Εκτοξεύονται οι ανέπαφες mobile πληρωμές- Περιορίζονται τα μετρητά – Αλλάζουν τα δεδομένα της αγοράς

Στην κορυφή της χρήσης τους φθάνουν οι ανέπαφες συναλλαγές με τις εκτιμήσεις να μιλούν για ριζικές αλλαγές στην επόμενη 5ετία στον τομέα των πληρωμών. (σ.σ Η ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να λάβει θέση σε αυτή την μεταβολή αναπτύσσοντας νέες καινοτόμες ασφαλίσεις που με χαμηλό κόστος θα μπορούν να ασφαλίζουν τις ανέπαφες πληρωμές καθώς σήμερα ασφαλίζονται οι πλαστικές κάρτες οι οποίες σταδιακώς δίνουν τη θέση τους στα κινητά).

Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι  ανέπαφες πληρωμές μέσω φορητών συσκευών θα υπερδιπλασιαστούν την περίοδο 2022-2027. Την αλματώδη ανάπτυξη των contactless συναλλαγών θα τροφοδοτήσουν οι επενδύσεις στο υφιστάμενο οικοσύστημα πληρωμών, όπως στα τερματικά POS (Point-of-Sale). Αυτό καταγράφουν οι αναφορές της Juniper Research, προβλέποντας ότι η αξία των ανέπαφων πληρωμών αναμένεται να φτάσει τα $10 τρισ. μέχρι το 2027, από $4,6 τρισ. το 2022.

Ήδη η αντικατάσταση της πιστωτικής κάρτας από το smartphone ή smartwatch είναι μια τάση έντονη και στην ελληνική αγορά, με τις περισσότερες τράπεζες είτε να αναπτύσσουν δικές τους εφαρμογές ψηφιακών πορτοφολιών, είτε να υποστηρίζουν εφαρμογές που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες.

Ειδικά μετά την πανδημία – που αύξησε σημαντικά τη χρήση των ανέπαφων συναλλαγών για λόγους προστασίας – οι Έλληνες καταναλωτές, που κάνουν τις συναλλαγές τους σε POS με τη βοήθεια του smartphone, έχουν στα… χέρια τους νέες επιλογές, που στόχο έχουν την πιο γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση.

 ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ 

Όπως αναφέρει στην τελευταία παγκόσμια μελέτη της η Juniper Research (Contactless Payments: Key Opportunities, Emerging Trends & Market Forecasts 2022-2027), η παγκόσμια ώθηση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά ευνοεί τον τομέα των contactless πληρωμών, με την καινοτομία στον κλάδο να δίνει περαιτέρω ώθηση στην αγορά.

“Η ώθηση προς μια κοινωνία και οικονομία χωρίς μετρητά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των ανέπαφων συναλλαγών, καθώς τα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτηση τους από τα μετρητά. Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητών και wearable συσκευών αναμένεται να αυξηθούν κατά 221% μεταξύ 2022 και 2027. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην ευκολία που προσφέρουν στους καταναλωτές οι πληρωμές μέσω κινητών και wearable συσκευών, εξαλείφοντας την ανάγκη να κουβαλούν μαζί τους μία κάρτα”, αναφέρει στην ανάλυσή της η Juniper.

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν στους προμηθευτές POS να δώσουν προτεραιότητα στην ευκολία, όταν σχεδιάζουν λύσεις NFC για την αγορά, οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό συσκευών που προσφέρουν δυνατότητες ανέπαφων πληρωμών.

Η αγορά των εισιτηρίων

Η έρευνα προβλέπει ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για ανέπαφη έκδοση εισιτηρίων πρόκειται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 440% μεταξύ 2022 και 2027. “Η έκδοση εισιτηρίων NFC έχει ανακάμψει έντονα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, που σχετίζονται με την πανδημία και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα 5 χρόνια”, τονίζει η μελέτη.

Αυτή η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω με την ταχεία ανάπτυξη λύσεων έκδοσης εισιτηρίων NFC στα δίκτυα δημόσιων μεταφορών. Η έκθεση προτρέπει τους προμηθευτές να προωθήσουν την υιοθέτηση των λύσεων έκδοσης εισιτηρίων NFC με επίκεντρο τον τομέα των δημόσιων μεταφορών σε ανεπτυγμένες περιοχές, που αναζητούν ολοένα και περισσότερο τρόπους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς των εισιτηρίων.

© INSURANCE EEA 2022. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics