Φοροκίνητρα, νέο ρόλο, και αναγνώριση της ιδιωτικής ασφάλισης από κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην ΓΣ της ΕΑΕΕ

του Γιάννη Βερμισσώ

Σημαντική διαβεβαίωση από την κυβέρνηση και χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση ξεκινώντας με φοροαπαλλαγές ασφαλίστρων “περιουσίας” δόθηκε από τον υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη στην διαδικτυακή ΓΣ της ΕΑΕΕ. Ταυτόχρονα θετική παρέμβαση για τον ρόλο και την αντιμετώπιση του κλάδου είχε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης. Επίσης κομβική ήταν και η ομιλία του διοικητή της ΤτΕ κ. Ι. Στουρνάρα η οποία περιείχε μηνύματα  προς τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης για μεγαλύτερη συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, περισσότερη ευελιξία, διαφάνεια και ενημέρωση προς τους καταναλωτές, υψηλότερη και συμμετοχή του κλάδου στην ανάπτυξη των PEPP. Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για ενίσχυση της “εμπιστοσύνης”, έθιξε την σημασία του εντύπου πληροφοριών ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές σωστά, είπε στους ασφαλιστές να εισέλθουν δυναμικά στην κλιματική αλλαγή και ζήτησε αφενός να εξετάσουν τις μεταβλητές αμοιβές στα στελέχη τους (αναστολή μερισμάτων) στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των Νομικών Προσώπων. Καταληκτικά ζήτησε να αγκαλιάσουν τα PEPP και να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους προς όφελος των καταναλωτών. Δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις νομοθετικές αλλαγές που έρχονται και δημιουργούν καινούργιες απαιτήσεις.

ΧΟΡΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η θέσπιση κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για τις δαπάνες ασφαλίστρων που καλύπτουν τα κτίσματα έναντι φυσικών κινδύνων, δήλωσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης  επισημαίνοντας ότι «η πραγματικότητα της πανδημίας οδήγησε αναπόφευκτα την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή αυτού του σχεδιασμού. Ακόμα περισσότερο λόγω της υιοθέτησης έκτακτων μέτρων τον τελευταίο χρόνο η κυβερνητική κατεύθυνση είναι ότι δεν ανακοινώνονται μόνιμα μέτρα μέχρι να κλείσει το ζήτημα της πανδημίας». Ο υπουργός προσδιόρισε την λήψη αποφάσεων για την ιδιωτική ασφάλιση αμέσως μόλις σταματήσουν τα έκτακτα μέτρα λόγω πανδημίας. Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όσα έχει πει.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι σε μία χώρα σεισμογενή όπως η Ελλάδα που η ιδιοκατοίκηση ανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης δεν νοείται να έχουμε ασφαλιστική κάλυψη μόνο για το 15% των κατοικιών. «Βλέπουμε» συνέχισε, «τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης σαν σύμμαχο, σαν ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν έχουμε προκαταλήψεις απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα της πανδημίας θα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης και προόδου».

Ακόμα μίλησε για ανάπτυξη και των τριών πυλώνων ασφάλισης με τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από ότι όπως ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Θετικός όμως ήταν και  ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ κ.  Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση του κόμματός του να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει το σχέδιο δημιουργίας κινήτρων στην ασφάλιση περιουσίας. Ο κ. Χαρίτσης αναγνώρισε τη χρησιμότητα της ιδιωτικής ασφάλισης σε αυτό το τομέα και δήλωσε ότι υπάρχουν από την πλευρά τους προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

© INSURANCE EEA 2023. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics