Διαχειρίσιμο -έως σήμερα- το πλήγμα στην ασφαλιστική αγορά από τον covid19 όμως χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης

H ασφαλιστική αγορά επλήγη από την πανδημία κατ’ αναλογία με τη μείωση εισοδημάτων και κατανάλωσης, αλλά μέχρι σήμερα η ζημιά είναι διαχειρίσιμη. Τα δύσκολα έρχονται εάν δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα, αναφέρει ο κ. Νίκος Παναγιωτάκης, μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μιλώντας στο eea.gr.  Στις επισημάνσεις του καταγράφονται τα εξής:

Ποια η ζημιά στην ασφαλιστική αγορά λόγω της πανδημίας;

ΝΠ: Η πανδημία άλλαξε άρδην τα δεδομένα της αγοράς έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία την κοινωνική συνοχή και στο σύνολο της οικονομίας στην χώρα. Φυσικά η ζημιά που έχει γίνει δεν μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα καθώς η πανδημία είναι πρωτόγνωρο γεγονός. H ασφαλιστική αγορά επλήγη κατ’ αναλογία με τη μείωση εισοδημάτων και κατανάλωσης, αλλά μέχρι σήμερα η ζημιά είναι διαχειρίσιμη. Τα δύσκολα έρχονται εάν δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα, καθώς η πανδημία θα υπονομεύσει την ανάπτυξη ίσως ακόμα και την ασφαλισιμότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Βέβαια ο κλάδος μας  έχει την εμπειρία της οικονομικής κρίσης 2009 έως 2018 την οποία διαχειρίστηκε ικανοποιητικά και αυτό θα βοηθήσει να ανακάμψει γρηγορότερα, ανάλογα βέβαια με το ρυθμό ανάπτυξης του Α.Ε.Π. της χώρας μας.

Είναι αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί;

ΝΠ: Τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί  από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης covid -19 και την ενίσχυση του συστήματος υγείας κρίνονται αποτελεσματικά, εκ του αποτελέσματος στην κοινωνική υγεία, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι στην οικονομική στήριξη της αγοράς, ιδιαίτερα βάσει των προβλέψεων για ισχυρή ύφεση το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να την ελαχιστοποιήσουμε. Ειδικά για την ασφαλιστική αγορά αναφέρομαι  σε φοροελαφρύνσεις και μέτρα τόνωσης του κλάδου μας.

ΝΠ: Ποια επιπλέον μέτρα πρέπει να ληφθούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;

Από την έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την Opinion poll καταδεικνύεται ότι το 86% των επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας και το 23% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι είναι αρκετά πιθανόν να κλείσουν. Πιστεύω ότι το 2021, καθώς θα βγαίνουμε από την πανδημία, θα χρειαστούν σχεδιασμένα και εξατομικευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Ειδικά στην ασφαλιστική βιομηχανία χρειάζονται φοροαπαλλαγές τόσο στα συμβόλαια περιουσίας όσο και στα συμβόλαια συνταξιοδότησης και υγείας. Είναι κίνητρα για την ανάπτυξη του κλάδου.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;

ΝΠ: Για την μετά πανδημίας εποχή χρειάζονται πλάνα και δράσεις επιβίωσης. Εκτιμώ ότι οι επιπτώσεις είναι αβέβαιες και απροσδιόριστες. Η κυριότερη δοκιμασία για τις επιχειρήσεις θα είναι η εξασφάλιση άμεσων πηγών ρευστότητας γιατί η έλλειψη θα επηρεάσει άμεσα θέσεις εργασίας, προμηθευτές, τράπεζες κλπ. Βασικές προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα είναι η επίδειξη ψυχραιμίας, σωστός προγραμματισμός και τεχνοκρατικός σχεδιασμός. Στην ασφαλιστική βιομηχανία η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική. Θα είναι αφελές να πιστέψουμε ότι θα παραμείνει όπως ήταν πριν την πανδημία. Σημαντικό είναι επίσης να συμβάλουμε ώστε να καταλάβει η κοινωνία ποιος είναι ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης και πόσο μπορεί να βοηθήσει.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics