Γ. Χατζηθεοδοσίου για αύξηση πληθωρισμού: «Στην ασφαλιστική αγορά ισχύουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού»

 

Με αφορμή τις πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται, και, στην ελληνική αγορά, ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στην   «Οικονομική Ασφαλιστική» τοποθετήθηκε ειδικά για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, το πώς εισπράττει την εξέλιξη του πληθωρισμού καθώς και για το εάν μπορεί να υπάρχουν παρεμβάσεις ανάσχεσης των όποιων συνεπειών.

Η ερώτηση που του  ετέθη είναι η εξής: “Οι πληθωριστικές πιέσεις ανεβάζουν το κόστος των ασφαλιστικών αποζημιώσεων, με άμεσες επιπτώσεις κυρίως στον κλάδο του αυτοκινήτου. Παράλληλα, φρενάρουν τη σύναψη νέων ασφαλιστηρίων λόγω της οικονομικής δυσχέρειας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Πώς θα μπορούσε να παρέμβει το οικονομικό επιτελείο σε αυτό το μέτωπο;”

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι: «Στην ασφαλιστική αγορά ισχύουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται σε αυτό το πλαίσιο και φυσικά επηρεάζονται από εξωγενείς και εσωγενείς παράγοντες. Ακόμα και η εκ του νόμου υποχρέωση ασφάλισης, όπως στον κλάδο αυτοκινήτου, δεν αναιρεί ούτε ανακόπτει τη διαμόρφωση των τιμών με βάση τη λειτουργία του ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες πιέσεις τυχόν επέλθουν αρχικώς θα εκτιμηθούν. Διότι, όπως γνωρίζετε, η επίδραση του πληθωρισμού δεν είναι ακαριαία και έχει διαφορετική επιβάρυνση σε κάθε κλάδο. Εκτιμώ αφενός ότι θα πρέπει να φανούν οι επιπτώσεις, να διαπιστωθεί το πόσο σε κάθε στάδιο επαγγελματικό ή παροχής υπηρεσιών θα απορροφηθούν και θα καταγραφεί τελικά και η επιβάρυνση στην ασφαλιστική αγορά. Με βάση αυτή και την προαναφερόμενη διαδικασία διαμόρφωσης των ασφαλίστρων, θα φανούν οι συνέπειες. Σε αυτό το στάδιο θα μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενη εισήγηση λήψης μέτρων, προς την πολιτεία, σε ένα ευρύ πλαίσιο στήριξης των καταναλωτών και της αγοράς. Αναφορικά με την επιβράδυνση που αναφέρετε στη σύναψη νέων συμβολαίων, η παρότρυνσή μας διαχρονικά προς την πολιτεία ως διευκόλυνση των καταναλωτών, είναι να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα, όπως ίσχυε και στο παρελθόν για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Πέραν του οικονομικού οφέλους των ασφαλισμένων, θα εκληφθεί και ως κίνηση αναγνώρισης του κλάδου και της αξίας του».

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΕΑ μιλώντας για τον πληθωρισμό σε ευρύτερο επίπεδο στην συνέντευξή του ανέφερε και τα εξής: 

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το κύμα ακρίβειας να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είχαμε εκτιμήσει την ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Και αυτό γιατί βλέπαμε ότι και η αγορά είχε -και συνεχίζει να έχει- υποτονική κίνηση, αλλά και γιατί τα μέτρα που λάμβανε η κυβέρνηση δεν ήταν επαρκή. Μετά το 11,3% της αύξησης για τον Μάιο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, θεωρούμε ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 12%, ίσως και λίγο παραπάνω. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, με τέτοιο ύψος πληθωρισμού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε και τα νοικοκυριά. Ως ένα αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης είχαμε προτείνει στην κυβέρνηση να μειωθεί τόσο ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, όσο και ο ΕΦΚ στα καύσιμα. Όλο αυτό το διάστημα έχει αποδειχθεί ότι η επιδοματική πολιτική δεν έχει το αποτέλεσμα που έχει ανάγκη η κοινωνία, καθώς το μόνο που προσφέρει είναι μία πρόσκαιρη ανακούφιση στους όποιους δικαιούχους. Ας δούμε λοιπόν τι έχουν κάνει άλλες χώρες, όπως η Γερμανία π.χ. ή η Κύπρος. Εμμένουμε λοιπόν στις προτάσεις μας, καθώς θεωρούμε ότι η μείωση αυτών των φορολογικών συντελεστών είναι μονόδρομος και η πιο αποτελεσματική λύση για να δούμε μία ουσιαστική μείωση στις τιμές αγαθών και καυσίμων. Για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων, βέβαια, ώστε όχι μόνο να έχουν προοπτικές βιωσιμότητας αλλά και ανάπτυξης, απαιτούνται και άλλα στοχευμένα μέτρα, όπως η αύξηση των δόσεων στις 120 για την αποπληρωμή όλων των παλιών οφειλών, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω των οποίων θα ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων».

 

© INSURANCE EEA 2023. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics