ΕΕΑ: Η ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ έχει αποτύχει

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία κάνει λόγο για σημαντική υπέρβαση στον στόχο των εσόδων του Σεπτεμβρίου κατά 37,2%, αλλά και η εκτίμηση του Υπουργείου Εργασίας ότι η πάταξη της εισφοροαποφυγής μέσω των ηλεκτρονικών Α. Π. Δ θα φέρει επιπλέον έσοδα στο ΙΚΑ κατά 350 εκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο, δίνουν στην κυβέρνηση ένα σημαντικό επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις που ξεκινά σήμερα με την τρόικα, αρκεί η ίδια να θέλει να το χρησιμοποιήσει.

Αποτελούν τα στοιχεία αυτά έναν ισχυρό σύμμαχο της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο για να αποφευχθούν νέα επώδυνα μέτρα, αλλά και για να βελτιωθούν τα ήδη ισχύοντα στην κατεύθυνση τόσο της αύξησης των εσόδων του Δημοσίου, όσο και της ομαλότερης λειτουργίας της αγοράς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λεγόμενη «ευνοϊκή» ρύθμιση των 48 δόσεων προς το ΙΚΑ, την οποία επέβαλλε η τρόικα και αποδέχθηκε η κυβέρνηση, όταν όλη η επιχειρηματική κοινότητα ζητούσε τουλάχιστον 72 δόσεις, και όχι μόνο για οφειλές κάτω των 5 χιλιάδων ευρώ, όπως λέει η σχετική διάταξη.

Η ρύθμιση έχει αποτύχει και αυτό το ξέρει και η τρόικα, γι αυτό είναι και η χρυσή ευκαιρία της κυβέρνησης και να διαπραγματευθεί πραγματικά, αν όχι με βάση τις προτάσεις των φορέων της αγοράς, τουλάχιστον με βάση τις προτάσεις του ίδιου του Διοικητή του ΙΚΑ, ο οποίος βλέπει και ομολογεί δημόσια πως η ρύθμιση αυτή αποτελεί εμπόδιο και όχι μέσο για αύξηση των εσόδων.

Ο κύριος Ροβέρτος Σπυρόπουλος στην χθεσινή του δήλωση εύχεται να υπήρχε πραγματικά μια ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, « η οποία θα εμπεριέχει όρους και προϋποθέσεις που θα στερούν από το σύνολο των οφειλετών κάθε δικαιολογία μη αξιοποίησής της».

Η υγιής επιχειρηματική κοινότητα συμφωνεί απόλυτα με αυτή τη θέση γιατί δεν θέλει να συμβιώνει με τον βραχνά των οφειλών, των δυσβάσταχτων προστίμων και των κατασχέσεων. Συμφωνεί επίσης με τους ηλεκτρονικούς ελέγχους και τα μηχανογραφικά εργαλεία που το Υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ, με καθυστέρηση ετών ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν. Από τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση καλεί παλαιούς και νέους οφειλέτες του ΙΚΑ, προκειμένου να μην αποστερηθούν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής Α.Π.Δ και την ασφαλιστική τους ενημερότητα, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα πρέπει η ίδια να πιέσει ώστε να γίνουν πραγματικά «ευνοϊκοί» οι όροι της ρύθμισης.

Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανασάνουν και να βάλουν τις βάσεις για απεγκλωβισμό από τα χρέη.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics