Δυο «αγκάθια» για την ΑΤΕ Ασφαλιστική

Δύο πρακτικά ζητήματα απασχολούν τους επιτελείς της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, ενώ η προφανής προτεραιότητα είναι η αναζήτηση μόνιμης «στέγης» για την εταιρεία.

Δύο πρακτικά ζητήματα απασχολούν τους επιτελείς της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, ενώ η προφανής προτεραιότητα είναι η αναζήτηση μόνιμης «στέγης» για την εταιρεία.

Το πρώτο σχετίζεται με την εκπλήρωση των εποπτικών υποχρεώσεων και ετέθη πρόσφατα από τον επόπτη της ασφαλιστικής αγοράς κ. Σπ. Ζάρκο προς τους αντιπροέδρους της ΑΤΕ Ασφαλιστικής κ. Κ. Φιλίππου και Τρ. Λυσιμάχου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, ο επόπτης υπενθύμισε την υποχρέωση της εταιρείας για υποβολή 3ετούς business plan. Ο μεν κ. Φιλίππου απάντησε ότι οι προοπτικές της εταιρείας «δεσμεύονται» σαφώς από το χρονοδιάγραμμα πώλησής της, και άρα η συμβατική υποχρέωση για υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου παρέλκει.

Ο δε κ. Λυσιμάχου επικαλέστηκε την προτεραιότητα της ανακεφαλαιοποίησης για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί όταν συζητείτο το θέμα.

Παρ’ όλα αυτά, λέγεται ότι ο κ. Ζάρκος επέμεινε στον «τύπο» της υποχρέωσης, αποσπώντας στο τέλος τη δέσμευση των επιτελών της ΑΤΕ Ασφαλιστικής. Φυσικά, θα πρόκειται για σχήμα οξύμωρο, αν όμως η υπόθεση αναζήτησης επενδυτή πάει και μετά τον Οκτώβριο, δεν θα πρέπει να παραξενευτεί κανείς αν τελικά η εταιρεία υποβάλλει… 3ετές business plan στην ΔΕΙΑ.

Με την παράταση της αναζήτησης επενδυτή σχετίζεται και το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιτελείς της εταιρείας, είναι δε μάλλον πιο σοβαρό. Εδώ και ένα μήνα περίπου έχει επέλθει πλήρης ενοποίηση των δικτύων της Πειραιώς και της ΑΤΕ BANK, που σημαίνει ότι η παραγωγή της ΑΤΕ Ασφαλιστικής που είχε προέλθει από το δίκτυο της τράπεζας «ταυτοποιείται» πλέον στο γενικότερο χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς.

Δηλαδή, τα συμβόλαια bancassurance γίνονται πλέον μέσω της ING ή μέσω της Ergo, των δυο συνεταίρων του ομίλου στον κλάδο Ζωής και στον κλάδο γενικών ασφαλειών αντίστοιχα. Προς το παρόν ας πούμε ότι το κόστος αυτής της μετάπτωσης είναι μικρό, όμως σε λίγο καιρό-απ’ το Σεπτέμβριο και μετά –όταν το σύνολο των ανανεώσεων θα περνά σε ING- Ergo δεν θα πρόκειται για καθόλου αμελητέα υπόθεση.

Κατ’ αρχάς οι εργασίες bancassurance της ΑΤΕ Ασφαλιστικής αντιστοιχούν σε ποσοστό 18% επί του συνολικού τζίρου της εταιρείας. Ύστερα, η αξία μιας εταιρείας που έχει μέλλον μπροστά της δεν είναι μόνον τα νούμερα, αλλά και οι δεσμοί με τους πελάτες της.

Τι σημαίνει, π.χ. για έναν δανειολήπτη της ΑΤΕ BANK, με ασφαλιστήριο ΑΤΕ Ασφαλιστικής, να βλέπει στη θέση μιας εταιρείας που την ξέρει και την εμπιστεύεται χρόνια, το όνομα μιας άλλης; Την οποία στο κάτω-κάτω δεν είχε επιλέξει για τη συναλλαγή του…

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics