ΕΕΑ – ΕΣΑ: Η Δεύτερη Ευκαιρία και οι επιχειρήσεις

Σημαντική εκδήλωση με θέμα τη «ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ» πραγματοποίησαν το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΕΑ) και ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΑ), στις 3 Μαΐου 2017.

Σημαντική εκδήλωση με θέμα τη «ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ» πραγματοποίησαν το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΕΑ) και ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΑ), στις 3 Μαΐου 2017.

Η πρωτοβουλία βρήκε σημαντική ανταπόκριση σε επιχειρηματίες που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης μέσα σε ένα ξεπερασμένο νομικό πλαίσιο το οποίο μόλις τώρα αρχίζει και προσαρμόζεται.  Μέρος της προσαρμογής είναι και η νέα νομοθεσία για τον Εξωδικαστικό Διακανονισμό και τη Δεύτερη Ευκαιρία, σε επιχειρηματίες που πτώχευσαν επιχειρώντας εντίμως αλλά αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Το ΕΕΑ και ο ΕΣΑ έχοντας αντιληφθεί τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις στηρίζουν με κάθε τρόπο για να ανταπεξέλθουν στην θύελλα που σαρώνει την Ελληνική Οικονομία.

Η εκδήλωση περιέλαβε τρεις ενότητες:

  • EUROPEAN NETWORK FOR EARLY WARNING AND FOR SUPPORT TO ENTERPRISES AND SECOND STARTERS. Θα παρουσιαστεί το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ στο οποίο συμμετέχει το ΕΕΑ και με βάση το οποίο θα υποστηριχθούν δωρεάν εντός των επομένων τριών ετών εκατοντάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο. Παρουσίαση από τον Στέφανο Κομνηνό, συνεργάτη του ΕΕΑ και πρώην ΓΓ Εμπορίου.

  • ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΜΗ ΔΟΛΙΟΥΣ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝΤΕΣ, ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ. Αναλύθηκαν οι νέες διατάξεις του Πτωχευτικού Νόμου για την παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας μέσω διαγραφής των οφειλών σε όσες επιχειρήσεις πτωχεύουν χωρίς δόλο. Εισηγητής: Καμάς Παντελής Δικηγόρος ειδικός σε θέματα Πτωχευτικού Δικαίου

  • ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΕΩΝ. Έγινε αναλυτική παρουσίαση του νέου Νόμου για τον ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, με απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις επιχειρηματιών. Εισηγητής: Κυριακόπουλος Γιάννης, Δικηγόρος ειδικός στα θέματα διακανονισμού οφειλών προς Τράπεζες, Δημόσιο κλπ.

 

Την εισαγωγή και την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Γιώργος Φλωράς, μέλος του Δ.Σ. ΕΕΑ, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στις δράσεις και τις κινήσεις του ΕΕΑ για τη νομοθέτηση της Δεύτερης Ευκαιρίας.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε σε όλη την Ελλάδα μέσω LIVESTREAMING και έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε εκατοντάδες επιχειρηματίες να την παρακολουθήσουν ζωντανά.

 

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Τεράστιο πρόβλημα οι πτωχεύσεις και οι νεκρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να κλείσουν.

Μιλώντας στη έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επεσήμανε ότι το αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο για τις πτωχεύσεις οδήγησε σε ένα ανώμαλο καθεστώς με επιχειρήσεις – ζόμπι που επί χρόνια είναι ουσιαστικά κλειστές αλλά νομικά ενεργές, συσσωρεύοντας απίστευτα χρέη τα οποία ποτέ δεν θα πληρωθούν.

Έχουμε στην Ελλάδα 800.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει βιβλία ενώ δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν το κλείσιμο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν! Παράλληλα λιμνάζουν στα δικαστήρια 750.000 υποθέσεις που δεν θα εκδικαστούν ποτέ! Σήμερα γνωρίζουμε ότι το 35% των επιχειρήσεων είναι πτωχευμένες.

Δεν είναι νοητό στο Βέλγιο να έχουμε 11.000 επίσημες πτωχεύσεις το χρόνο και στο Λουξεμβούργο 1.000 και στην Ελλάδα μόνο 330! Η κατάσταση αυτή στερεί από τη χώρα χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι πτώχευσαν εντίμως και αν απελευθερωθούν από τα δεσμά των βαρών, μπορούν με την πείρα που απέκτησαν να επιχειρήσουν ξανά αξιοποιώντας τη Δεύτερη Ευκαιρία που τώρα παρουσιάζεται.

Για τη χώρα ο μοναδικός δρόμος για να βγει από την κρίση είναι η επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη, η απασχόληση και η παραγωγή πλούτου. Μαζί με αυτά χρειαζόμαστε και πολιτική σταθερότατα. Αλλιώς δεν υπάρχει μέλλον και θα πτωχεύουμε συνεχώς.

 

 

Ν. Κογιουμτσής: οι «συνταγές βαρών» δεν οδηγούν πουθενά

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Νίκος Κογιουμτσής επεσήμανε με πικρία ότι κάποιοι ανευθυνοϋπεύθυνοι εδώ μαζί με την κυβέρνηση και τους δανειστές, μας παραπλανούν αντί να σταθούν υπεύθυνα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Με βάρη που κυμαίνονται από 50% ως 70% των κερδών είναι αδύνατο να επιβιώσει μια επιχείρηση. Έτσι παρουσιάζεται το πρόβλημα της φυγής σε γειτονικές χώρες, για επαγγέλματα που μπορούν να διαφύγουν γιατί πολλά από αυτά είναι αδύνατο να φύγουν από τη χώρα. Έτσι όσοι δεν αντέχουν οδηγούνται σε φοροδιαφυγή και τέλος – τέλος στο κλείσιμο. Ευελπιστούμε ότι η νέα νομοθεσία, παρά τις όποιες ενστάσεις, θα μπορέσει να δώσει λύσεις σε πολλές επιχειρήσεις για να επανεκκινήσουν στην οικονομική και επιχειρηματική δράση. Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που βρίσκοντας με το ένα πόδι στο «κόκκινο» και ζητούμενο είναι να έχουμε πολύ γρήγορα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου. Στα θετικά του νόμου είναι αυτό που παλέψαμε με το ΕΕΑ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ, ώστε επιχειρήσεις που έκλεισαν από την κρίση, να μπορέσουν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό διακανονισμό εφόσον επανεκκινήσουν την επιχείρηση! Η κακή κατάσταση των επιχειρήσεων περιγράφεται και με τα δάνεια. Τα «κόκκινα δάνεια είναι 110 δισεκ. ευρώ, 65 δισεκ. είναι τα επιχειρηματικά και από αυτά 5.000 ΑΦΜ χρωστούν 29 δισεκ. και 13 όμιλοι χρωστάνε 15 δισεκατομμύρια! Τα υπόλοιπα ανήκουν στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Είναι ανάγκη να δείξουμε όλοι ενότητα και συναίνεση ώστε να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα και να βγούμε από την κρίση.

 

 

Ολόκληρη η εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics