Ενέργειες και οδηγίες ΕΕΑ για την ένταξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην αποζημίωση των 800 ευρώ

Με συνέπεια στην επίλυση σειράς θεμάτων που απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και έχουν αναδειχθεί από τα Σωματεία του κλάδου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από την Παρασκευή που εκδόθηκε η τροποποιητική ΚΥΑ της 39162 ΕΞ 2020/15.4.2020 σχετικά με την Αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για να συντελέσει στην ενημέρωση των επαγγελματιών.

Σε συνεργασία με τους ειδικούς νομικούς και φοροτεχνικούς συνεργάτες του,   ανέλυσε την ΚΥΑ για να προσδιορίσει  με ακρίβεια το ποιους αφορά και ποιες περιπτώσεις επαγγελματιών καλύπτονται από αυτήν. Επίσης ανέλυσε τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τους επαγγελματίες προκειμένου αυτοί που δικαιούνται να λάβουν τα 800 ευρώ. (δείτε τις οδηγίες για ένταξη στα 800 ευρώ οι οποίες συντάχθηκαν από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Λογιστών – Φοροτεχνικό κύριο Ηλία Χατζηγεωργίου)

Εντοπίστηκε με βάση την τροποποιητική ΚΥΑ η αιτία της εμπλοκής που παρουσιάστηκε και η οποία αποδίδεται στο ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ που κατατέθηκαν από επαγγελματίες δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο υποβολής της δήλωσης.  Έτσι και ζητείται από τους ενδιαφερόμενους  εφόσον έχει γίνει τροποποιητική δήλωση ΦΠΑ να γίνει εκ νέου αίτηση μέχρι και τις 17-6-2020.

Διαπιστώθηκε ότι η ΚΥΑ καλύπτει όσους, και αποκλειστικά αυτούς, είχαν και άλλη δραστηριότητα εκτός της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και υπέβαλλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ από 1-4-2019 μέχρι και 29-2-2020 οι οποίες όμως δεν είχαν συμπεριλάβει στους ανάλογους κωδικούς τα εισοδήματα από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι αυτοί οι οποίοι  έχουν λάβει mail αιτιολόγησης από την ΑΑΔΕ με την κάτωθι περιγραφή

«..Είστε σε αδράνεια καθότι έχετε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της ως άνω απόφασης καθ’ όλη την περίοδο που ορίζεται σε αυτήν.

* Όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ που έχετε υποβάλει μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της ως άνω απόφασης, για όλες τις φορολογικές περιόδους από την 1.4.2019 μέχρι και τις 29.2.2020 είναι με μηδενικές εκροές.”..»

Επίσης στο αίτημα του ΕΕΑ για διαδικασία ενστάσεων για τις περιπτώσεις που δεν εντάσσονται στις παραπάνω , η ΚΥΑ προβλέπει

« …ε.) Αίτημα επανεξέτασης :

Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της.

Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» αίτημα επανεξέτασης, ως εξής:

α) εάν έχει ήδη λάβει, έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, την ανωτέρω ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας των αιτημάτων επανεξέτασης στο «myBusinessSupport»,

β) εάν δεν έχει λάβει, έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, την ανωτέρω ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ενημέρωσης.

Η αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 6 απαντά στο αίτημα επανεξέτασης, βάσει των στοιχείων και πληροφοριών που αιτείται και λαμβάνει από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το άρθρο 6 της παρούσας απόφασης….»

ΤΟ ΕΕΑ  συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα σε συνδυασμό με όλα τα άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ

Πολλοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές κόπηκαν από το επίδομα των 800 ευρώ λόγω ΦΠΑ , γιατί στο σύστημα της ΑΑΔΕ εμφανίζονται να είναι εντασσόμενοι στο καθεστώς ΦΠΑ.

Με την νέα ΚΥΑ 57856 ΕΞ 10.6.2020 διορθώνεται το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η διαδικασία που περιγράφεται στην νέα εγκύκλιο είναι η εξής :

  1. Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής κάνει τροποποίηση στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ 4ου τριμήνου 2019 , αναγράφοντας στον κωδικό 310 του εντύπου Φ2 ( περιοδική δήλωση ΦΠΑ) το ποσό των εσόδων που προέκυψαν από τις εκκαθαρίσεις προμηθειών ασφαλιστικών αμοιβών. Η συγκεκριμένη τροποποίηση δεν έχει πρόστιμο εκπρόθεσμης μεταβολής , δεδομένου ότι η αρχική περιοδική δήλωση ΦΠΑ είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα.
  2. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ , ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής πρέπει να μπει στην εφαρμογή της ειδικής αποζημίωσης (Link https://www1.aade.gr/sgsisapps5/myBusinessSupport) και υποβάλλει νέα αίτηση , αφού προηγουμένως έχει κάνει ανάκληση στην αρχικά απορριφθείσα.

ΠΡΟΣΟΧΗ οι ενέργειες πρέπει να γίνουν με την σειρά που αναφέρεται ανωτέρω. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 17/6/2020.

Για καλύτερη ενημέρωση σας επισυνάπτεται το κείμενο που αναγράφει η συγκεκριμένη εγκύκλιος :

  1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 προστίθεται περίπτωση στ’ ως εξής:

«στ) η επιχείρηση η οποία πραγματοποιεί απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) με δικαίωμα έκπτωσης και υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία απερρίφθη λόγω υποβολής μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 29η Φεβρουαρίου 2020, και από 1η Απριλίου 2019 και μετά έχει πραγματοποιήσει απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ή απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 310 και 349 αντίστοιχα, δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση μέχρι και την 17η Ιουνίου 2020 για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εφόσον, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, η επιχείρηση έχει τροποποιήσει τις δηλώσεις ΦΠΑ περιόδων από 1η Απριλίου 2019 και μετά, περιλαμβάνοντας σε αυτές, στους κωδικούς 310, 311, 312 και 349, ποσά που αφορούν τις ως άνω απαλλασσόμενες και χωρίς δικαίωμα ή με δικαίωμα έκπτωσης πράξεις (εκροές), υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις.».

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics