Ασφαλιστές! «Εύκολη δράση» στη θέση της θετικής σκέψης

"Εκπαιδευτικά" του κ. Άκη Αγγελάκη.

"Εκπαιδευτικά" του  κ. Άκη Αγγελάκη.

Ο ναύαρχος James Stockdale ήταν υποψήφιος για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 1992. Αν και απέτυχε στην πολιτική, είχε μια πολύ αξιόλογη στρατιωτική σταδιοδρομία. 
 
Κάποτε διηγείτο τις εμπειρίες του από τον πόλεμο του Βιετνάμ και έλεγε ότι υπήρχαν πολλοί αισιόδοξοι στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτιστεί και δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την κόλαση του πολέμου. Κι αυτό, γιατί έτρεφαν όνειρα και ελπίδες ότι θα μπορούσαν να αποδράσουν και έτσι δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τη σκληρή καθημερινή και βίαιη πραγματικότητα που ζούσαν. Αντί να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του «εδώ και τώρα», έκαναν όνειρα να βρεθούν σπίτι με τους αγαπημένους τους, πράγμα που αποδυνάμωνε τη μαχητική τους διάθεση. Με την πάροδο του χρόνου σκοτώθηκαν, γιατί το πνεύμα τους είχε εξοντωθεί από την πραγματικότητα.
 
Μην μπερδεύεις την πίστη ότι στο τέλος θα τα καταφέρεις (αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν πρέπει να χάσεις) με την πειθαρχία να μπορείς να αντιμετωπίζεις ακόμα και τα πιο σκληρά γεγονότα της πραγματικότητάς σου, όποια κι αν είναι αυτά.
 
Η παραπάνω ιστορία υποδηλώνει την κακή χρήση της θετικής σκέψης.
 
Άλλο θετική σκέψη και άλλο ψευδαίσθηση.
 
Άλλωστε, η θετική σκέψη έχει αποτέλεσμα μόνο σε όσους έχουν θετικά συναισθήματα.  Τέτοιοι άνθρωποι είναι εκείνοι που συνήθως έχουν επιτυχίες και όχι απογοητεύσεις.
 
Η θετική σκέψη βοηθάει μόνο το 20% του πληθυσμού.
 
Αν έχεις μεγαλώσει με αρνητικά συναισθήματα λίγα μπορεί να σου προσφέρει η θετική σκέψη. Γιατί έτσι έχει μάθει να λειτουργεί ο εγκέφαλός σου.
 
Να γιατί τα βιβλία αυτοβοήθειας δεν είναι χρήσιμα στην πράξη. Μοιάζουν με τα εγχειρίδια εκμάθησης ξένων γλωσσών που τα διαβάζεις αλλά δεν μπορείς να τα εφαρμόσεις.
 
Για να γίνεις περισσότερο θετικός χρειάζεσαι κάποιες μικρές έστω επιτυχίες για αρχή.
 
Κάνε λοιπόν αυτή την αρχή σήμερα.
 
Ξεκίνα με τα μικρά, τα εύκολα.
 
Βάζε εύκολους στόχους.
 
Με κάθε σου επιτυχία να αυξάνεις το επίπεδο δυσκολίας, γιατί, αν επιτύχεις, αυξάνονται και τα θετικά σου συναισθήματα.
 
Η εύκολη δράση μπορεί να σου κάνει πολύ περισσότερο καλό από τη θετική σκέψη.
 
 
«Είναι λάθος να  νομίζουμε ότι είμαστε πολύ γέροι για να αλλάξουμε.  Αν γυρίσεις το διακόπτη του ηλεκτρικού σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, δεν έχει σημασία για το πόσο καιρό το δωμάτιο αυτό ήταν σκοτεινό γιατί το δωμάτιο θα φωτιστεί. Να μπορούμε να μαθαίνουμε. Αυτό είναι το μυστικό».
 
Vernon Howard (1918-1992), συγγραφέας.
 
 

Από το βιβλίο του Άκη Αγγελάκη «Οδηγός Επιβίωσης για Επαγγελματίες και Πωλητές σε Περίοδο Κρίσης», 2η επανέκδοση, εκδόσεις ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ, τηλ. 210-2512988  

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics