Δ. Χριστοδουλιάς: Η «ευκαιρία» της «τολμηρής» επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και η νέα πορεία της ΔΥΝΑΜΙΣ

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ

Χρόνια στην επιτελική θέση του επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική, ο κ. Δημήτρης Χριστοδουλιάς μας υποδέχθηκε στα νέα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι. Μιλήσαμε για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, την κρίσιμη για την οικονομία επόμενη τριετία, και φυσικά για την ιδιωτική ασφάλιση και την παρουσία της ΔΥΝΑΜΙΣ στην αγορά. «Η εποχή θέλει τολμηρούς που θα αναδείξουν τις ευκαιρίες» μας τόνισε και έδωσε αισιόδοξη προοπτική για την συνέχεια.

Η συζήτηση εξελίχθηκε στην νέα εντυπωσιακή από πολλές απόψεις στέγη της εταιρείας. Πρόκειται για ιδιόκτητο κτήριο υψηλής αισθητικής. Ενεργειακά αυτόνομο, εξοπλισμένο με ότι υψηλότερο υπάρχει τεχνολογικά και ιδιαίτερα φιλικό στην υποδοχή.  Ιδανικό για να φιλοξενήσει την ασφαλιστική εταιρεία που έχει ως σύνθημά της τον «πολιτισμό». Εκεί πλέον βρίσκεται η ΔΥΝΑΜΙΣ και από εκεί εκκινεί νέα σχέδια, ανοίγει νέες προοπτικές και φιλοδοξεί να κάνει ακόμη πιο διακριτή την παρουσία της στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης.

Η συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλιά έγινε στην αίθουσα αμφιθεάτρου του κτηρίου, η οποία διαθέτει κλασικό πιάνο με ουρά, έχει αρχιτεκτονική διαμόρφωση και οπτικοακουστικό εξοπλισμό έτσι ώστε να υποστηρίξει εκδηλώσεις, εικαστικές, πολιτιστικές, πλαισιωμένες με αίσθηση τέχνης, πέρα από τα στενά τεχνοκρατικά όρια της καθημερινότητας μια ασφαλιστικής εταιρείας.

Σε αυτό το πλαίσιο εξελίχθηκε και ο διάλογός μας. Μιλήσαμε ευρύτερα για την επιχειρηματικότητα καθώς ο κ. Χριστοδουλιάς  άμεσα ή έμμεσα αναπτύχθηκε εδώ και δεκαετίες και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες παράλληλα με την «κάθετη» θέση του στην ΔΥΝΑΜΙΣ στην οποία σήμερα είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.


-Πείτε μας ένα συμπέρασμα από την έως σήμερα πορεία σας στο ελληνικό επιχειρείν.

ΔΧ:  Να εμπεδωθεί σε όλους η σημασία της προσαρμογής στις όποιες μεταβολές. Αυτό κατά την άποψή μου αποτελεί το βασικό συμπέρασμα της πορείας μου στον επιχειρηματικό τομέα. Οι εποχές και όσα τις διακρίνουν μεταβάλλονται γρήγορα και κάποιες φορές αλλάζουν επιβεβλημένα ίσως και βίαια. Το πρόσφατο γεγονός με τον covid19 και την πανδημία έδειξε πόσο γρήγορα και απρόβλεπτα μπορεί να μεταβληθούν οι καταστάσεις και οι ισορροπίες. Απαιτήθηκε από την ανθρωπότητα  και επιτεύχθηκε βίαιη προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Η τεχνολογία έγινε αιφνιδίως, κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας και εξέλιξης στην εργασία και ορίζει τις εργασιακές σχέσεις. Η εξ αποστάσεως εργασία που τώρα την γνωρίζουμε, δείχνει να εγκαθίσταται και να γίνεται τρόπος ζωής. Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, όλοι, καλούνται να προσαρμοστούν σε όσα ορίζονται από το περιβάλλον. Άρα καταλήγουμε και πάλι σε αυτό που σας ανέδειξα εξαρχής: την σημασία της προσαρμογής σε όποιες νέες συνθήκες δημιουργούνται. Διαφορετικά βγαίνεις εκτός των εξελίξεων.

-Πως βλέπετε το θέμα «business» στην ελληνική αγορά:  κανόνες,  πλαίσιο, δυσχέρειες, προοπτικές.

ΔΧ: Η χώρα μας έχασε τις παλιές εκείνες ευκαιρίες που είχε στον σημαντικό τομέα της βαριάς βιομηχανίας. Έχασε και αλλού. Η επιχειρηματικότητα σκόνταφτε στη γραφειοκρατία και σε σειρά άλλων εμποδίων.  Όμως, αναπτύχθηκε όπως μπορούσε σε όλους τους τομείς με επάρκεια και σθένος. Σήμερα, οι δυσχέρειες, οι αγκυλώσεις και πολλά ακόμα που συνέτειναν και στην αποβιομηχανοποίηση και στην -λιγότερη των δυνατοτήτων της χώρας- επιχειρηματική ανάπτυξη, θέλω να πιστεύω ότι περνούν πλέον στο παρελθόν. Τώρα το μέλλον είναι διαφορετικό. Οι έξυπνοι άνθρωποι που υπάρχουν μπορούν να αναπτυχθούν στο επιχειρείν. Οι ευκαιρίες δεν είναι μόνο στον τομέα του τουρισμού. Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες και στην τεχνολογία και στις υπηρεσίες. Η αγορά μας, η χώρα μας, και οι άνθρωποι, μπορούν να φέρουν υψηλές επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι Έλληνες μπορούν να δώσουν αξία στο σύγχρονο επιχειρείν και να ανεβάσουν υψηλά σε παγκόσμιο επίπεδο την χώρα μας. Οι  δυσχέρειες αμβλύνονται και κάποιες απαλείφθηκαν. Η εποχή θέλει τολμηρούς να αναδείξουν τις ευκαιρίες.

-Έχετε ταυτόχρονα αναπτυχθεί σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες πέραν της ασφαλιστικής. Τι θα λέγατε συμπερασματικά.

ΔΧ: Στο επιχειρείν το ήμισυ της επιτυχίας πιστεύω ότι είναι ο στόχος. Στη συνέχεια απαραίτητο είναι να υπάρχει διαρκής επίμονή και συστηματική προσπάθεια στην υλοποίηση του στόχου. Αυτό είναι ιδιαιτέρως
σημαντικό όταν αναφερόμαστε στην ελληνική αγορά η οποία δεν είναι εύκολη  στην ανάπτυξη λόγω ελλείψεως σαφούς πλαισίου και κανόνων λειτουργίας. Προσωπικά διαπίστωσα ότι υπήρξαν πρωτοβουλίες που
ήθελαν περισσότερο χρόνο της αρχικής εκτιμήσεως για να αποδώσουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα που έχω εξάγει, δηλαδή ότι οι δυσκολίες ξεπερνιούνται όταν υπάρχει επιμονή και το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν υπάρχει στόχος.

-ιδιωτική ασφάλιση: Τομέας που γνωρίζετε καλά. Πώς
θα περιγράφατε την σημερινή εικόνα του κλάδου, την παρουσία του, και ποιες προοπτικές διαβλέπετε;

ΔΧ: Είναι ένας ισχυρός τομέας. Αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας. To Solvency II βοήθησε στο να δημιουργηθούν οι διαδικασίες και οι κανόνες στον χώρο αλλά και για να τηρηθούν. Από τότε που δημιουργήθηκε η ΔΕΙΑ, η ασφαλιστική βιομηχανία ξεκίνησε μια πορεία αξιομνημόνευτή από άποψη συνέπειας, διαφάνειας και δημιουργίας σωστών οικονομικών υποδομών. Η κατεύθυνσή της πιστεύω ότι συντελεί στη δημιουργία ορθών διαδικασιών και πολιτισμού. Μάλιστα, η ΔΥΝΑΜΙΣ πρωτοστατεί στη διάδοση αυτή της άποψης και έχει κάνει σύνθημα της αυτή την ιδέα. Διότι, πρέπει να πούμε ότι η εργασία μας είναι ένα λειτούργημα καθώς αποζημιώνοντας ανθρώπους και επιχειρήσεις, στηρίζουμε την πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας συντελώντας έμπρακτα στην ανάπτυξή της. Οι προοπτικές είναι μεγάλες, η τεχνολογία καλπάζει και φέρνει στη ζωή μας, μεταξύ άλλων, την ηλεκτροκίνηση η οποία θα επηρεάσει την ασφάλιση των οχημάτων. Επίσης παραμένει ανοικτή η συζήτηση με την πολιτεία για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών ή/και των επιχειρήσεων για τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό αποτελεί μια σημαντική προοπτική για τον κλάδο μας αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για το κοινωνικό σύνολο.

-Η άποψή σας για την ελληνική οικονομία και την σύγχρονη αγορά; Υπάρχουν ευκαιρίες, ανοίγεται μια νέα εποχή; Διακρίνετε τομείς «πολλά υποσχόμενους»;

ΔΧ: Η νέα εποχή που η Ελλάδα καλείται να δημιουργήσει, παρέχει ευκαιρίες ώστε η χώρα να γίνει πραγματική οικονομία που θα δημιουργεί και θα παρέχει πλεόνασμα στην Ενωμένη Ευρώπη. Εκτιμώ ότι σήμερα μπορεί να περάσουμε από το «προς ανάπτυξη» στις προχωρημένες και ανεπτυγμένες χώρες. Η τριετία που θα διανύσουμε είναι κρίσιμη ώστε η ανάπτυξη να γίνει πραγματικότητα. Μεγάλα έργα, υποδομές, επενδύσεις, βιομηχανία της τεχνολογίας και τουρισμός θα πρέπει και μπορούν να τρέξουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

-Μπορούν να παραχθούν «χρήματα» και «αξίες» στην ελληνική αγορά και με ποιόν τρόπο πιστεύετε;

ΔΧ: Και βέβαια. Ο ασφαλιστικός κλάδος απέδειξε χωρίς αμφισβήτηση ότι αυτό μπορεί να γίνει. Είναι ισχυρότατος, εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο επενδυτή της ελληνικής οικονομίας, ξεπέρασε την δεκαετή κρίση, διατηρεί θέσεις εργασίας, δημιουργεί νέες και κυρίως αποζημιώνει για να προοδεύει η κοινωνία. Σήμερα αποδεικνύει με τις επιδόσεις του ότι ενηλικιώθηκε και πλέον περνά σε άλλο στάδιο ανάπτυξης. Οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Ειδικά για τη ΔΥΝΑΜΙΣ θέλω να αναφέρω ότι εδώ και 8 χρόνια σε συνεργασία με την Alpha Bank έχει δημιουργήσει το Αμοιβαίο Κεφάλαιο «Δύναμις Global Μικτό» το οποίο απέσπασε την κορυφαία βαθμολογία 5 αστέρων από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οίκο αξιολόγησης, Morningstar® και είναι το μόνο κερδοφόρο ανάμεσα σε δεκάδες παρόμοια επενδυτικά προϊόντα. Δείχνουμε στην πράξη ότι η σωστή διαχείριση, η πρόβλεψη, η γνώση της αγοράς συντελούν, ακόμα και σε περιόδους δύσκολες οικονομικά, να διασφαλίζονται αποδόσεις.

– Ποια η  άποψή σας για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και την ενδεχόμενη εξέλιξή τους;

ΔΧ: Τα επόμενα τρία χρόνια είναι κρίσιμα για το κράτος. Μέσα από το «Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης» και εφ’ όσον υπάρξει σωστός σχεδιασμός και αποτελεσματική διαχείριση, μπορεί να δούμε μια ορθολογική αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Αυτό ας το θεωρήσουμε ως ευκαιρία να προσπαθήσουμε να τρέξουμε για να προφτάσουμε το τραίνο της ανάπτυξης.

Η χώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των πολιτών, να κινητοποιηθεί ώστε να βοηθήσει την ιδιωτική οικονομία. Να στηρίξει τις πρωτοβουλίες της αγοράς και των τομέων της οικονομίας. Να γίνει αρωγός και όχι τροχοπέδη όπως κάποιες φορές είναι σήμερα. Πίστις μου είναι ότι οφείλει η ιδιωτική ασφάλιση να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη μεγάλη αλλαγή που συντελείται.

-Πώς φθάνει κανείς στην κορυφή μια εταιρείας; Συγκυρία, συμπτώσεις, δουλειά ή όλα μαζί; Τι θα λέγατε ότι χρειάζεται;

ΔΧ: Θέλει γνώση, ανοιχτό μυαλό, στοχοθεσία, επιμονή, timing και φυσικά και κάποιον παράγοντα που θα ονομάζαμε ως «συγκυριακές καταστάσεις». Όλα μαζί συντελούν στην εξέλιξη ενός στελέχους ή ενός επιχειρηματία.

-Διακρίνετε επαγγελματισμό στην ελληνική ασφαλιστική αγορά;

ΔΧ: Πιστεύω πως το απέδειξε η 10ετία της κρίσης. Η αγορά στάθηκε όρθια και κατέδειξε και επιδόσεις. Οι εταιρείες βελτίωσαν τα μεγέθη τους και σε σχέση με άλλους τομείς που βοηθήθηκαν από το κράτος, η ιδιωτική ασφάλιση  κατάφερε αυτόνομα να αποδείξει ότι είναι ισχυρή. Καμία ασφαλιστική δεν βοηθήθηκε από το κράτος. Στάθηκε στο ύψος της και απέδειξε πολλά. Πιστεύουμε ότι το αύριο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους νέους και αυτό είναι κάτι που πρεσβεύουμε διαχρονικά στηρίζοντας τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές οι οποίοι διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους.

-Το μήνυμά σας για την ιδιωτική ασφάλιση και την επιχειρηματικότητα

ΔΧ: Η ιδιωτική ασφάλιση έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης ώστε να φτάσει τους δείκτες των αγορών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου έχουν ανεπτυγμένη την «ασφαλιστική συνείδηση». Με τη συνέχιση των προσπαθειών για την καλλιέργεια «ασφαλιστικής συνείδησης» και με την αρωγή της πολιτείας, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συντελέσει ώστε η Ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί περεταίρω.  Μέσα από τη συνεργασία ιδιωτικής ασφάλισης-κράτους μπορεί να δοθεί λύση σε χρόνια προβλήματα όπως αυτό των συντάξεων καθώς και της αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς λόγω φυσικών φαινομένων.

Για την ΔΥΝΑΜΙΣ;

Διανύουμε το 43 έτος της πορείας μας, μετοχικά ακόμη πιο ισχυροί, με παραγωγική παρουσία στην αγορά, με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, σύγχρονα ασφαλιστικά προγράμματα, νέες ιδέες και σχέδια για νέες ασφαλιστικές, ευρωπαϊκές διαδρομές. Στηριζόμαστε στην ανάπτυξη των συνεργατών μας, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους νέους, επενδύουμε συνεχώς σε καταρτισμένα στελέχη καθώς και στην τεχνολογία μέσα από την συνεργασία μας με την Microsoft και το πρόγραμμα Dynamics Nav.

© INSURANCE EEA 2021. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics