Γ. Χατζηθεοδοσίου: Χαμηλοί τόνοι & συνεργασία για να αποφευχθούν νέες περιπέτειες

Σε συνέντευξή του στο Capital TV ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μεταφέρει το κλίμα της αγοράς, όπως διαμορφώνεται από τη συνεχιζόμενη εκλογολογία, τα σενάρια για τις τράπεζες και τις προκλήσεις στην οικονομία λόγω του ασφαλιστικού. Μιλώντας στον δημοσιογράφο Στέλιο Κράλογλου, ο κ. Χατζηθεοδοσίου εύχεται το 2019 να είναι μια αναπτυξιακή και αποδοτική χρονιά για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Δεδομένων των επικείμενων πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ αναγνωρίζει ότι οι εκλογές επηρεάζουν πάντα αρνητικά την αγορά, λόγω της ανασφάλειας στο επενδυτικό περιβάλλον και την κατανάλωση, και καλεί τα κόμματα να αποφύγουν τις εξάρσεις και τις μεγάλες υποσχέσεις, και να υιοθετήσουν χαμηλούς τόνους και πνεύμα συνεργασίας και σύνεσης.

«Μόνο η συνένωση των δυνάμεων μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη υιοθέτησης συγκεκριμένων στρατηγικών επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων της χώρας και χτυπώντας «καμπανάκι» ότι δεν έχουμε βγει ακόμη από το τούνελ και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για νέες περιπέτειες λόγω λανθασμένων πολιτικών ή λαϊκισμών.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό, εκτιμά ότι θα είναι «το μεγάλο θέμα της χώρας μας», για την επίλυση του οποίου χρειάζονται πάνω από 15 χρόνια, καθώς σήμερα έχουμε έναν συνταξιούχο για 2,2 εργαζόμενους και η ισορροπία είναι 1 συνταξιούχος για 4 εργαζόμενους, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανάπτυξη.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τράπεζες, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ τονίζει το μεγάλο, όπως αναφέρει, μερίδιο της ευθύνης τους για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι μία ελεύθερη οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τραπεζικό σύστημα και ως εκ τούτου είναι κρίσιμη η αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος των κόκκινων δανείων. Στο σημείο αυτό εξηγεί ότι υπάρχει μία κατηγορία οφειλετών που αδυνατούν να πληρώσουν και είναι κάτι που «πρέπει να αποδεχθεί το πολιτικό σύστημα», μία άλλη κατηγορία που αν υποστηριχθεί θα μπορέσει να πληρώσει και μία τρίτη κατηγορία που εκμεταλλεύεται την κατάσταση και ενώ μπορεί να πληρώσει και δεν πληρώνει. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά ότι για να έρθει η επόμενη μέρα, χρειάζονται, μεταξύ άλλων, πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, και ανάσχεση της φυγής επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε, το ΕΕΑ προχωρά σε δύο συμβολικές κινήσεις αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν τρόποι εξόδου από την κρίση. Η πρώτη αφορά στην αγορά και δωρεά στο τελωνείο του Έβρου ενός scanner, αξίας περίπου 50-60 χιλ. ευρώ, για τον έλεγχο των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη χώρα. Επιπλέον, ο κ. Χατζηθεοδοσίου έκανε γνωστό ότι το Επιμελητήριο θα χρηματοδοτήσει με ένα ποσό την υπηρεσία ΔΙΑΣ με στόχο να χτυπηθεί το μικροέγκλημα και το μικρολαθρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας.

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics