Ανοίγουν οι πόρτες για την ιδιωτική ασφάλιση σε νέους ρόλους

Του Γιάννη Βερμισσώ

Άνεμος αισιοδοξίας, διαπέρασε τη μεγάλη συγκέντρωση της ΕΑΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής. Ξεκάθαρα αναγνωρίστηκε ο μελλοντικός συμπληρωματικός στο κράτος ή και ο αυτόνομος ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στα θέματα του ασφαλιστικού, της Υγείας, και των φυσικών καταστροφών.  Έγιναν αναφορές σε ΣΔΙΤ, σε ΤΕΑ, και άλλες διαδικασίες που μπορεί να συμμετάσχει η ιδιωτική ασφάλιση.

 

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Ν.Δ.  Κυρ. Μητσοτάκη, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ,  Δημ. Λιάκου και του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με διαφορετική προσέγγιση η καθεμιά μετέδωσαν μια διαφορετική αίσθηση για την αντιμετώπιση του κλάδου και τη σε γενικές γραμμές αναγνώριση της ιδιωτικής ασφάλισης. Όλα δείχνουν ότι οι «αρνήσεις» αμβλύνονται και απομένει ο χρόνος που ο κλάδος στην Ελλάδα θα αναλάβει έναν ρόλο όπως συμβαίνει και στις άλλες αγορές.

Κατά την εκδήλωση την οποία και συντόνιζε η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης κα. Μαραγαρίτα Αντωνάκη, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ (επανεξελέγη) ο κ. Αλ Σαρρηγεωργίου χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους στην 112η Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ και περιέγραψε τον δυναμισμό και τη φερεγγυότητα των εταιρειών, κατέγραψε τις ανάγκες σε σύνταξη και υγεία και απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς, τους κάλεσε σε μια μακρόχρονη συνεργία στο συνταξιοδοτικό, την υγεία την ασφάλιση φυσικών καταστροφών, λέγοντας ότι «οι ασφαλιστές είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι για μια τέτοια συνεργασία».

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο Νόμος Κατρούγκαλου και αναφέρθηκε στον από κοινού με την ιδιωτική ασφάλιση σχεδιασμό πολιτικών που θα στηρίξουν την αποταμίευση, θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός «Εθνικού Κουμπαρά» και διευκρίνισε ότι ο κλάδος της ιδιωτικής  ασφάλισης θα έχει ρόλο στην πολιτική του κόμματός του. Ταυτόχρονα μίλησε για αλλαγή οικονομικής πολιτικής,  μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αποκρατικοποιήσεις και χάραξη μια διαφορετικής οικονομικής πολιτικής από αυτή που ακολουθείται σήμερα.

Ο κ. Λιάκος ανέδειξε τα Επαγγελματικά Ταμεία ως πεδίο όπου μπορεί να αναπτυχθεί συγκροτημένα διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα εφόσον υπάρξουν και οι καλύτερες συνθήκες και τόνισε πώς η ενιαία αγορά δημιουργεί για τον κλάδο περιθώρια ανάπτυξης. Τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο, στρατηγική και τα αποτελέσματα διαχείρισης δείχνουν την επιτυχία του αναφέροντας την εξέλιξη των αποζημιώσεων «ΑΣΠΙΣ» και τη διαχείριση κλεισίματος μεγάλης εταιρείας χωρίς επιπτώσεις στους πολίτες.

ΤτΕ 

Στα Επαγγελματικά Ταμεία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας ενώ δεν παρέλειψε τις αναφορές στο κράτος το οποίο που δε μπορεί να κρατά το μονοπώλιο των Συνταξιοδοτικών παροχών.

Η δημιουργία ΤΑΕ είπε «είναι μια μη επαχθής επιλογή» ενώ τόνισε και τη δυνατότητα συνεισφοράς της ιδιωτικής ασφάλισης στα ευρωπαϊκά Συνταξιοδοτικά προγράμματα. Ακόμα αναφέρθηκε και σε ΣΔΙΤ στους τομείς της Υγείας της Σύνταξης και των Φυσικών Καταστροφών. Επικρότησε την αλλαγή του συστήματος κινήτρων στην επιλογή από τους πολίτες της ιδιωτικής ασφάλισης. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής για το οποίο η ΤτΕ εξετάζει την προσαρμογή της χώρας και αυτό μπορεί να το αξιοποιήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες υιοθετώντας πρότυπα λειτουργίας, συμπεριφορές και κανόνες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου της ΕΑΕΕ για την εκδήλωση.

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics