ΕΑΕΕ: Τελεσίγραφο 7ημερο στο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Επτά μέρες περισυλλογής αφήνει στην διοίκηση του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ώστε να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί τις αλλαγές που προτείνει –η Ενωση- στο σύστημα εισφορών και διαχείριση επενδύσεων

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Επτά μέρες περισυλλογής αφήνει στην διοίκηση του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ώστε να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί τις αλλαγές που προτείνει –η Ενωση-  στο σύστημα εισφορών και διαχείριση επενδύσεων (ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΤΑΣΗ). Εάν πούν «ναι» τότε  το Ταμείο θα συνεχίσει αλώβητο την πορεία του.
 
Διαφορετικά με το πέρας του 7ημέρου (μέχρι την ερχόμενη Τρίτη) η ΕΑΕΕ συνεχίζει με  απόδοση κατά νόμον εισφορών 3,5% στο ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ  και ταυτόχρονα προχωρεί άμεσα στην ίδρυση νέου Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης το οποίο θα έχει ατομικούς λογαριασμούς και θα αποδίδονται σε αυτό 4% εισφορές επί της μισθοδοσίας.
 
Τα χρονικά αυτά όρια έθεσαν σήμερα ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλ. Σαρηγεργίου και ο γ.γ. Κ. Δ. Μαζαράκης επιβεβαιώνοντας τo insurance-eea . Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν έκαναν σαφές ότι στον μακρόχρονο από το 2014 διάλογο με την διοίκηση του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ δεν έλαβαν καμμία πρόταση εξέλιξης του Ταμείου.
 
«Δεν μετακινήθηκαν από την θέση τους σε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει όλους καθώς είναι το Ταμείο μας. Το έχουμε «χτίσει» και θέλουμε να το στηρίξουμε» ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργίου. Στο πλαίσδιο αυτό η πρόταση της ΕΑΕΕ είναι για μια δεκαετία οι εταιρείες θα δίνουν εισφορές επί της παραγωγής 40% και επί της μισθοδοσίας 6% αλλά η συνολική απόδοση δε θα υπερβαίνει το 11% της μισθοδοσίας. Παράλληλα θα εισέλθουν με μεγαλύτερηαντιπροσώπευση στην επενδυτική επιτροπή του Ταμείου εκπρόσωποι των εταιρειών με στόχο να στηριχθούν οι μελλοντικές επενδύσεις. Ακόμα ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην ευθύνη που υπάρχει για να διατηρηθούν οι συντάξεις και οι συνταξιούχοι και πώς αυτό θα διασφαλιστεί με συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών. Από την πλευρά του ο κ. Μαζαράκης τόνισε πώς η πρόταση της ΕΑΕΕ έρχεται να δώσει χρήματα στο Ταμείο, το 11% είναι μια αξιοσημείωτη εισφορά που αντιστοιχεί σε περίπου 22 εκατ ευρώ το χρόνο με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Πάντως από την πλευρά της ΕΑΕΕ διευκρίνισε ότι στηρίζει την εξέλιξη του σημερινού Ταμείου ζητεί την αυξημένη πλειοψηφία σε θέματα αποφάσεων για επενδύσεις, συμμετοχές σε άλλες εταιρείες κ.λπ.. Ακόμα ο πρόεδρος τόνισε πώς «έως σήμερα στον μακρύ διάλογο κάναμε παραχωρήσεις και η πρότασή μας είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη».


Η Πρόταση της ΕΑΕΕ

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
 
Με πρόταση για 11% εισφορές στο ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ

 

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (EAEE) με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης – Επικούρησης Ασφαλιστών & Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ) και την προστασία των ανθρώπων της ασφαλιστικής αγοράς επικύρωσε την πρόταση για το Ταμείο, προτείνοντας εργοδοτικές εισφορές που φθάνουν σε 11% επί της μισθοδοσίας και ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο από το νόμο όριο για τα δημόσια επικουρικά ταμεία.
 
Ειδικότερα, το ποσοστό που προτείνει η ΕΑΕΕ υπερβαίνει σημαντικά τις εισφορές κάθε αντίστοιχου ταμείου στη χώρα καθώς οι εργοδοτικές εισφορές για ταμεία επικουρικής ασφάλισης δημοσίου ορίζονται από το νόμο σε 3,5%.
 
Το τελικό σχέδιο καταρτίστηκε με προτεραιότητες:
 
•τη βιωσιμότητα του ταμείου και τη διασφάλιση των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων του.
•τη λειτουργία του με κανόνες σύγχρονης  διακυβέρνησης που εξασφαλίζουν  τη διαφάνεια.
•τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιριών στη σημερινή οικονομική  πραγματικότητα.
 
Η καταβολή εργοδοτικών εισφορών που φθάνουν σε συνολικό ύψος 11% επί της μισθοδοσίας αποτελεί δέσμευση της ΕΑΕΕ ανεξάρτητα από το αν θα γίνει δεκτή στο σύνολό της η συγκεκριμένη πρόταση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
 
Για το λόγο αυτό έχει προβλεφθεί  δεσμευτικό εναλλακτικό σχέδιο που θα τεθεί  σε εφαρμογή αναδρομικά από 1/1/2016 μετά από τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, αν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή.
 

Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει συνολικές εισφορές ύψους 11% επί της μισθοδοσίας κατανεμημένες ως εξής :

•καταβολή  στο ΤΕΑ- ΕΑΠΑΕ του ποσοστού που προβλέπει  ο νόμος για τα επικουρικά ταμεία δημοσίου.
 
•παράλληλη ίδρυση νέου ενιαίου επαγγελματικού ταμείου του ν. 3029/2002 για όλες τις εταιρίες μέλη της ΕΑΕΕ  και το προσωπικό τους με καθορισμένες εργοδοτικές  εισφορές 4% επί της μισθοδοσίας σε ατομικούς λογαριασμούς και έναρξη από 1.1.2016.
 
•μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους και τους έχοντες ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τη μορφή πρόσθετων εισφορών που υπερβαίνουν το 3,5% επί της μισθοδοσίας.
 
Η φροντίδα για το μέλλον των ανθρώπων της αγοράς ήταν και παραμένει πάντα προτεραιότητα για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η πρόθεση της ΕΑΕΕ είναι να εξασφαλιστεί το μέλλον του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ αλλά κύριο μέλημα είναι να διασφαλιστεί το μέλλον των εργαζομένων και συνταξιούχων.
 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics