ΕΕΑ: «Όχι στην υπερφορολόγηση των ακινήτων»

Η «φτωχοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας είναι γεγονός που πλέον δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Η «φτωχοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας είναι γεγονός που πλέον δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Τα εισοδήματα του συνόλου των πολιτών έχουν συρρικνωθεί. Τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων αυξάνονται καθημερινά καθώς έχει εξανεμιστεί η καταναλωτική δυνατότητα του Έλληνα. Επαγγελματίες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια όχι μόνο ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο αλλά προσέφεραν και θέσεις εργασίας, προστίθενται πλέον στο μακρύ κατάλογο των ανέργων μίας χώρας που αναζητά όραμα και ελπίδα.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που το βασικό μέλημα της πλειοψηφίας των πολιτών είναι η καθημερινή επιβίωση, έρχεται να δώσει τη «χαριστική βολή» στα νοικοκυριά η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει με έναν παράλογο τρόπο υπολογισμού, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας αισθάνεται την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να επισημάνει τις συνέπειες της εφαρμογής ενός φόρου που μόνο ως «κεφαλικός» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πως άραγε θα μπορέσει να πληρώσει τον φόρο του ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος που η κρίση τον υποχρέωσε να το κλείσει; Πόσες φορές θα πρέπει να πληρώσει στο κράτος ένας πολίτης το σπίτι του, που μπορεί ακόμη να είναι χρεωμένο σε κάποια τράπεζα; Έχουν γνώση στο οικονομικό επιτελείο, των συνεπειών που θα επιφέρει στην αγορά ένας τέτοιος φόρος; Δεν θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το εισόδημα του φορολογούμενου πολίτη; Δυστυχώς, εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, δεν θα μιλάμε πλέον για τη «φτωχοποίηση» της κοινωνίας αλλά για την καταστροφή της.

Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Κατανοούμε τις πιέσεις των δανειστών για την υλοποίηση των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί. Είναι άλλο πράγμα όμως η φορολόγηση, η οποία πρέπει να υπάρχει σε κάθε πολιτισμένο κράτος και άλλο πράγμα η υπερφορολόγηση που εξαθλιώνει τους πολίτες. Και επιτέλους, δεν βλέπουμε καμία εξέλιξη στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Γιατί αυτή η υπερβολική φορολόγηση των πολιτών έρχεται ως συνέπεια της κρατικής αδυναμίας να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics