Γ. Χατζηθεοδοσίου στο «Έθνος της Κυριακής»: Προτεραιότητα των επιχειρήσεων η παραγωγή πλούτου

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» της 15ης Ιουνίου 2019:

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η αγορά πασχίζει ακόμα να βρει βηματισμό προόδου. Μία από τις αιτίες της υφιστάμενης κατάστασης είναι βέβαια η επιτήρηση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο η χώρα έχει μπει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Έχοντας πια αφήσει πίσω μας τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είμαστε λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές. Το γεγονός ότι θα προσφύγουμε στις κάλπες τον Ιούλιο αντί για τον Οκτώβριο, το χαρακτηρίζω θετικό, καθώς έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και δεν θα συνεχιστεί το ιδιότυπο «πάγωμα» της αγοράς, το οποίο παρατηρείται σε κάθε προεκλογική περίοδο. Εν όψει λοιπόν της νέας εκλογικής αναμέτρησης- που θα αναδείξει και τη νέα κυβέρνηση της χώρας-, ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει να ελπίζει σε δύο πράγματα: ότι θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και δεν θα κυριαρχήσουν ο λαϊκισμός και τα μεγάλα λόγια και ότι θα μπούμε επιτέλους σε μία φάση σταθερότητας και σε πολιτικό επίπεδο και σε οικονομικό.

Για να μην παρεξηγηθώ, πρέπει να διευκρινίσω ότι τον ελεύθερο επαγγελματία, τον ιδιοκτήτη μίας μικρομεσαίας επιχείρησης, τον κάθε άνθρωπο που ρισκάρει και επενδύει στο επιχειρείν, δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι στην πρωθυπουργική καρέκλα, αλλά το πως θα πάει η χώρα μπροστά. Εκτιμώ ότι έχουν καταλάβει όλοι ότι ο κόσμος των επιχειρήσεων δεν στέκεται σε ανούσιες πολιτικές ιδεοληψίες. Μόνο του μέλημα και βασικός του στόχος είναι η επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και η παραγωγή πλούτου που θα επιτρέψει στην πολύπαθη οικονομία μας να κάνει επιτέλους κάποια βήματα προς τα εμπρός.

Με μία κοινωνία που δεν θα τρώει τις σάρκες της εξαιτίας πολιτικών αντιπαραθέσεων, με μία σταθερότητα σε κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα η φορολογία και με ένα πολιτικό σύστημα που θα σκύψει πάνω από τα πραγματικά προβλήματα, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο η ψυχολογία στην αγορά, στοιχείο απαραίτητο για να διαμορφωθούν οι συνθήκες ανάπτυξης. Να γιατί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τονίζει διαρκώς την ανάγκη ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών με στόχο την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα εφαρμόσει η χώρα.

Με δεδομένο όμως ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης θα απαιτηθεί μία μακρά περίοδος, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να βάλουν το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό των παρατάξεων και να εργαστούν για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Το τελευταίο διάστημα είδαμε κάποια θετικά βήματα, όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση των 120 δόσεων, που δίνει προοπτική βιωσιμότητας σε μεγάλο αριθμό οφειλετών. Σημειωτέον ότι παρατηρούνται ορισμένες αστοχίες που θα ήταν περισσότερες, αλλά φορείς όπως τα Επιμελητήρια εργάστηκαν σκληρά για να διορθώσουν κάπως τα πράγματα.

Τέτοιου είδους μέτρα που θα στηρίξουν ουσιαστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν, όπως η μείωση της φορολογίας και ο εξορθολογισμός των εισφορών. Και βέβαια η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που πρέπει επιτέλους να στηρίξει με χρηματοδοτικά εργαλεία και με «ενέσεις» ρευστότητας τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες που είχαν μείνει τελείως ακάλυπτες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Στο ίδιο επίπεδο σπουδαιότητας βάζω και την καταπολέμηση χρόνιων παθογενειών, που όχι μόνο στρεβλώνουν την εικόνα της αγοράς, αλλά προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ενισχύοντας τους «μεγάλους» και συμπιέζοντας τους «μικρούς».

Η σελίδα θα γυρίσει οριστικά αν συνοδευτούν όλα τα παραπάνω με τη δημιουργία κλίματος φιλικότερου προς την επιχειρηματικότητα. Έτσι μόνο θα έρθουν σοβαρές επενδύσεις, θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης, θα ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα.

 

© INSURANCE EEA 2020. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics