EIOPA: Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και ο κυβερνοχώρος βασική πηγή ανησυχίας για τον ασφαλιστικό κλάδο

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε τον Πίνακα Ελέγχου Κινδύνων για τον ασφαλιστικό κλάδο  με βάση τα δεδομένα Solvency II από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την EIOPA  τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση των ασφαλιστικών εταιριών  σε μακροοικονομικούς κινδύνους, και κινδύνους του κυβερνοχώρου είναι επί του παρόντος αποτελεί το κύριο μέλημα του ασφαλιστικού τομέα .

Οι υπόλοιπες κατηγορίες κινδύνου, όπως οι κίνδυνοι ασφάλισης, καθώς και οι κίνδυνοι κερδοφορίας και φερεγγυότητας παραμένουν σε μεσαία επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα η EIOPA αναφέρει: 

Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν βασική πηγή ανησυχίας. Η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε περαιτέρω μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στις κύριες γεωγραφικές περιοχές παραμένουν υψηλές. 

Οι κεντρικές τράπεζες προσαρμόζουν την δράση τους. Το παγκόσμιο μέσο επιτόκιο αυξήθηκε ενώ οι αγορές περιουσιακών στοιχείων συνεχίζονται με βραδύτερο ρυθμό και θα επιβαρυνθούν περαιτέρω. Τα επιτόκια ανταλλαγής 10 ετών αυξήθηκαν μεταξύ των νομισμάτων.

Οι κίνδυνοι αγοράς βρίσκονται επί του παρόντος σε υψηλό επίπεδο.

Η αστάθεια στην αγορά ομολόγων αυξήθηκε και παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις αγορές μετοχών. Οι τιμές των ακινήτων παρουσίασαν ελαφρά περαιτέρω αύξηση. Η διάμεση έκθεση των ασφαλιστών σε ομόλογα μειώθηκε ελαφρά, ενώ η έκθεση σε μετοχές παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη και η έκθεση σε ακίνητα αυξήθηκε ελαφρά το 1ο τρίμηνο του 2022. 

Οι πιστωτικοί κίνδυνοι παραμένουν σχετικά μέτριοι, αλλά τα spreads των CDS αυξήθηκαν περαιτέρω για τα μη εξασφαλισμένα και μη χρηματοοικονομικά εταιρικά ομόλογα και η διάμεση έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία κατώτερης της επενδυτικής βαθμίδας (με βαθμίδα πιστωτικής ποιότητας υψηλότερη από 3) αυξήθηκε ελαφρώς.

Οι κίνδυνοι κερδοφορίας και φερεγγυότητας παραμένουν σε μεσαίο επίπεδο.

Δεδομένης της αυξητικής τάσης των επιτοκίων από την αρχή του έτους, η θέση φερεγγυότητας των επιχειρήσεων ζωής αυξήθηκε, ενώ η θέση φερεγγυότητας των ομίλων υποχώρησε. Οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι παρέμειναν σε μεσαίο επίπεδο το 1ο τρίμηνο του 2022. Η διάμεση απόδοση της επένδυσης για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις του κλάδου ζωής μειώθηκε. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ασφαλίστρων για τα ασφάλιστρα εκτός ασφάλισης ζωής ανέφερε σημαντική αύξηση, ενώ για τα ασφάλιστρα ζωής παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση.

Οι μετοχές των επιχειρήσεων  ασφάλισης ζημιών ξεπέρασαν ελαφρώς τις αποδόσεις του χρηματιστηρίου, ενώ οι αποδόσεις των μετοχών ασφαλιστικών επιχειρήσεων ζωής ήταν ευθυγραμμισμένες. Ο μέσος όρος τιμής προς κέρδη μειώθηκε. Οι αξιολογήσεις των ασφαλιστών δεν έχουν αλλάξει.

Οι κλιματικοί κίνδυνοι παραμένουν σε μεσαίο επίπεδο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες αύξησαν ελαφρά το μερίδιο των πράσινων ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό τους, ενώ ο λόγος των επενδύσεών τους σε πράσινα ομόλογα ολόκληρου του κόσμου των πράσινων ομολόγων μειώθηκε ελαφρά.  Η ετήσια αύξηση των πράσινων ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστών αυξήθηκε ελαφρά, ενώ η αύξηση των εκκρεμών πράσινων ομολόγων μειώθηκε.

Η ψηφιοποίηση και οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Η ουσιαστικότητα αυτών των κινδύνων για την ασφάλιση, όπως αξιολογήθηκε από τις εποπτικές αρχές, αυξήθηκε δεδομένης της αναζωπύρωσης των ζητημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και των ανησυχιών μιας υβριδικής γεωπολιτικής σύγκρουσης.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics