Άλλα ισχύουν και άλλα συμβαίνουν…

Του Γιάννη Βερμισσώ

Τόσα χρόνια ότι αποφασίζεται και θεσπίζεται σε επίπεδο υποχρεώσεων για κάποιον που θέλει να «επιχειρήσει» στη χώρα είναι στριφνό. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που θέλει να ζήσει απλώς. Γραφειοκρατία, υποχρεώσεις, χαρτιά, εμπόδια και για να ξεκινήσεις και για να συνεχίσεις και για να κλείσεις. Εισφορές, τέλη, φόροι και μαύρο χρήμα με ουρά… Όμως φορέας ορισμοί, διαδικασίες και μέτρα για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος υπάρχουν.

Είτε ελεύθερος επαγγελματίας, είτε επιχείρηση, είτε πολίτης απλός εργαζόμενος, περνάς από «σαράντα κύματα». Ποιο το αποτέλεσμα όλων αυτών;

Η καθημερινή ζωή «δύσβατη» και απρόβλεπτη. Επενδύσεις δεν γίνονται, αποταμίευση δε γίνεται, εργασίες δεν ανοίγουν και οι επενδυτές εδώ και χρόνια έρχονται και φεύγουν. Τελικά καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να επιχειρήσεις στην χώρα και το ίδιο δύσκολο είναι να επιβιώσεις μέσα από διαρκείς φορολογίες Αξίζει τόση δυσκολία; Αντιστοιχεί στο αποτέλεσμα;

Που πάει (;) ο χρόνος που χάνεται και η κατασπατάληση ενέργειας ανθρώπων που αντί να την αποδίδουν στην πρόοδο των εργασιών τους την αποδίδουν στην συντήρηση, υπηρέτηση, ανταπόκριση ενός μοντέλου «διαδικασιών». Πολίτες και επιχειρήσεις κουράζονται, εξαντλούνται πολλαπλάσια χωρίς να έχουν παρόμοιο -πολλαπλάσιο- αποτέλεσμα.

Τσάμπα κούραση..

Κερδήθηκε η μάχη κατά της φοροδιαφυγής; Όχι. Εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές ημερησίως γίνονται χωρίς απόδειξη; Ναι.

Τηρούνται οι υγειονομικές προϋποθέσεις, η εργατική νομοθεσία, ο αντικαπνιστικός νόμος και τόσες άλλες νομοθεσίες;

Όχι κατά τας γραφάς… αλλά κατά αυτόβουλη περίπτωση. Όμως, στα «χαρτιά», στις απαιτήσεις, στους ελέγχους όλα πρέπει να είναι εντάξει.

Και οι ελεγκτές υπάρχουν. Υποχρεώσεις, απαιτήσεις, και χρήμα.. προς κάθε κατεύθυνση.

Όλα αυτά και πολλά άλλα υφίστανται  για να κάνουν τη ζωή δύσκολη και να εμποδίζουν την παραγωγικότητα διότι στην πράξη οι αποκλίσεις μεταξύ κόπου και αποτελέσματος είναι τεράστιες.

Όλα εφαρμόζονται στα χαρτιά, οι υποχρεώσεις πρέπει να τηρηθούν και η πραγματικότητα είναι κάτι διαφορετικό..

Άλλα ισχύουν και άλλα συμβαίνουν…

Υ.Γ: Δηλαδή, αφού με τα δύσκολα αποτέλεσμα πραγματικό δε βλέπουμε τι θα χάναμε εάν γινόντουσαν τα πράγματα λίγο πιο φιλικά και εύκολα.

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics