Επιστολή διαμαρτυρίας για το Δελτίο Τύπου των 52 Κυριακών

Επιστολή σχολιασμού και διαμαρτυρίας για το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πρόσφατα το ΕΕΑ, σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο, απέστειλε ο κύριος Γιώργος Ζαφειρίου, Μεσίτης Ασφαλίσεων, μέλος του ΕΕΑ και CEO της Comergon S.A.Risk Man

Επιστολή σχολιασμού και διαμαρτυρίας για το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πρόσφατα το ΕΕΑ, σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο, απέστειλε ο κύριος Γιώργος Ζαφειρίου, Μεσίτης Ασφαλίσεων, μέλος του ΕΕΑ και CEO της Comergon S.A.Risk Managers & Insurance Brokers.

Ο κύριος Ζαφειρίου διευκρίνισε ότι η επιστολή απευθύνεται στο ΔΣ του ΕΕΑ και όχι προσωπικά στον κ. Χατζηθεοδοσίου, στον οποίο απευθύνθηκε μόνο λόγω της κοινής τους επαγγελματικής ιδιότητας και δημοσιοποιείται στα πλαίσια της διαφάνειας, του κοινωνικού διαλόγου και της μεγάλης βαρύτητας που δίδεται σε τόσο ευαίσθητα θέματα.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

 Προς

Κύριον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Γενικό Γραμματέα

ΕΕΑ

"Αγαπητέ Γιάννη,

Απευθύνομαι σε σένα, συναδελφικά, λόγω κοινής μας επαγγελματικής ιδιότητας.

Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα το συνημμένο δελτίο τύπου.  Θα αναφερθώ καταρχήν στην ουσία και μετά στον τύπο. Συγκεκριμένα:

1)            Δεν υποχρεώνει τους καταστηματάρχες να ανοίγουν την Κυριακή.  Τους δίνει το δικαίωμα να το κάνουν χωρίς επιπτώσεις.  Που θα το είχαν ούτως ή άλλως σε μια ευνομούμενη πολιτεία αν δεν φοβόντουσαν συνδικαλιστικό ‘μαχαίρωμα’.  Εσύ δεν έχεις πάει στο γραφείο σου Κυριακές να δουλέψεις εν τέλει?  Εγώ πάρα πολλές.

2)            Ο καταναλωτής είναι σε μία φάση που όντως δεν έχει περίσσευμα να ξοδέψει στο λιανεμπόριο και που αναζητεί και δεύτερη και τρίτη δουλειά.  Και που αν την βρει, μπορεί να αποκτήσει λίγο περίσσευμα.  Και αν το αποκτήσει, δε θα έχει άλλη μέρα να το καταναλώσει παρά μόνο την Κυριακή.  Εκεί λοιπόν που οι καταστηματάρχες ‘βαράνε μύγες’ τις καθημερινές, ίσως κάνουν λίγο περισσότερο τζίρο τις Κυριακές.  Κακό τους φαίνεται αυτό?

3)            Γιατί δε θέλουν οι μικροί καταστηματάρχες να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές?  Επειδή ‘δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα’?  Και άρα ο τζίρος θα πάει στις μεγάλες εταιρείες και τις πολυεθνικές που μπορούν?  Μα αν ο καταναλωτής τελικά επιλέγει να πάει σε μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές να καταναλώνει, αντί στα μικρά καταστήματα, θα το κάνει ανεξαρτήτου Κυριακής.  Ή θα το κάνει επειδή δε βρίσκει μικρό κατάστημα την Κυριακή που έχει λίγο χρόνο να κάνει τα ψώνια του.  Και εν τέλει ο μικρός καταστηματάρχης μπορεί και μόνος του να το τρέξει το μικρό κατάστημά του τις Κυριακές, αν θεωρεί ότι θα έχει τζίρο, χωρίς περισσότερο κόστος.

4)            Εκτός και αν δε θέλει να δουλέψει την Κυριακή λόγω ανάγκης ανάπαυσης.  Το σέβομαι αυτό μεν, αλλά κανείς μας δεν θα πρέπει πλέον να θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα να προστατέψει θεσμικά την ξεκούρασή του.  Αν θέλεις να επιβιώσεις, θα πρέπει να δουλέψεις παραπάνω.  Και το κράτος υποχρεούται να στο δώσει αυτό το δικαίωμα.  Με ποια διαστρεβλωμένη λογική λοιπόν το μέτρο αυτό θα τους οδηγήσει στην εξόντωση?  Θα οδηγήσει στην εξόντωση, ενδεχομένως, μόνο όσους δε θέλουν να δουλέψουν.

5)            Που ακούστηκε να είναι αντιδημοκρατική μία νομοθεσία που θα επιτρέπει τη λειτουργία της αγοράς, σε όσους το θέλουν, και τις Κυριακές?  Έχω ταξιδέψει παντού στον κόσμο και μόνο σε ‘κλειστά’ καθεστώτα βλέπεις τέτοιους περιορισμούς.  Παντού αλλού, μπορείς να πάς σε ένα κατάστημα στις 3 το πρωί ή την Κυριακή να καταναλώσεις.

6)            Γιατί όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν συναντήσεις, ας πούμε, για τον προϋπολογισμό τους, ή μία συνεδρίαση ΔΣ, ή για να προλάβουν μία παραγγελία ή ένα έργο, την Κυριακή, και ένα κατάστημα να μην μπορεί να το κάνει?

7)            Πόσοι Έλληνες μετανάστευσαν στις ΗΠΑ ή τη Γερμανία ή την Αγγλία, άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα, δούλευαν νυχθημερόν καθημερινά, και μεγαλούργησαν?  Γιατί να μη μπορεί να επιτραπεί η ανταμοιβή του μόχθου σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν τέτοιο δρόμο?

Ολόκληρο το Δελτίο σας θυμίζει άλλες εποχές, που όλοι προσπαθούσαν με όλα τα μέσα να προστατέψουν τα προνόμια, τους τεμπέληδες, τους συνδικαλιστές και τους καρεκλοκένταυρους.  Δεν έχει συνειδητοποιήσει κανείς ότι πέρασαν αυτές οι εποχές? Ολόκληρο το δελτίο σας με λυπεί και με φέρνει σε απόγνωση διότι για άλλη μια φορά μου θυμίζετε ότι τίποτα δε θα αλλάξει προς το καλύτερο σε αυτή τη χώρα.

Αναφορικά τώρα με το τυπικό μέρος:

Το ΕΕΑ δεν έχει ρόλο πολιτικού κόμματος.  Έχει ρόλο να προστατεύει, με Lobbying, τα συμφέροντα των επαγγελματιών.  Είμαι σίγουρος λοιπόν ότι τη θέση μου, που διαφωνεί κάθετα με τη δική σας, τη μοιράζονται πάρα πολλά μέλη του Επιμελητηρίου.  Ακόμα λοιπόν και αν το ΔΣ πλειοψήφησε να διανείμει αυτό το δελτίο, έπρεπε κύριοι να λάβετε υπόψιν ότι στις δημόσιες ανακοινώσεις σας δεν πρέπει να κάνετε πολιτικές τοποθετήσεις.  Ο ρόλος των επιμελητηρίων τελειώνει όταν ολοκληρωθεί η όποια διαβούλευση επί Νομοσχεδίου.  Ή τουλάχιστον πρέπει να διακρίνεται ο μετριοπαθής λόγος σας αν επιθυμείτε σώνει και καλά να σχολιάζετε αποφάσεις της όποιας κυβέρνησης, τη στιγμή που η θέση σας δεν συμφωνεί με το 100% των μελών.

Επιτέλους, η συμμετοχή στα Επιμελητήρια έχει γίνει εθελοντική, ή πρόκειται να γίνει εθελοντική, δεν είμαι σίγουρος.  Κατά την άποψή μου η μετριοπάθεια και η ισορροπία μεταξύ διαφορετικών απόψεων πρέπει να διέπει όλες τις ενέργειες τους ΕΕΑ.  Άλλως, κάθε φορά που θα βλέπουμε το νέο ΔΣ, θα αποφασίζουμε αν θέλουμε να είμαστε μέρος του ΕΕΑ ή όχι.

Μετά τιμής,

Γιώργος Ζαφειρίου

Μεσίτης Ασφαλίσεων, μέλος ΕΕΑ"

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics