Επανάσταση της Διαμεσολάβησης στην Καβάλα

Με ονομαστικές καταγγελίες και συντονισμένη προσπάθεια για να ξεκαθαρίσει η αγορά της Καβάλας από «μαύρους» κωδικούς, να εξαλειφθούν τα αθέμιτα κρούσματα του Bancassurance, και να ενισχυθούν οι επαγγελματίες που ασκούν το επάγγελμα με κανόνες, προχωρεί η

Με ονομαστικές καταγγελίες και συντονισμένη προσπάθεια για να ξεκαθαρίσει η αγορά της Καβάλας από «μαύρους» κωδικούς, να εξαλειφθούν τα αθέμιτα κρούσματα του Bancassurance, και να ενισχυθούν οι επαγγελματίες που ασκούν το επάγγελμα με κανόνες, προχωρεί η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Καβάλας σύμφωνα με τον πρόεδρό της, κ. Ιωάννη Χάιδο. 

Υπέρμαχος του σωστού επαγγελματία, και  της ελεύθερης αγοράς αλλά με κανόνες, ο κ. Χάιδος στρέφεται κατά της προσβλητικής τακτικής των τραπεζών απέναντι στην διαμεσολάβηση και δηλώνει «έτοιμος να συγκρουστεί μετωπικά με τα εμπόδια καθώς η εποπτεία δε δίνει το στίγμα που επιζητεί η αγορά».

BANCASSURANCE

Εξηγεί πώς πλέον η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο γι’ αυτό και η Ένωση έχει ήδη προχωρήσει μεταξύ άλλων σε αγωγές προσωπικές κατά υπαλλήλων τραπεζών ενώ έχει προχωρήσει σε καταγγελίες και στον αρμόδιο εισαγγελέα της περιοχής και στην εποπτική αρχή.

Σχετικά, διευκρινίζει ότι πλέον το θέμα, στην Καβάλα  θα το αντιμετωπίζουν σε προσωπικό επίπεδο και όταν διαπιστώνεται κρούσμα αθέμιτο στο bancassurance, η όποια ενέργεια θα έχει να κάνει με το φυσικό πρόσωπο , τον τραπεζοϋπάλληλο,  και όχι την τράπεζα. Πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό ο καθένας θα αναλαμβάνει την ευθύνη του και θα σκέπτεται προτού προβεί σε ενέργειες που υπερβαίνουν τον νόμο.

ΜΑΥΡΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ – ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Εξίσου σημαντικό θεωρεί και το θέμα των μαύρων κωδικών το οποίο βρίσκεται σε έξαρση στην περιοχή και  εντοπίζεται σε δύο μορφές: αυτούς που ποτέ δεν πιστοποιήθηκαν να ασκούν το επάγγελμα και σε αυτούς που είχαν πιστοποιήσεις αλλά αποφάσισαν για φορολογικούς λόγους να μην ανανεώσουν την άδειά τους.

Η κατάσταση αυτή, αναφέρει ο κ. Χάιδος πλήττει ευθέως το επάγγελμα και για να την αντιμετωπίσουμε προχωρήσαμε στην δημιουργία black list.

«Συλλέγουμε ως Ένωση καταγγελίες για τέτοιες περιπτώσεις και θα τις δημοσιοποιήσουμε».

«Θέλουμε να γνωρίζει η τοπική κοινωνία ποιοι είναι αυτοί που δεν επιτρέπεται να πουλάνε ασφάλειες. Αντίστοιχα και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας συζητείται η δημιουργία ξεχωριστού ΕΙΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ με μορφή ηλεκτρονικού ιστότοπου (site), με όλους όσοι είναι ενεργοί και έχουν τις πιστοποιήσεις να ασκούν το επάγγελμα».

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ως συνέχεια των προαναφερθέντων ενεργειών, υλοποιούνται και πρωτοβουλίες αναγνώρισης των επαγγελματιών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Εξηγεί ο κ. Χάιδος πως  υπάρχουν σκέψεις να εκδοθούν ειδικές ταυτότητες και να καταρτιστεί ένα μητρώο ενεργών επαγγελματιών το οποίο και θα δημοσιοποιηθεί.  Μέσα από την διαφάνεια αναμένεται ότι στον Νομό θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει ποιος είναι ο ασφαλιστής ο νόμιμος και ο εκπαιδευμένος να ενημερώνει και να προωθεί ασφαλιστικά προγράμματα.

ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ

Μηδαμινή χαρακτηρίζει ο κ. Χάιδος την είσοδο νέων ασφαλιστών στην αγορά και αποδίδει ευθύνες στο πλαίσιο που ισχύει. Γι΄αυτό και προτείνει να συζητηθεί σε συλλογικό επίπεδο και πανελλαδικά το θέμα της εισόδου νέων στο επάγγελμα.

Πιστεύει ότι θα πρέπει να «βγαίνουν» ασφαλιστές και από διαμεσολαβητικά γραφεία, εφόσον αυτά πληρούν ορισμένα προσόντα που θα καθορισθούν ή/και από έμπειρους Διαμεσολαβητές με ειδικές πιστοποιήσεις εκπαίδευσης και γνώσεων και να μην έχουν το προνόμιο αυτό -εκ του νόμου- μόνον οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα τονίζει πώς αρκετοί υποψήφιοι ασφαλιστές παρακολουθούν διάφορα σεμινάρια από το agency και μετέπειτα δίνουν εξετάσεις, όμως ελάχιστοι, μένουν στην αγορά για να ασκήσουν το επάγγελμα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Μικρή κινητικότητα διαπιστώνει ο κ. Χάιδος και στο θέμα της συνεργασίας των γραφείων.  Όπως αναφέρει γίνονται συζητήσεις και ζυμώσεις αλλά περνούν σε πολύ μικρό βαθμό στην πράξη. Ωστόσο κρίνει αναγκαίο να υπάρχουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση διότι τα μικρά γραφεία δύσκολα θα κρατηθούν στο μέλλον σε αντίθεση με τα μεγάλα γραφεία που επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντοχές.

Ο ίδιος προσφάτως προχώρησε σε σχετική κίνηση καθώς η Μεσιτική Εταιρεία του η Advisor Brokers συνενώθηκε με την Πιπεργιάς & Χιόνης ΟΕ.. Έτσι απόδειξε στην πράξη ότι πιστεύει στις συνεργασίες.

Πάντως, συνολική του εκτίμηση για τον κλάδο είναι πώς στην επόμενη 5ετία θα μειωθούν οι πιστοποιημένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες ως φυσική εξέλιξη της αγοράς.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Η αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης στην Καβάλα πέφτει όπως και σε όλη τη χώρα. Ωστόσο αυτή η κάμψη είναι αναστρέψιμη αναφέρει ο κ. Χάιδος εκτιμώντας ότι υπάρχει μέλλον και προοπτική, ιδιαίτερα σε αυτούς τους Διαμεσολαβητές που έχουν ήδη στραφεί σε πιο εξειδικευμένους και αποδοτικούς κλάδους.

Μάλιστα αναφέρει ότι υπάρχει εποχιακή ζήτηση ασφάλισης στα τουριστικά καταλύματα, στις αστικές ευθύνες και στα σκάφη αναψυχής. Στην υγεία επίσης υπάρχει ένα ενδιαφέρον που οφείλεται στην ανάγκη κάλυψης των χιλιάδων ανασφάλιστων ελεύθερων επαγγελματιών.

Όσο για το αυτοκίνητο παραμένει στην πρώτη γραμμή της ζήτησης.  Πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Χάιδο ο λόγος της σημερινής κάμψης οφείλεται και στην μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών και στις ανατροπές που έχουν γίνει στην οικονομία.

Τονίζει, ότι η βιομηχανική και βιοτεχνική παρουσία στην Καβάλα έχει μειωθεί δραματικά και όποια δραστηριότητα έχει απομείνει μεταφέρθηκε σε γείτονες χώρες, λόγω χαμηλής φορολόγησης.  Οπότε, καταλήγει, χάθηκε σημαντική ασφαλιστική ύλη.

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics