Αύξηση 72% στις ενοικιάσεις χώρων γραφείων

Στην αφετηρία ενός νέου κύκλου ανάπτυξης φαίνεται πως βρίσκεται, έπειτα από σειρά ετών πτώσης, η αγορά γραφείων, καθώς τόσο η ζήτηση όσο και οι τιμές ενοικίασης κινούνται σε ανοδική τροχιά από τις αρχές του έτους.

Στην αφετηρία ενός νέου κύκλου ανάπτυξης φαίνεται πως βρίσκεται, έπειτα από σειρά ετών πτώσης, η αγορά γραφείων, καθώς τόσο η ζήτηση όσο και οι τιμές ενοικίασης κινούνται σε ανοδική τροχιά από τις αρχές του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου φετινού εξαμήνου, οι νέες μισθώσεις γραφειακών χώρων έχουν αυξηθεί κατά 72%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων JLL-Αθηναϊκή Οικονομική, ήδη φέτος έχουν απορροφηθεί 38.000 τ.μ. γραφείων.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η θετική αυτή τάση φαίνεται πως θα είναι διατηρήσιμη, αν κρίνει κανείς από τους λόγους για τους οποίους μετακινούνται πλέον οι επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ενώ μέχρι πρότινος η συντριπτική πλειονότητα των νέων μισθώσεων γραφείων αφορούσε τη μετακίνηση εταιρειών σε μικρότερα ακίνητα, προκειμένου να περιορίσουν το λειτουργικό και στεγαστικό τους κόστος, σήμερα, η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην «Κ», η κ. Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της JLL-Αθηναϊκή Οικονομική, «σήμερα, μεγάλος αριθμός των εταιρειών που μετακομίζουν το κάνουν είτε επειδή αναπτύσσονται (αυτό ισχύει κυρίως για τον τεχνολογικό και τον φαρμακευτικό κλάδο), είτε επειδή αλλάζουν φιλοσοφία ως προς τη λειτουργία τους στον χώρο, με σαφή προτίμηση σε μεγάλες επιφάνειες». Η τελευταία αυτή τάση παρατηρείται τόσο στις πολυεθνικές, όσο και σε μεγάλες εγχώριες εταιρείες, που κινούνται στην αγορά αναζητώντας μεγάλες οριζόντιες επιφάνειας άνω των 800 τ.μ.

Πηγή: Καθημερινή, του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

© INSURANCE EEA 2019. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics