Γ. Χατζηθεοδοσίου στο IWLive: Το ΕΕΑ Aρωγός στην επιχειρηματικότητα και στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, και την παρεμβατική δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τις ενέργειες ενίσχυσης των επιχειρήσεων, την αναγκαία εγρήγορση όλων των θεσμικών συντελεστών για την ταχεία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, τον ρόλο της και την επόμενη ημέρα για την οποία το Επιμελητήριο δημιουργεί προυποθέσεις ομαλής μετάβασης  αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο IWLive o πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στην συνέντευξη αναδείχθηκαν οι δράσεις του Επιμελητηρίου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τονίστηκε η ανάγκη εγρήγορσης της κυβέρνησης και της αγοράς ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του COVID-19 σε κοινωνία και επιχειρήσεις, και καταγράφηκαν όλα όσα σήμερα έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη προκειμένου να μπορέσουν οι κλάδοι της οικονομίας να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους.

Αναφερόμενος στις  9 προτάσεις του Επιμελητηρίου προς την κυβέρνηση, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως αποσκοπούν στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερη κάμψη της ελληνικής οικονομίας, από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.  Ήδη το ΕΕΑ σύμφωνα με τον πρόεδρό του είχε κινητοποιηθεί από την αρχή της κρίσης και κατάφερε : 14 ΚΑΔ απέκτησαν πρόσβαση στην ρευστότητα, καταστήματα εστίασης άνοιξαν νωρίτερα, λύθηκαν προβλήματα διάφορων κλάδων για τον τρόπο λειτουργίας τους, όπως επίσης βρέθηκε λύση όσον αφορά την μείωση της προκαταβολής φόρου. Ολα όσα γίνονται αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου αποσκοπούν στην πρόληψη η οποία έχει πρώτιστη σημασία. Το κυρίαρχο τονίζει, είναι να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις και να μην φτάσουμε σε ακραία φαινόμενα, καθώς ο κοινωνικός αντίκτυπος θα είναι μεγάλος. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (κατά 99,2%) είναι μικρομεσαίες, και χρήζουν πολλαπλής στήριξης. Επίσης η αγορά χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με ειδικό τρόπο σε θέματα όπως η επιδότηση της απασχόλησης, η μείωση των ενοικίων, η προστασία της πρώτης  κατοικίας, η παράταση στην αποπληρωμή υποχρεώσεων κ.α. Επίσης ο πρόεδρος του ΕΕΑ επισήμανε τον μη προσδιορισμένο αντίκυπο της ύφεσης στον τουρισμό και τις συνέπειές του στην γενική αλλά και τις τοπικές οικονομίες.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε επίσης και στις ηλεκτρονικές πωλήσεις επισημαίνοντας ότι το Ε.Ε.Α δηλώνει «παρών» στο να στηρίξει τα μέλη – επιχειρήσεις , όχι μόνο για την πλατφόρμα αλλά και για το κρίσιμο κομμάτι της εκπαίδευσης. Ο ηλεκτρονικός τζίρος, τριπλασιάστηκε την περίοδο του κορονωνοϊου. Σήμερα, τόνισε, έχουμε μόνο 7,500 ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με σχετική μελέτη το 2025 θα υπάρχουν πάνω από 50.000 ηλεκτρονικές επιχειρήσεις».  Έφαση έδωσε επίσης και στις πρωτοβουλίες του Ε.Ε.Α αναφορικά με την ψηφιακή εποχή και την δημιουργία 1000 καταστημάτων e-shops, με απώτερο στόχο να ανέλθουν στις 100.000 την τριετία.

Αναφορικά με τα 2 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής από τα προγράμματα ΕΣΠΑ προς το Επιμελητήριο, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων 1.500 εργαζομένων με επίκεντρο την ψηφιοποίηση και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Πιο ισχυρός από ποτέ ο θεσμός της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

«Κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη όλοι μαζί, καθώς για πρώτη φορά ο κλάδος πήρε χρήματα από την Πολιτεία. Την ίδια ώρα είχαμε σε συνεργασία με τα Σωματεία σε κάθε θέμα που αφορά τον κλάδο. Λύσαμε πολλά θέματα με την Πολιτεία και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται πως ο κλάδος είχε μικρή μείωση τζίρου – μεσοσταθμικά ως σήμερα κατά 4% με 5% περίπου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου ο κλάδος είναι ισχυρότερος όσο ποτέ μετά την 1η Εθνική Συνδιάσκεψη και θα συνεχίσει με ενότητα να αναπτύσσεται και να κερδίζει υψηλότερες θέσεις.

Κάλεσε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία για φοροαπαλλαγές σε νοσοκομειακά και συνταξιοδοτικά προγράμματα και στα συμβόλαια κατοικίας έναντι των φυσικών καταστροφών, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δεσμεύσεις, τονίζοντας πως η ασφαλιστική αγορά μπορεί να στηρίξει το κράτος και τους πολίτες. Αναφορικά με την εκπαίδευση ο πρόεδρος του ΕΕΑ εκτίμησε ότι  ο ασφαλιστικός κλάδος και η διαμεσολάβηση θα πρέπει  να μάθουν να λειτουργούν ηλεκτρονικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνουν τον ρόλο τους και την προσωπική επαφή, αλλά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μέσω του internet».  Επίσης τόνισε την ανάγκη γενικής εξέλιξης της αγοράς και αναφέρθηκε σε θέματα όπως το «δικαίωμα συμβολαίου«, κάτι που δεν υπάρχει στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως η αμοιβή ενός διαμεσολαβητή θα πρέπει να βγαίνει με βάση τα μεικτά ασφάλιστρα. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη ισονομίας, ανεξαρτήτως.

Η εκπαίδευση στην διαμεσολάβηση και οι επαγγελματίες της αγοράς

Ξεκάθαρος όσον αφορά το γεγονός ότι 2,000 περίπου διαμεσολαβητές σε όλη την χώρα δεν πραγματοποίησαν τις απαιτούμενες 75 ώρες επαναπιστοποίησης: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και με τον εαυτό μας. Ήταν μια υπόθεση 5 ετών και με έξτρα παρατάσεις. Κάποιοι φαίνεται πως είχαν προαποφασίσει να φύγουν από το επάγγελμα. Είναι καλό πράγμα η επαναπιστοποίηση καθώς ο κόσμος και τα προϊόντα αλλάζουν. Επίσης οι άδειες είναι πλέον ετησίως ανανεούμενες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου και άλλοι ασφαλιστές θα βγουν από τον κλάδο, καθώς απαιτείται πλέον επαγγελματισμός. Σήμερα ένας ασφαλιστής πρέπει να εκσυγχρονίζεται και έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί άμεσα και ψηφιακά, ενώ υπάρχουν σαφείς νόμοι από την Πολιτεία και την ΤτΕ που πρέπει να τηρηθούν.

Να δοθεί λύση άμεσα στο θέμα των ανασφάλιστων

Σχετικά με το θέμα των  ανασφάλιστων οχημάτων στους ελληνικούς δρόμους, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως η Πολιτεία καλείται να ενεργοποιήσει τον νόμο!  Όπως σχολίασε, δεν έχει κανείς δικαίωμα να κυκλοφορεί ανασφάλιστος αλλά και η Πολιτεία πρέπει να κάνει την δουλεία της, τονίζοντας πως πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης.

«Γιατί να γίνονται 1 ή 2 διασταυρώσεις τον χρόνο; να γίνονται καθημερινά όπως συμβαίνει σε Γαλλία, Γερμανία κλπ – τα συστήματα των εταιρειών και της ΑΑΔΕ το επιτρέπουν», επεσήμανε, σχολιάζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται αν αναμένει κανείς να αποζημιωθεί από το Επικουρικό Ταμείο, που έχει ήδη επιβαρυνθεί.

Το μερίδιο της αγοράς…και η ανάγκη για κίνητρα

Την ανάγκη περαιτέρω επικοινωνίας προς το ευρύ κοινό τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, αναφερόμενος στις προσπάθειες που πρέπει να λάβουν χώρα, ώστε να αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση και το μερίδιο αγοράς.

«Οι νόμοι είναι αυτοί που θα δώσουν την δυνατότητα για να αυξηθεί η απήχηση της ιδιωτικής ασφάλισης», τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη για κίνητρα, πόσο μάλλον όταν οι πιέσεις στο δημόσιο γύρω από την Υγεία, το συνταξιοδοτικο κ.α είναι αυξανόμενες.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι ασφαλιστικές καλύψεις είναι πολλές περισσότερες – από όσες γνωρίζει ο κόσμος – και απαραίτητες: κυβερνοασφάλεια, αστική ευθύνη, περιβάλλον, άλλοι εμπορικοί κίνδυνοι κ.α  Ιδιαίτερες προοπτικές υπάρχουν στις Αστικές Ευθύνες για τις οποίες εκτιμάται πως στο μέλλον ίσως αγγίξουν και το 30% του συνολικού τζίρου της αγοράς.  Επίσης διέκρινε μεγάλη ζήτηση να υπάρχει για προϊόντα του κλάδου Υγείας, κάτι που θα συνεχιστεί – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χατζηθεοδοσίου.

Αναφερόμενος στην εταιρεία του την MEGA BROKERS τόνισε ότι επιδιώκει να είναι δίπλα στον πελάτη, με σύγχρονα μέσα, νέους τρόπους προσέγγισης και υπηρεσίες, ενώ είπε πώς το πρόσφατα βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας που έλαβε στην εκδήλωση για τα «Diamonds of the Greek Economy», τόνισε πως ήταν κάτι τιμητικό για όλους στην εταιρεία η οποία δίνει έμφαση στους συνεργάτες και αναπτύσσεται έχοντας στο επίκεντρο το τι αναζητά η κοινωνία και με στόχο να καλύψει τις ανάγκες για ένα καλύτερο μέλλον.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το μέλλον του στα κοινά, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε  απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος βουλευτής. Ακόμα αναφέρθηκε και στην ανεξαρτησία του συνδυασμού του στο Επιμελητήριο. Επίσης δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός όσο είναι αποδεκτός και αγαπητός από τα μέλη του ΕΕΑ και αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια για τους συνεργάτες στο Ε.Ε.Α και την σημαντική συνεισφορά τους στην πρόοδο του Επιμελητηρίου.

Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη :

 

© INSURANCE EEA 2021. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics