Χρήσιμη η αρμοδιότητα της αναρμοδιότητας

Του Γιάννη Βερμισσώ

Καθημερινά για διαφορετικές αιτίες, καταστάσεις και πράγματα που αναζητούν λύσεις ή χρήζουν «βοηθείας», γίνεται επίκληση αρχών, θεσμών, δικαίου…

Αυτό συμβαίνει  στο πλαίσιο της αναζήτησης κάποιων αρμοδίων που θα εγκύψουν, προβληματιστούν, και τελικά αποφανθούν επί του ζητήματος (έτσι θεωρούν αυτοί που προσφεύγουν) το οποίο εμπίπτει σύμφωνα με την θεωρία, την εκτίμηση, ή λόγω της θέσης που κατέχουν, στην αρμοδιότητά τους.

Ατυχώς όμως το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που αναμένεται από αυτούς που αναζητούν λύση από αυτούς που θεωρούν ως αρμοδίους για να τους την προσφέρουν.

Συχνή απάντηση, σχεδόν προκάτ, των αρμοδίων προς αυτούς που τους θεωρούν ως τους καθ΄ύλην αρμοδίους, ότι αυτό που τους ζητούν (να γνωμοδοτήσουν, να παρέμβουν, να δώσουν λύση, να κάνουν σύσταση κ.α) δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.

Άρα, πιάνοντας το νήμα από την αρχή, προκύπτει ότι η αδυναμία –ή μη παροχή κάποιας λύσης- από αυτούς που εμείς θεωρούμε αρμοδίους οφείλεται στο ότι αυτό που τους ρωτάμε είναι εκτός αρμοδιότητος.

Αναζητώντας τίνος είναι η αρμοδιότητα, διαπιστώνουμε ότι δεν έχει προβλεφθεί-καταγραφεί ρητώς- αυτή η συγκεκριμένη ευθύνη σε κάποιον.

Συνεπώς η αδυναμία παροχής λύσης σε θέμα που χρειάζεται παρέμβαση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη αρμοδιότητας.

Και που θα αναζητηθεί ο αρμόδιος και η αρμοδιότητα;

Ίσως στον νομοθέτη ο οποίος όμως δεν μπορεί να ορίσει κάποιον υπεύθυνο για την συγκεκριμένη αρμοδιότητα δεδομένου ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει  «χρεώσεις» αρμοδιοτήτων.

Αυτό βιώνει σε πολλαπλά επίπεδα και η ασφαλιστική αγορά.. Οι αρμόδιοι είναι αναρμόδιοι, αλλά η αρμοδιότητα δεν ορίζεται σε ποιόν ανήκει, και συνεπώς μπορεί τα ανοικτά θέματα να μείνουν άλυτα αναζητώντας τους αρμοδίους..

Υ.Γ: Χρήσιμη αρμοδιότητα η αχρηστία της αναρμοδιότητας

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics