«Ανοίξτε τράπεζες αύριο και σώστε την αγορά» λένε τα Επαγγελματικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά

Άμεσο άνοιγμα των τραπεζών προκειμένου να σωθεί η αγορά από τις ολέθριες συνέπειες που σήμερα οδηγείται με το capital control ζητούν οι πρόεδροι των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας και Πειραιά επιβεβαιώνοντας τις δεκάδες αρρυθμίες που

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Άμεσο άνοιγμα των τραπεζών προκειμένου να σωθεί η αγορά  από τις ολέθριες συνέπειες που σήμερα οδηγείται με το capital control ζητούν οι πρόεδροι των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας και Πειραιά επιβεβαιώνοντας τις δεκάδες αρρυθμίες που έχουν προκληθεί από την 1η κιόλας ημέρα εκκίνησης της διαδικασίας.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό η επιχειρηματικότητα βυθίζεται και οδηγείται σε επικίνδυνες καταστάσεις ακόμα και με την μία εβδομάδα που ανακοινώθηκε ότι θα είναι κλειστό το τραπεζικό  σύστημα.

Η παραμονή σε αυτές τις συνθήκες οδηγεί σε ολέθριες επιπτώσεις όπως : ασφυξία, λουκέτα, υποχρεωτικές αργίες, "στάση πληρωμών" πιστωτική ασφυξία και πολλά άλλα. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν ανοίξουν οι τράπεζες η παροχή χρονικής παράτασης σε όλες τι πληρωμές που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα είναι επιβεβλημένη.

Αυτό τόνισαν στην κοινή  συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας από τους προέδρους: Γιάννη Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ), Γιώργο Μπενέτο (ΕΕΠ) Παύλο Ραβάνη (ΒΕΑ) και Ανδριανό Μιχάλαρο (ΒΕΠ). ΄Οπως επισήμαναν μόνο θλιβερά γεγονότα μπορεί να  διαπερνούν την ελληνική αγορά με αυτό που έχει δημιουργηθεί επιφέροντας σαφέστατα ζημιές μεγάλες οι οποίες δε θα αποκατασταθούν εύκολα και θα διαρκέσουν μακρύ χρονικό διάστημα.

Στην περιγραφή της ζοφερής κατάστασης που δημιουργείται εστίασαν: στην στάση πληρωμών που σηματοδότησε το capital control, στην αρρυθμία σε διάφορους κλάδους της αγοράς, στην ανάπτυξη φαινομένων μη ομαλών συνθηκών και πολλά ακόμα που θεωρούνται αναπόφευκτα εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς αλλαγές επιτελικές και ουσιαστικές.

Στην επιστολή που συνέταξαν και αποστέλλουν στον πρωθυπουργό οι πρόεδροι αναφέρουν ότι η επιχειρηματικότητα που εκπροσωπούν τα επιμελητήρια ανέρχεται στο 60% της συνολικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της χώρας και απαιτούν:  στρατηγική ανάπτυξης, εθνική ομοψυχία, άρση του αδιεξόδου της τραπεζικής ασφυξίας, αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά. Χωρίς να κάνουν πολιτικές παρεμβάσεις και να υπεισέρχονται σε θέματα που αφορούν την κυβερνητική πορεία οι πρόεδροι αναφέρουν πώς χρειάζονται και διευκρινήσεις  σχετικά με το τι σημαίνει το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα και ποιές είναι οι ακολουθίες της μίας ή της άλλης επιλογής.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα σύμφωνα με τα 4 Επιμελητήρια είναι η διάσωση της επιχειρηματικότητας, η διαφύλαξη της ελληνικής αγοράς, η προστασία της ελληνικής αγοράς εργασίας και η κατάρτιση μια ολοκληρωμένη πρότασης στην οποία θα συμβάλλει και η επιχειρηματικότητα ερχόμενη σε επαφή με τις αντίστοιχους ευρωπαίους ομολόγους.

 

 

Διαβάστε το κείμενο της επιστολής:

 

{edocs}koini_epistoli_proedron_epimelitirion.pdf,100%,500{/edocs} 

 

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics