Ανοικτοί ορίζοντες για το ΤΕΑ Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

του Γιάννη Ε. Βερμισσώ
Ένα βήμα ακόμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης έγινε  στο πλαίσιο της Ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΑΔΕ με την  παρουσία ειδικών ομιλητών. Προσεγγίστηκε λεπτομερώς το συγκεκριμένο θέμα δημιουργίας ΤΕΑ που αποτελεί μια εξέλιξη στην οποία ο κλάδος δίνει βαρύτητα έχοντας διασφαλίσει την ισχυρή αρωγή και την οικονομική στήριξη από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Το μήνυμα αυτό για την σθεναρή παρουσία του ΕΕΑ στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την στήριξη πρωτοβουλιών όπως είναι η δημιουργία ΤΕΑ για τον κλάδο μετέφεραν μέσα από τις ομιλίες τους τόσο ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου όσο και ο ΓΓ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης κ. Δ. Γαβαλάκης οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της ΕΑΔΕ. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι το ΕΕΑ θα στηρίξει οικονομικά την δημιουργία του ΤΕΑ αφήνοντας την εξέλιξη της πρωτοβουλίας να προχωρήσει μέσα από τα Σωματεία, να ολοκληρωθεί μέσα από τις ενέργειές τους, να επιτευχθεί η συγκέντρωση ενδιαφέροντος επαγγελματιών οπότε και τελικά να υποστηριχθεί από το ΕΕΑ όπως έχει και στο παρελθόν εξαγγελθεί. Ακόμη τόνισε ότι η δημιουργία ΤΕΑ αποτελούν μια εξέλιξη που αφορά όλους τους κλάδους και φυσικά αποτελεί σημαντική πρόοδο και για το κράτος και την ελληνική οικονομία.  
Ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης  τόνισε ότι η δημιουργία ΤΕΑ, από το 2015 ετέθη στα θέματα ενδιαφέροντος της ΕΑΔΕ, και εστίασε στην σημασία που έχει και για το ασφαλιστικό η ισόρροπη ανάπτυξη των 3ων Πυλώνων αλλά και για τον κλάδο καθώς θα αποκτήσει  μια διαφορετική δυναμική ως διαχειριστής ΤΕΑ και η θεσμική εκπροσώπησή του θα μπορέσει να προσφέρει ευρύτερα και περαιτέρω στην δημιουργία καλύτερων συνθηκών για το μέλλον των επαγγελματιών και του κλάδου. 

 Τις εργασίες της Ημερίδας συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ κ. Μ. Τζωρτζωρής. Συνέβαλλαν σε  αυτή και οι εκπρόσωποι των φορέων που συνθέτουν την ΕΑΔΕ και εκπροσωπούν ασφαλιστικούς  διαμεσολαβητές (ΠΟΑΔ κ. Ηλ. τσολάκης, ΕΕΑΕ κ. Δημ. Λύχρου, ΕΣΑΠΕ κ. Ι. Τοζακίδης, ΣΕΜΑ κ. Μ. τζωρτζωρής), οι οποίοι έχουν και -συλλογικά και ατομικά- την ευθύνη της εξέλιξης του εγχειρήματος.

Και αυτό διότι αναδείχθηκε πολλές φορές ότι μπορεί να γίνει η εκκίνηση του Ταμείου εφόσον υπάρξει ανάλογη συμφωνία και απόφαση από τα Σωματεία που σημαίνει ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ενέργειες.  
Την Ημερίδα με όλα τα χρήσιμα στοιχεία για την ίδρυση ΤΕΑ Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στήριξαν τεχνικά οι ειδικοί προσκεκλημένοι ομιλητές οι οποίοι έριξαν φως σε μια σειρά θεμάτων ουσιαστικών για την εκκίνηση λειτουργίας ενός Ταμείου. 
Ειδικότερα, ο κ. Επαμεινώνδας Ατσαβές – Δικηγόρος, Πρόεδρος Δ.Σ. στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τέως Υποδιοικητής e- ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ- παρουσίασε στοιχεία για τα ισχύοντα στο κρατικό σύστημα ασφάλισης και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων.
Ανέδειξε το έργο της ΕΑΔΕ και την  παρουσία της και την τεχνογνωσία της στην εξέλιξη, τις διεκδικήσεις και την εκπροσώπηση του κλάδου. Επισήμανε ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία στην Ευρώπη αποτελούν μέσο πρόσθετης ασφάλισης και πώς ο θεσμός αναπτύχθηκε στην ΕΕ και στηρίχθηκε μέσα από κατευθυντήριες γραμμές για να εφαρμοστεί στην πράξη. Επίσης ανέλυσε και το θεσμικό πλαίσιο για τα ΤΕΑ και όσα -φορολογικά και άλλα πλεονεκτήματα- υφίστανται.

Στην συνέχεια της Ημερίδας παρουσιάστηκαν πιο λεπτομερή στοιχεία  για την λειτουργία των Ταμείων που αφορούν μεταξύ άλλων και την εκκίνηση και λειτουργία ενός Ταμείου Ε.Α

Το θέμα ανέλυσαν:
-Ο κ. Γιώργος Κεντούρης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλο AON SOLUTIONS, μέλος ΕΛΕΤΑΕ, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή στο ΤΕΑ είναι οικειοθελής και συμπλήρωσε ότι είναι μεγάλος ο όγκος του reporting κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά είναι ένα πλαίσιο που ενισχύει την ασφάλεια που είναι παράγοντας για την προσέλκυση μελών καθώς αναφερόμαστε  σε  συνταξιοδοτικές καλύψεις, για μακροχρόνιες επενδύσεις, αποταμιεύσεις οπότε το να υπάρχει όλο αυτό το σύστημα διακυβέρνησης εμπεδώνει την εμπιστοσύνη.
 
-Ο κύριος Κωνσταντίνος Νικολάου – Σύμβουλος Αναλογιστής και Διαχειριστής Κινδύνου, Γενικός Διευθυντής της Prudential Β. Marghios & Partners ο οποίος έδωσε στοιχεία για τον χρόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα Ταμείο. Ακόμη ανέφερε ότι πλέον τα επαγγελματικά ταμεία έχουν μεγάλη εμπειρία και είναι ψηφιοποιημένα. Το κάθε μέλος ΤΕΑ μπορεί να βλέπει τον ατομικό του λογαριασμό και να αιτείται διάφορα θέματα που τον αφορούν. 
 
Συνολικά το ενδιαφέρον που καταγράφηκε από τους συμμετέχοντες για την εκκίνηση του Ταμείου είναι μεγάλο και αποτυπώθηκε από τους συμμετέχοντες. Επίσης τεκμηριώθηκε από τους ειδικούς ότι «δεν είναι απαγορευτικό να ιδρυθεί ένα Ταμείο» και δόθηκε πληθώρα απαντήσεων σε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν την δημιουργία του κλαδικού αυτού Ταμείου. Εν κατακλείδι έγινε ξεκάθαρο ότι εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τα Σωματεία και ξεκινήσουν οι εργασίες ίδρυσης του Ταμείου τότε το ΕΕΑ θα είναι αρωγός και θα στηρίξει την εκκίνηση οικονομικά αλλά και ευρύτερα εφόσον χρειαστεί με τις συνολικές υποδομές του.
© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics