Διαμεσολαβούντες vs Bancassurance: ένας ακήρυχτος πόλεμος που καλά κρατεί

του Χάρη Αλεξόπουλου

Tου Χάρη Αλεξόπουλου.


Τόσα χρόνια μετά, και ακόμη το ίδιο σκηνικό. Πηγαίνεις ο ταλαίπωρος να πάρεις ένα δανειάκι για να προλάβεις να τακτοποιήσεις  το αυθαίρετό σου…, και αμέσως ένας χαρτογιακάς  σου πλασάρει στη μούρη ένα χαρτί και σου λέει υπέγραψε, είναι η ασφάλεια που υποχρεούσαι να κάνεις.

Τι να κάνεις ο δόλιος, υπογράφεις…

Έχεις μόλις αγοράσει ένα καινούργιο Lexus LFA, και χρειάζεσαι μια μικρή χρηματοδότηση για να βάλεις τους νέους σφυρήλατους αλουμινένιους τροχούς 20ιντσών με ειδικά σχεδιασμένα ασύμμετρα ελαστικά, δισκόφρενα από ίνες  άνθρακα και 10 πιστόνια μπρος-πίσω. Και ο υπάλληλος του πιστωτικού ιδρύματος, σε υποχρεώνει να πληρώσεις ένα κάρο ασφάλιστρα για να ασφαλίσεις το «αυτοκινητάκι» σου στην συνεργαζόμενη μαζί του ασφαλιστική εταιρία, γιατί είναι λέει πιο φερέγγυα…

Δύσκολη εποχή περνάμε, πηγαίνεις ο επιχειρηματίας στη τράπεζα της γειτονιάς σου να ζητήσεις δάνειο για να μπορέσεις να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου (προσωπικό, σκάφος, λίμο, λουλούδια στα μπουζούκια) και ο διευθυντής που σε βλέπει, παρατάει τη πασίεντζα που παίζει στον υπολογιστή και θυμάται, ότι δεν του έχεις δώσει την ασφάλεια του κτιρίου της επιχείρησης και του σπιτιού σου. Στα ζητάει. Τι να κάνεις; Τα δίνεις, και στέλνεις και ένα ευχαριστήριο γράμμα στους προηγούμενους ασφαλιστές που σε έχουν αποζημιώσει ήδη 2 φορές, λέγοντάς τους ότι λυπάσαι, αλλά δεν γίνεται αλλιώς  και στο μέλλον τα ξαναλέμε…

Παντρεύεσαι (επιτέλους, 43 έφτασες). Και η μέλουσα σε έχει πρήξει, τι θα μείνουμε στην ίδια πολυκατοικία με τη μάνα σου; Ποτέ. Να πάρεις δάνειο για να πάρουμε αυτό το νέο διαμερισματάκι που είδαμε προχθές, που πήγαμε στη γιορτή του Νίκου, στη νέα πολυκατοικία που χτίζεται δίπλα στα παιδιά… Και άντε και το κλείνεις και πηγαίνεις για το δάνειο. Υποχρεούστε να ασφαλίσετε το δάνειο και τη ζωή σας κύριε γαμπρέ. Εντάξει μα ο αδερφός μου είναι ασφαλιστής και θα το κάνω με αυτόν. Λυπούμαστε, αλλά δεν γίνεται, μόνο μέσω ημών, και αν θέλετε.

Τι να κάνεις; Πιέζει και η κατάσταση…

Μπορεί να φαίνονται αστεία, αλλά για όλους εμάς, τους διαμεσολαβούντες  δεν είναι. Αντιθέτως είναι τραγικά, και συνάμα αποκαρδιωτικά για τον τρόπο που λειτουργούν κάποια πράγματα στην χώρα μας. Λες και δεν το ξέραμε δηλαδή. Αλλά να, πάντα έχεις μια ελπίδα, ότι τώρα με τις νέες οδηγίες της Ευρώπης, με την επέμβαση της νέας εποπτικής αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος, τις  επιταγές  του Solvency, τα νέα ήθη και τις φωνές όλων ημών εδώ και τόσα χρόνια, κάτι θα αλλάξει, κάπως θα διορθωθεί το πράγμα.

Μάταιο; Ας αφήσουμε όμως την ελπίδα να πεθάνει τελευταία. Μέχρι τότε, εμείς, οι επαγγελματίες Διαμεσολαβούντες, με αξιοπρέπεια, ήθος, πραγματική γνώση και με τα μανίκια σηκωμένα ψηλά, θα παλεύουμε για την προσφορά του αγαθού της ασφάλισης και την εμπέδωση ασφαλιστικής συνείδησης. Γιατί δεν θα επιτρέψουμε να μας ταυτίσουν και δεν είμαστε υπαλληλίσκοι τραπεζιτών, αλλά πολυπράγμονες επιχειρηματίες και ικανοί πολεμιστές όπου και όταν χρειαστεί.

 

Πηγή: Αναδημοσίευση από το περιοδικό της ΕΕΑΕ "διασφαλίζω"

© INSURANCE EEA 2022. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics