Επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν οι Ιδιωτικοί Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Την άμεση προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να καταπέσει και η νέα προσπάθεια του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να επιβάλλει αντιδεοντολογικό και αντιεπιστημονικό πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων επιβεβαίωσε τ

Την άμεση προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να καταπέσει και η νέα προσπάθεια του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να επιβάλλει αντιδεοντολογικό και αντιεπιστημονικό πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων επιβεβαίωσε την Τρίτη 6 Μαΐου σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος.
Ο κ. Βλασταράκος, μαζί με τους Προέδρους του ΠΑΣΙΔΙΚ, κ. Γ. Βουγιούκα , της ΠΟΣΙΠΥ, κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου και της ΠΟΣΚΕ, κ. Φ. Πατσουράκο, καθώς και με τον εκπρόσωπο της ΠΕIΦΠΦΥ, κ. Α. Κρεμμύδα, από κοινού, στην ίδια Συνέντευξη Τύπου, εξήγησαν τους λόγους που οδηγούν στην επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ την οποία αποφάσισαν οι Ιδιωτικοί Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ-ΠΑΣΙΔΙΚ-ΠΕΙΦΠΦΥ-ΠΟΣΚΕ) και θα ισχύσει από τις 12 Μαΐου 2014:
 
«Ζητήσαμε και ζητούμε από την Πολιτεία να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις συμβάσεις της με τους παρόχους υγείας, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των υπηρεσιών μας στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια και Κλινικο – Εργαστηριακούς ιατρούς, με τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου καταφεύγουν στην έσχατη λύση της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ, απόφαση – «μονόδρομο» μετά την αδιαλλαξία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, παρά τη συνεισφορά τους σε μακρόχρονο διάλογο, για να μη στερηθεί ο ασφαλισμένος πολίτης τις διαγνωστικές εξετάσεις που έχει ανάγκη»,
αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους.
 
Ειδικότερα, ο κ. Μ. Βλασταράκος είπε:
 
«Το αδιέξοδο της πολιτικής με τις λογιστικές αλχημείες του Υπουργείου Υγείας, με την προσπάθεια επαναφοράς του αντιδεοντολογικού και αντιεπιστημονικού μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων όσο και με την άδικη και ισοπεδωτική απαίτησή του για clawback από τους παρόχους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγούν τον ΠΙΣ σε νέα προσφυγή στην Δικαιοσύνη κατά του πλαφόν και τους παρόχους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών από τη Δευτέρα 12 Μαΐου. Η προσπάθειά μας στοχεύει μόνον στην υπεράσπιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασφαλισμένων και των ασθενών στην ιατρική και τη φαρμακευτική περίθαλψη, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει στον Υπουργό Υγείας να επαναλαμβάνει τους γνωστούς σε όλους μας εκβιασμούς κατά του ιατρικού σώματος» – τοποθέτηση η οποία βρίσκει σύμφωνους όλους τους Φορείς».
 
Ο κ. Γ. Βουγιούκας δήλωσε σχετικά:
 
«Απαιτείται ενίσχυση του προϋπολογισμού 2014 του ΕΟΠΥΥ στον κωδικό των εργαστηριακών εξετάσεων, τουλάχιστον κατά 160 εκ. ευρώ, εξαιτίας της απεργίας των πρώην εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ – νυν ΠΕΔΥ. Επίσης, χρειάζεται υπογραφή νέας σύμβασης με τον Οργανισμό, με τη διασφάλιση ότι δε θα επιβληθεί rebate και clawback και με άμεση εφαρμογή οδηγιών συνταγογράφησης για την αποφυγή προκλητής ζήτησης. Τέλος, απαιτείται η άμεση εξόφληση των οφειλόμενων για την αναγκαία ρευστότητα των διαγνωστικών κέντρων. Με δύο λόγια, ζητάμε ξεκάθαρους όρους συνεργασίας».
 
Ο κ. Φ. Πατσουράκος στην τοποθέτησή του ανέφερε:
 
«Δεν είναι δυνατόν οι ιατροί να υποστούν τις ίδιες περικοπές που υπέστησαν το 2013 με το νόμο του clawback και με τον οποίο υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν 40 – 50% του κύκλου εργασιών τους για ιατρικές πράξεις που είχαν εκτελέσει. Ενώ ο κ. Υπουργός είχε παραδεχθεί πως αυτό το μέτρο είναι καταστροφικό και δε θα ξαναεφαρμοστεί, δυστυχώς ο θεσμός του clawback παραμένει. Για εμάς αυτό σημαίνει κλείσιμο όλων των εργαστηρίων και των ιατρείων των κλινικο -εργαστηριακών ιατρών. Παράλληλα οι ιατροί θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα 2013 που θα επιστρέψουν παρά τη διυπουργική δέσμευση (κ.κ. Υπουργοί Υγείας & Οικονομικών) πως τούτο δε θα ισχύσει. Μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την τήρηση αυτής της υπόσχεσης. Εύλογη απαίτησή μας είναι, κάθε παραπεμπτικό που αναγράφεται από ιατρό και εκτελείται από οποιοδήποτε εργαστήριο και είναι εντός του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, να πληρώνεται. Περαιτέρω, η Ομοσπονδία των κλινικο – εργαστηριακών ιατρών είναι υπέρ των συλλογικών συμβάσεων δια μέσου των Ιατρικών Συλλόγων υπό την Αιγίδα του ΠΙΣ, για όποιον ιατρό το επιθυμεί».
 
Οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν:
  1. Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ 2014 για τις Διαγνωστικές εξετάσεις στο επίπεδο του ΜΟ του ΟΟΣΑ (€570 εκ.)
  2. Κάθε παραπεμπτικό το οποίο θα εκτελείται να αμείβεται με το ισχύον σήμερα κρατικό τιμολόγιο και κάθε εξέταση που δεν καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, θα εκτελείται μόνο στις Δημόσιες Δομές.
  3. Εφαρμογή Κατευθυντήριων Οδηγιών Συνταγογράφησης, μέσω Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων και ηλεκτρονική παρακολούθηση για την αποφυγή προκλητής ζήτησης.
  4. Άμεση εξόφληση των οφειλόμενων.
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να απαιτήσουν από την Πολιτεία, οι δαπάνες υγείας για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους για ασφαλή  περίθαλψη.
 
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και όλοι οι Φορείς κατανοούν τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν, πιστεύουν όμως ότι με τη συμπαράταξη όλων των πολιτών θα μπορέσουν να διεκδικήσουν εκείνη την περίθαλψη που τους αξίζει, δεν τους  περιθωριοποιεί και δεν τους  εξαθλιώνει.
 
Τέλος, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων κάλεσαν την Πολιτεία να ενεργήσει άμεσα, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και όλους τους Φορείς, προκειμένου να δοθούν οι λύσεις εκείνες που θα γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics