Έντιμη συμφωνία… χθες, αναπτυξιακό σχέδιο τώρα!

Άρθρο του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Η για πρώτη φορά δημόσια παραδοχή του πρωθυπουργού – ότι η συμφωνία με τους εταίρους αν χρειαστεί θα τεθεί στην κρίση των Ελλήνων πολιτών μέσω ενός δημοψηφίσματος – ανέδειξε με τον πιο επίσημο τρόπο τον οριακό και δραματικό χαρακτήρα που έχουν προσλάβει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, παρότι ήταν εμφανής η προσπάθεια του ιδίου, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, να μη μεταδώσει πανικό, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία προς το εσωτερικό, καθώς και αποφασιστικότητα προς το εξωτερικό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως τυχόν νέα επώδυνα μέτρα πρέπει να έχουν την έγκριση του λαού, άποψη που είναι βαθιά δημοκρατική, αλλά, ειδικά σήμερα, για τη χώρα είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς:
Αν η κυβέρνηση εγκλωβιστεί στην άποψη ότι «εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία, θα μιλήσει ο λαός», τότε αναλαμβάνει η ίδια υψηλότατο ρίσκο, να εξαντλήσει τον ελάχιστο χρόνο που έχει μείνει στην κλεψύδρα της οικονομίας σε νέες άγονες αντιπαραθέσεις με τους εταίρους, να ναρκοθετήσει τις πιθανότητες ανάκαμψης στην καθοριστική τουριστική περίοδο και να φθάσει έτσι στο νήμα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή στο δημοψήφισμα, με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις φοβισμένους και εξουθενωμένους από την έκρηξη των λουκέτων, της ανεργίας και της αβεβαιότητας.

Σε αυτή την περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ούτε το πόσο σκληρό θα είναι το δίλημμα που θα τεθεί στους πολίτες και, έτι περισσότερο, το αν οι ίδιοι θα μπορέσουν νηφάλια να αποφασίσουν αυτό που πραγματικά συμφέρει τη χώρα και τους ίδιους.
Ήδη, τα σημάδια «μιλούν» και «ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω»: Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τις αφίξεις ξένων τουριστών, επειδή η αβεβαιότητα στην Ελλάδα τρομάζει τους ξένους τουρίστες.
Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις νιώθουν την αβεβαιότητα «στο πετσί» τους ως την απόλυτη άρνηση χορήγησης δανείων (95%) και οι ίδιες οι τράπεζες ως μια καλπάζουσα εκροή καταθέσεων, η οποία έχει οδηγήσει τη δική τους ρευστότητα σε ιστορικά χαμηλά.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για ανάπτυξη 2,5%, το πρωτογενές πλεόνασμα εξαφανίζεται, το ΑΕΠ και η απασχόληση επανέρχονται σε πτωτική τροχιά, έπειτα από μια χρονιά, έστω ισχνής, ανάκαμψης.
Αυτά αποτυπώνονται στην αγορά ως εξής: Καθίζηση κατανάλωσης και πάγωμα επενδύσεων, σχεδόν 5.500 λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις  ως τώρα και εκτίμηση για 8.500 λουκέτα μέχρι το τέλος Ιουνίου, πτώση του τζίρου των καταστημάτων κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, όπως των εξαγωγών και των εισαγωγών πάνω από 10%.

«Ο χρόνος είναι χρήμα», λοιπόν, για την Ελλάδα, τώρα περισσότερο από ποτέ. Δεν φθάνει όμως το χρήμα, χρειάζεται και σχέδιο. Σχέδιο ανάπτυξης για τη χώρα, το οποίο θα δημιουργεί πλούτο για τους πολίτες και τα δημόσια ταμεία. Ένα σχέδιο που θα προτάσσει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, διότι οι επιχειρήσεις είναι οι μόνες που παράγουν πλούτο και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, αποτελεί εθνική αναγκαιότητα να φτιάξουμε ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια, από τη στιγμή που απορρίπτουμε την τρόικα και το δικό της πρόγραμμα.
Η εκπόνηση, αλλά κυρίως η υλοποίηση αυτού του σχεδίου ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση από την επίτευξη ενός συμβιβασμού με τους εταίρους.
Διότι, πρώτον, ακριβώς λόγω των παθογενειών που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων ζει εδώ και δεκαετίες, σχεδόν παρασιτικά, σε βάρος των υπολοίπων.
Και, δεύτερον, επειδή οι ιδεολογικές καταβολές ορισμένων υπουργών δημιουργούν βάσιμες αμφιβολίες ότι μπορούν να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης να εξηγήσουν στο εκλογικό σώμα την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων, προς όφελος της επιχειρηματικότητας.
Μέσα σε όλα αυτά, είναι παρήγορο που ο πρωθυπουργός διατράνωσε τη θέλησή του να επιδιώξει την «έντιμη συμφωνία» το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Η δήλωσή του όμως αυτή δεν αρκεί από μόνη της.
Οφείλουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι «θεσμοί» να εργαστούν ειλικρινά προς την κατεύθυνση αυτή, βάζοντας στην άκρη η μεν πρώτη τους θιασώτες της ευρω – απομόνωσης, οι δε δεύτεροι τους οπαδούς των ίδιων αποτυχημένων συνταγών λιτότητας, τις οποίες αποδοκίμασε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός.

*Άρθρο του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» στις  5 Μαΐου.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics