ΕΕΑ: Ο προϋπολογισμός του 2014 και ο παραλογισμός των μέτρων

Διαβούλευση με τους δανειστές στη λογική της ανάπτυξης καλεί την κυβέρνηση να κάνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, επισημαίνοντας ως «ορατό» τον εγκλωβισμό του προϋπολογισμού του 2014 στην εκπλήρωση των Μνημονιακών υποχρεώσεων.

Διαβούλευση με τους δανειστές στη λογική της ανάπτυξης καλεί την κυβέρνηση να κάνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, επισημαίνοντας ως «ορατό» τον εγκλωβισμό του προϋπολογισμού του 2014 στην εκπλήρωση των Μνημονιακών υποχρεώσεων.

Η ανακοίνωση του ΕΕΑ έχει ως εξής:

«Δεν χρειάζονταν οι απαισιόδοξες αλλά διόλου αβάσιμες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της οικονομίας τον επόμενο χρόνο, για να προσγειώσουν απότομα στην πραγματικότητα τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των δανειστών, όσο και την μερίδα των πολιτών που απελπισμένα αναζητούν μια αχτίδα ελπίδας μέσα στο «μαύρο» σκηνικό της ύφεσης, της υπ – ανάπτυξης και της υπο- απασχόλησης.

Τόσο το Ε.Ε.Α όσο και άλλοι ψύχραιμοι παρατηρητές έχουν επισημάνει εδώ και αρκετές εβδομάδες πως – παρότι όλοι την επιθυμούμε – η εύθραυστη ανάκαμψη που προσδοκά η κυβέρνηση, μπορεί εύκολα να ματαιωθεί, καθώς ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής και της αντοχής στα μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας , από τα οποία ζητούνται νέες θυσίες.

Ο προβληματισμός μας ωστόσο μεγαλώνει καθώς οι «σκληρές» διαπραγματεύσεις των συναρμόδιων υπουργών με την τρόικα τα τελευταία 24ωρα εγκλωβίζουν τους στόχους του προϋπολογισμού για 2014 μόνο στην εκπλήρωση των Μνημονιακών υποχρεώσεων, με καθαρά λογιστική, όχι όμως και αναπτυξιακή λογική.

Έτσι είναι φανερό πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και το ερχόμενο έτος θα στηριχθεί στην πεπατημένη :

• Στάση πληρωμών του Δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία
• Ψαλίδισμα των Δημοσίων Επενδύσεων
• Φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Και φυσικά , αν δεν καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 με διαρθρωτικά μέτρα, η τρόικα δεν θα διστάσει να επανέλθει με απαίτηση για νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις…

Σε αυτά περιορίζεται δυστυχώς η στόχευση κυβέρνησης και δανειστών για το 2014, ενώ, αντίθετα, αυτά που έχουν άμεση ανάγκη η οικονομία και η αγορά είναι :

-Εθνικό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών, ενίσχυση της καινοτομίας των επιχειρήσεων και της τόνωσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας, και άρα βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης

-Πολιτικές στήριξης της βιοτεχνίας, του εμπορίου και γενικά της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, για να γίνει η παρουσία τους πραγματικά ανταγωνιστική στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον και άρα να αποφευχθούν νέα λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων.

-Άμεση διόρθωση στα κραυγαλέα λάθη και τις αδικίες πρόσφατων νόμων, όπως οι διατάξεις για το επίδομα ανεργίας που ουσιαστικά καθίσταται «απαγορευμένος καρπός» για την πλειοψηφία των ανέργων εμπόρων, ή την παγκόσμια πρωτοτυπία του ΟΑΕΕ, ο οποίος στερεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ασφαλισμένους, ενώ την χρεώνει και τη διεκδικεί ακόμη και με κατασχέσεις!

Το Ε.Ε.Α καλεί την κυβέρνηση να επιβάλλει την λογική της ανάπτυξης στη διαβούλευση με την τρόικα. Ειδάλλως, δεν είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς, ότι θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να «συμπληρώσει» τον προϋπολογισμό με νέα παράλογα μέτρα εντός του 2014

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics