Επιχειρήσεις: στην 3ετία με σχέδια για νέες ψηφιακές επενδύσεις

Τα στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα, και διεθνώς, δηλώνουν ότι στην επόμενη τριετία προτίθενται να αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να συμβαδίσουν με την ταχύτητα που συντελούνται αλλαγές στον τομέα.  Την άποψη αυτή υποστηρίζουν και οι περισσότεροι από τους μισούς διευθύνοντες συμβούλους στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το 54% των CEOs στην Ελλάδα απαντά ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε διψήφια αύξηση του προϋπολογισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό εντός της 3ετίας.

Το αντίστοιχο ποσοστό των CEOs στη Δυτική Ευρώπη, που θα αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέρχεται σε 49%, ενώ στη Γερμανία φτάνει το 60%. Ο δε παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στο 49%, με την Κίνα να έχει το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό, 31%.

Επίσης όπως καταγράφεται στην 24η Ετήσια Έκθεση CEO της PwC, πάνω από τους μισούς Έλληνες CEOs (53%) έχουν ήδη συμπεριλάβει στη στρατηγική τους, δράσεις στοχευμένες στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

Ψηφιακές απειλές

Αν και τα στελέχη θεωρούν μονόδρομο την ψηφιοποίηση, ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο τρομάζουν με την ταχύτητα υπό την οποία συντελείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ένας στους δύο (51%) διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών στην Ελλάδα χαρακτηρίζει την ταχύτητα της τεχνολογικής αλλαγής ως απειλή για την προοπτική εξέλιξης της εταιρείας του.

Στην κορυφή της λίστας αυτών των απειλών, σε ποσοστό 70%, οι CEOs τοποθετούν – όπως είναι αναμενόμενο – την εξέλιξη της πανδημίας και τις υγειονομικές κρίσεις. Ακολουθεί με 54% το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η κυβερνοασφάλεια με 52% και αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Ειδικά στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, το γεγονός ότι τα στελέχη τη θεωρούν ως σημαντική απειλή, που μπορεί να επηρεάσει την επιχείρηση τους, δεν είναι τυχαίο. Βασική αιτία αποτελεί το γεγονός πως αρκετές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις συνέπειες μιας κυβερνοεπίθεσης και χρειάστηκε να επανεξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους σε αυτόν τον τομέα.

Αισιοδοξία εν μέσω κρίσης

Πάντως, παρά τις όποιες ανησυχίες, οι Έλληνες CEOs είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, ένα χρόνο μετά από την ανακήρυξη της πανδημίας COVID-19. Το 75% των στελεχών, ποσοστό ανάλογο με τον παγκόσμιο μέσο όρο, δηλώνει αισιόδοξο, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση συγκριτικά με τις απαισιόδοξες προοπτικές του περασμένου έτους, όπου ο αντίστοιχος δείκτης άγγιζε μόλις  το 23%.

Η αισιοδοξία αυτή των Ελλήνων CEOs επεκτείνεται και σε ό,τι αφορά στην απόδοση της εταιρείας τους, καθώς το 39% αναφέρει πως τους επόμενους 12 μήνες οι προοπτικές των οργανισμών τους για αύξηση εσόδων είναι μεγάλη, ενώ αντίστοιχα σε χρονικό ορίζοντα τριετίας το ποσοστό αυτό φτάνει το 55%.

“Μετά το “κύμα” της επιτάχυνσης της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του COVID-19 για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, τη μεγαλύτερη επενδυτική προτεραιότητα αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Επιπλέον, η επένδυση στους εργαζομένους αποτυπώνει την ενίσχυση της αντίληψης αναφορικά με τον κρίσιμο ρόλο, που έχει το ανθρώπινο  δυναμικό για την επιτυχή ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων”, διαπιστώνει η μελέτη.

 

© INSURANCE EEA 2021. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics