Αμεσότητα λύσεων για ασφάλεια στην οδήγηση από την Κίνα

Του Γιάννη Βερμισσώ

Τον περασμένο Οκτώβριο σε περιοχή της Κίνας, λεωφορείο έπεσε μέσα σε ποτάμι και βρήκαν τραγικό θάνατο 15 άτομα. Το περιστατικό αξιολογήθηκε ακαριαία από τους αρμοδίους οι οποίοι διάβασαν το «μαύρο κουτί» και είδαν ότι επιβάτιδα απαίτησε από τον οδηγό να σταματήσει να κατέβει εκτός στάσης. Διαπληκτίσθηκαν, η επιβάτης του επιτέθηκε με το κινητό τηλέφωνο, τον χτύπησε και ο οδηγός έχασε τον έλεγχο.

Τι έγινε μετά;

Οι κυβερνητικές αρχές «πήραν το μήνυμα». Η Επιτροπή Ασφαλείας Εργαζομένων του Κρατικού Συμβουλίου και το Υπουργικό Συμβούλιο της Κίνας δημοσίευσαν τις κατευθυντήριες γραμμές στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διαχείρισης Έκτακτων Περιστατικών με στόχο να ληφθούν μέτρα προστασίας των οδηγών (σημ: είχαν το 1 περιστατικό) και επίσης να ελεγχθούν οι κανόνες ασφαλείας στις γέφυρες.

Τα μέτρα; 

Προχώρησαν λοιπόν σε μέτρα: στα λεωφορεία θα απομονώνονται οι οδηγοί με φυσικά φράγματα ώστε να μη μπορούν οι επιβάτες να τους ενοχλούν-προσεγγίζουν και πρόσβαση θα έχει το ειδικό προσωπικό που θα βρίσκεται για περιπτώσεις ανάγκης εντός του οχήματος. (σημ: εντυπωσιακή πρόβλεψη). Όσον αφορά τις γέφυρες θα ελεγχθούν οι κανόνες ασφαλείας και θα γίνουν προσπάθειες για την διασφάλιση της προστασίας οδήγησης επί των γεφυρών. Επίσης , θα ληφθούν και νομοθετικά μέτρα για την εγκληματική συμπεριφορά έναντι της ασφαλούς οδήγησης και θα ανακοινωθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να λάβει έκταση το θέμα της διασφάλισης της ασφαλούς οδήγησης και να αναλαμβάνονται κατάλληλα οι ευθύνες.

Ποιος δεν εντυπωσιάζεται από τον χειρισμό και την αμεσότητά; Συνέβη κάτι και αποτέλεσε αφορμή για βελτίωση. Προβλημάτισε, εξετάστηκε, και προχώρησαν σε αποφάσεις. Πολύπλευρα και ποικιλότροπα η κρατική οντότητα παρενέβη για να αποφύγει, ή να ελαχιστοποιήσει περιστατικά που στοιχίζουν ζωές…

Αξιοσημείωτο παράδειγμα.

 

 

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics