Ενστάσεις της ΕΑΕΕ για το πολυνομοσχέδιο

Αντικίνητρο και για τα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα εισάγει το πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, αφού η κατοχή τους θεωρείται επιπλέον εισόδημα και «τιμωρείται» με φόρο.

Αντικίνητρο και για τα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα εισάγει το πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, αφού η κατοχή τους θεωρείται επιπλέον εισόδημα και «τιμωρείται» με φόρο.

Όπως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος επισημαίνει, στο πολυνομοσχέδιο καθορίζονται οι κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή υπηρεσία που απαλλάσσονται από το φόρο. Σε αυτές τις κατηγορίες δεν περιλαμβάνονται ρητά τα ασφάλιστρα που καταβάλλει επιχείρηση, στο πλαίσιο ασφάλισης του προσωπικού της για ιατροφαρμακευτική ή νοσοκομειακή περίθαλψη ή για κάλυψη ζωής ή ανικανότητας.

«Εκτός του προφανούς κοινωνικού οφέλους που συνεπάγονται τα προγράμματα αυτά για σημαντικό αριθμό εργαζομένων (ελάφρυνση ΕΟΠΥΥ), θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από φορολογική άποψη ότι οι σχετικές δαπάνες δεν συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δεδομένου ότι έχουν καθαρά αποζημιωτικό χαρακτήρα και επ’ ουδενί δεν δημιουργούν πλουτισμό/κεφάλαιο για τον εργαζόμενο.

Μια αντίθετη ερμηνεία θα καταλύσει κάθε κίνητρο για την απόκτηση τέτοιων ασφαλιστικών προγραμμάτων στο μέλλον, αλλά συγχρόνως θα ενθαρρύνει τη διακοπή των υφισταμένων, οδηγώντας κατά μαθηματική ακρίβεια τον ασκούμενο στη χώρα μας κλάδο των ομαδικών ασφαλίσεων σε πάγωμα και σε επιχειρηματικό αφανισμό, αφού ουδείς εργαζόμενος θα ήταν πρόθυμος να δεχθεί μια ακόμη φορολογική επιβάρυνση» τονίζει η ΕΑΕΕ.

Επίσης, σημειώνει ότι, εάν φορολογηθούν τα εν λόγω συμβόλαια και κατά συνέπεια παύσουν να υπάρχουν, αυτό θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλήγμα για το κοινωνικό σύστημα πρόνοιας (ΕΟΠΥΥ) προκαλώντας περαιτέρω διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η ΕΑΕΕ επισημαίνει τον κίνδυνο να φορολογηθούν διπλά τα εισοδήματα από ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που θα καταβληθούν μετά την ισχύ του νόμου. Με τον νέο νόμο τα ασφάλιστρα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ το ασφάλισμα φορολογείται. 

Ωστόσο, έτσι κινδυνεύουν να φορολογηθούν εισοδήματα, τα ασφάλιστρα των οποίων είχαν εμμέσως φορολογηθεί στο παρελθόν, αφού γι’ αυτά αναγνωριζόταν έκπτωση από το φόρο μέχρι το ποσό των 120 ευρώ. Η Ένωση προτείνει να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση συσσωρευθέντα κεφάλαια που αντιστοιχούν σε ασφάλιστρα του εργαζομένου που έχουν καταβληθεί έως 31.12.2013.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics