλλοι να σε θεωρούν δεδομένο και να σε εκμεταλλεύονται.

Τα καλά παιδιά έρχονται δεύτερα! Πρώτα έρχονται τα καλά και «γενναία» παιδιά!

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μάθεις να καλλιεργήσεις την απαιτούμενη γενναιότητα για να προστατεύεις τον ίδιο σου τον εαυτό από τις απαιτήσεις και τις προθέσεις των άλλων να σε εκμεταλλευτούν και να σε χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος.

Ο άνθρωπος και ο επαγγελματίας που ξέρει πως να διεκδικεί, πως να βάζει τα όρια του και πως να αρνείται σε απαιτήσεις παράλογες και ανέφικτες, είναι εκείνος που καταφέρνει να επιτύχει τους στόχους του και να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα.

Το να γίνεσαι “χαλάκι για να σε πατήσουν” δεν σε κάνει περισσότερο καλό παιδί απ’ ότι είσαι στην πραγματικότητα.

Αντίθετα, σου σκοτώνει την αυτοπεποίθηση και σου ζημιώνει την αυτο-εκτίμηση και τον αυτο-σεβασμό.

Με αποτέλεσμα να χάνεις το κύρος, τη δυναμική και κάθε λογής προοπτική που μπορεί να έχεις προκειμένου να κλείσεις μια δουλειά, μια πώληση ή μια συνεργασία.

Γι’ αυτό κι εσύ μη μένεις αδρανής!

Μάθε να διεκδικείς, να βάζεις τα όρια σου και να λες τα “όχι” σου.

Μάθε να ζητάς όλα εκείνα που λαχταράει η ψυχή και η καρδιά σου.

Χωρίς ενοχή, χωρίς φόβο και χωρίς εντάσεις.

Κάθε αρχή και «δύσκολη» λέει ο λαός μας, αλλά μην ξεχνάς επίσης, ότι «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» που σημαίνει ότι όλα μπορεί να αλλάξουν στη ζωή σου όταν πάρεις την απόφαση να ορθώνεις το παράστημα σου να ζητάς αυτά που δικαιούσαι και να λες τα «όχι» σου χωρίς φόβο, ενοχές και διστακτικότητα”.

Στις επιτυχίες σου!

Άκης Αγγελάκης LLM, SAC Dip.,
Authorized Trainer, Counselor, Business & Life Coach,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Εκδότης, Συγγραφέας.
Σύμβουλος Συνθετικής Προσέγγισης
Business & Life Training, Εκδόσεις ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ
www.akis-angelakis.com

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics