ΕΡΕΥΝΑ: Η υβριδική εργασία μειώνει τα συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης στους εργαζόμενους

Έρευνα της International Workplace Group, του μεγαλύτερου παρόχου ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο, φανερώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που έχουν μεταβεί στο υβριδικό μοντέλο εργασίας έχουν μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) στην καθημερινότητά τους. Από την έρευνα προκύπτει ότι:

-Τα τρία τέταρτα των εργαζομένων αναφέρουν ότι η υβριδική εργασία τους έχει βοηθήσει να μειώσουν τα συμπτώματα εργασιακής εξουθένωσης (burnout).
-Το 86% των εργαζομένων τονίζει ότι ανταπεξέρχεται καλύτερα στις καθημερινές εργασιακές απαιτήσεις όταν είναι πιο ευέλικτοι ως προς τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο που θα εργαστούν καθημερινά
-Με την ευέλικτη εργασία, η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει αναφέρει μειωμένα επίπεδα κόπωσης, άγχους και στρες.
-Τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους λένε ότι η επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα θα ήταν επιβλαβής για την ψυχοσωματική τους υγεία.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την IWG σε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους που αξιοποιούν το υβριδικό μοντέλο εργασίας, έδειξε ότι τα τρία τέταρτα (75%) ανέφεραν δραματική μείωση των συμπτωμάτων επαγγελματικής εξουθένωσης, από τη στιγμή που έχουν υιοθετήσει το νέο αυτό μοντέλο εργασίας.

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι το 72% του εργατικού δυναμικού είχε βιώσει το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burnout) πολύ πριν από τη μετάβαση στο υβριδικό μοντέλο εργασίας. Μέσα από την υιοθέτηση του νέου αυτού μοντέλου οι εργαζόμενοι μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ ενός κεντρικού γραφείου, τοπικών ευέλικτων χώρων εργασίας και του σπιτιού τους χωρίς να χρειάζεται πλέον να κάνουν καθημερινά μετακινήσεις, κάτι που τους εξασφαλίζει περισσότερο προσωπικό χρόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η αύξηση του ελεύθερου χρόνου έχει οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (86%), περισσότερη σωματική άσκηση (54%), πιο υγιεινή προετοιμασία γευμάτων (58%) και καλύτερη ποιότητα ύπνου (68%) γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων επαγγελματικής εξουθένωσης. Συνολικά, περισσότερο από τα δύο τρίτα των εργαζομένων (68%) δήλωσαν ότι η σωματική τους υγεία έχει βελτιωθεί λόγω της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονται λιγότερο εξαντλημένοι (79%), λιγότερο αγχωμένοι (78%) και λιγότερο ανήσυχοι (72%), με το συντριπτικό 86% των εργαζομένων να δηλώνει ότι αισθάνεται πως μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας όταν αξιοποιεί το ευέλικτο μοντέλο εργασίας.

Δεδομένου του σημαντικού θετικού αντίκτυπου της υβριδικής εργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα (76%) δήλωσαν πως η επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα θα επηρέαζε αρνητικά την ευεξία τους.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι η υβριδική εργασία μπορεί να επηρεάσει θετικά και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Το 74% των εργαζομένων δήλωσε ότι είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται υβριδικά, ενώ ανάλογο ποσοστό εργαζομένων (76%) ανέφερε ότι μέσα από την υιοθέτηση αυτού του τρόπου εργασίας αποκτούν περισσότερα κίνητρα. Επιπρόσθετα, το 85% των εργαζομένων δήλωσε ότι η υβριδική εργασία έχει βελτιώσει το αίσθημα ικανοποίησης από την εργασία τους.

Υψηλόβαθμα στελέχη στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού συμφωνούν, με τέσσερις στους πέντε (86%) να δηλώνουν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη για την ευεξία των υπαλλήλων και το (85%) να αναφέρει ότι η υβριδική εργασία αυξάνει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων**.

Αυτό αντανακλά έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Τράπεζα της Αγγλίας, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ υπό την επίβλεψη του διάσημου οικονομολόγου και ακαδημαϊκού Nick Bloom. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, κάθε ημέρα που ένας υπάλληλος μιας εταιρείας εργάζεται υβριδικά, η παραγωγικότητα της εταιρείας αυξάνεται κατά περίπου $19.000.

Το προηγούμενο έτος, η IWG, ο κορυφαίος πάροχος λύσεων υβριδικής εργασίας στον κόσμο με επωνυμίες όπως τα Spaces και η Regus, πρόσθεσε 867 νέες τοποθεσίες παγκοσμίως για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για υβριδική εργασία.

Ο Mark Dixon, CEO & Ιδρυτής της IWG, δήλωσε: “Η παγκόσμια μετάβαση στην υβριδική εργασία φέρνει όχι μόνο αύξηση στην παραγωγικότητα, ισχυρά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις και βελτιώσεις στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής για τους υπαλλήλους, αλλά και σημαντικά σωματικά, ψυχολογικά και ολιστικά οφέλη για την υγεία.

Η μείωση των καθημερινών μετακινήσεων των εργαζομένων προς τα κεντρικά γραφεία σημαίνει ότι οι υπάλληλοι εξασφαλίζουν περισσότερο προσωπικό χρόνο μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για burnout. Είναι σημαντικό οι εταιρείες να αντιληφθούν ότι μέσω του υβριδικού μοντέλου εργασίας όχι μόνο θα έχουν πιο ευτυχισμένους, πιο υγιής εργαζόμενους, αλλά και ανθρώπους που θα είναι περισσότερο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί στην εργασία τους.”

Σημειώσεις:

*Έρευνα μεταξύ 1.026 συμμετεχόντων τον Μάιο του 2024 από την Mortar Research. Η έρευνα διεξήχθη σε εργαζομένους πλήρης απασχόλησης από το γραφείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι πλέον έχουν υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Το δείγμα ήταν εθνικά αντιπροσωπευτικό της περιοχής και του φύλου. Η Mortar Research είναι πιστοποιημένη από το Σύνδεσμο Ερευνών Αγοράς (MRS) και η έρευνα τήρησε τις οδηγίες του MRS.

**Το IWG U.S. HR Leaders & Hybrid Working Report, το οποίο διεξήχθη από την Censuswide, ζήτησε από 500 πλήρως απασχολούμενους διευθυντές/ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού και εργαζόμενους που αξιοποιούν το μοντέλο υβριδικής εργασίας ηλικίας 18+ στις ΗΠΑ μεταξύ 4-10 Απριλίου 2024.

Η IWG είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση χώρων υβριδικής εργασίας. Δημιουργούμε προστιθέμενη αξία για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Από τις πιο εντυπωσιακές και γνωστές εταιρείες στον πλανήτη, έως μεμονωμένους επιχειρηματίες και την επόμενη γενιά ηγετών της βιομηχανίας. Όλοι αυτοί εκμεταλλεύονται τη δύναμη της υβριδικής πλατφόρμας της IWG για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, την αποτελεσματικότητα, την ευελιξία και την εγγύτητά τους στην αγορά. Το ασύγκριτο δίκτυο κάλυψης της IWG περιλαμβάνει 4.000 τοποθεσίες σε πάνω από 120 χώρες και το 83% των εταιρειών του Fortune 500 ανήκουν στην αυξανόμενη βάση πελατών μας.

Μέσω των brands μας, συμπεριλαμβανομένων των Regus, Spaces, HQ και Signature, βοηθάμε εκατομμύρια ανθρώπους και τις επιχειρήσεις τους να εργάζονται πιο παραγωγικά. Αυτό το πετυχαίνουμε με την παροχή της κορυφαίας πλατφόρμας υβριδικής εργασίας στον κόσμο, με επαγγελματικούς και δημιουργικούς χώρους εργασίας και ψηφιακές υπηρεσίες, όλα διαθέσιμα μέσω της εφαρμογής IWG.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.iwgplc.com και για συνεργασία με την IWG, ανατρέξτε στη διεύθυνση https://www.iwgplc.com/develop-a-location

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics