ΕΕΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει άμεσα το άρθρο περί αλληλέγγυας ευθύνης

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας - με αφορμή τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης να αποσύρει το άρθρο 31 του Ν. 4321/2015 περί αλληλέγγυας ευθύνης - εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας – με αφορμή τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης να αποσύρει το άρθρο 31 του Ν. 4321/2015 περί αλληλέγγυας ευθύνης – εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

«Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που έχουν γίνει γνωστές στον επιχειρηματικό κόσμο τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνουν λόγο για πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης να αποσύρει το άρθρο 31 του νόμου 4321/2015 περί αλληλέγγυας ευθύνης. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, αρκεί να μην μείνει στο επίπεδο των προθέσεων, καθώς από την ημέρα δημοσιοποίησης της εν λόγω διάταξης το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει γίνει αποδέκτης έντονων παραπόνων από εκπροσώπους επιχειρήσεων – μελών μας, που τη χαρακτηρίζουν με τρεις λέξεις: Άδικη, παράλογη και άσκοπη.

Ως εκ τούτου, μετά και από τις έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις όλων των άλλων επιχειρηματικών φορέων, επισημαίνουμε πως δεν νοείται καμία καθυστέρηση ως προς την απόσυρση του άρθρου, με το οποίο η κυβέρνηση διεκδίκησε την «παγκόσμια πρωτιά» να εισαγάγει την ευθύνη του μετόχου ΑΕ και ΕΠΕ για χρέη της εταιρείας του, εφόσον είχε ποσοστό συμμετοχής 10 τοις εκατό!

Είναι πασίδηλη η πολλαπλή αδικία της διάταξης, αφ’ ενός σε βάρος των διοικήσεων των μη εισηγμένων επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ, αφού δεν τίθεται κανένας χρονικός ή ποσοτικός περιορισμός όπως στην αντίστοιχη φορολογική διάταξη, αφ’ ετέρου σε βάρος των μικρομετόχων αυτών των εταιρειών οι οποίοι, χωρίς να μετέχουν στη διοίκηση, καθίστανται υπεύθυνοι για τα χρέη της εταιρείας έναντι των ασφαλιστικών ταμείων και κινδυνεύουν να υποστούν ποινικές διώξεις και να χάσουν την περιουσία τους!

Είναι απορίας άξιον το πώς οι συντάκτες του νομοσχεδίου δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα όλες αυτές τις αστοχίες που αποτελούν συν τοις άλλοις σοβαρή αιτία ματαίωσης επιχειρηματικών σχεδίων, εφόσον αυτά απαιτούν τη συμμετοχή του επενδυτή σε μια μη εισηγμένη μικρομεσαία επιχείρηση. Επιπρόσθετα είναι ρυθμίσεις κάθετα αντίθετες στη διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Οι κυβερνώντες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η τσακισμένη ψυχολογία και ρευστότητα της αγοράς δεν αντέχουν νέα χτυπήματα. Όλη αυτή η αναστάτωση θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν πριν τη σύνταξη του νόμου είχαν ερωτηθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι θεσμοθετημένοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων.»

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics