Γ. Χατζηθεοδοσίου: Απαιτείται δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” (28/3/2023).


Η πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ακρίβειας συνεχίζεται, ενώ έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για όσους εξ αυτών καλούνται να αποπληρώσουν ένα στεγαστικό, επιχειρηματικό ή άλλο δάνειο.

Οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να επανέλθει ο πληθωρισμός κοντά στο 2% αλλά και να διασφαλιστεί η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, φέρνουν πολλούς δανειολήπτες σε αδιέξοδο.

Με την ακρίβεια να «κατατρώει» τα εισοδήματα και τους πολίτες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους, πώς είναι δυνατόν να καταφέρουν να πληρώσουν μία μηνιαία δόση δανείου, αυξημένη κατά 100, 200 300 ευρώ ή και παραπάνω;

Είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξει μέριμνα βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιάς «κόκκινων» δανείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και συνολικά την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σημαντικό και απαιτείται άμεση παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας.

Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις, όπως το πρόγραμμα επιδότησης κατά 50% της αύξησης του επιτοκίου για δάνεια ευάλωτων οφειλετών που συμφωνήθηκε από τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών, αφορά ελάχιστους δανειολήπτες, περίπου 30.000.

Είναι, όμως, πολλοί περισσότεροι εκείνοι που πιέζονται και κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους αν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις μετά από τη μεγάλη αύξηση των δόσεων των δανείων τους σε λίγους μόνο μήνες.

Χρειάζεται, λοιπόν, να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της Πολιτείας, με ευρύτερη συμφωνία των κομμάτων, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κυρίως των πιο ευάλωτων.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να ληφθούν και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών έναντι της ακρίβειας. Ως Ε.Ε.Α. ζητούμε, επίσης, τη ρύθμιση των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με επιτόκια χαμηλότερα από τα σημερινά, με ταυτόχρονη διαγραφή των παράλογων προσαυξήσεων που έχουν πάρει τα χρέη στην περίοδο που υπήρχε αδυναμία εξυπηρέτησής τους.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics