Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Real News: Απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ακρίβεια

 

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα Real News (7/8/2022).


Η κοινωνία και η αγορά «φλέγονται» από το κύμα ακρίβειας που συρρικνώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, προκαλεί σοβαρούς τριγμούς σε το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και, φυσικά, στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Οι σαρωτικές επιπτώσεις της ακρίβειας και ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης των πολιτών αποτυπώνονται και στην πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα περισσότερα νοικοκυριά αναγκάζονται να περιορίσουν τις δαπάνες τους, μειώνοντας αγορές και έξοδα, λόγω της ακρίβειας. Πιο συγκεκριμένα, το 83,7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% περιορίζει την αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% μειώνει τις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο, ενώ το 66% περικόπτει τις μέρες των διακοπών. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δυσκολεύονται πολύ ή αρκετά να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις, όπως η αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λπ., ενώ σε ποσοστό 66% δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, από την έρευνα ότι τα επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα που έχει εφαρμόσει έως τώρα η κυβέρνηση δεν αρκούν για να περιορίσουν τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Πάνω από το 54% των ερωτηθέντων θεωρούν σχεδόν μηδαμινή τη βοήθεια που παρέχουν τα κυβερνητικά μέτρα έναντι της ακρίβειας, ενώ το 30,2% τα θεωρεί μια μικρή, αλλά αναγκαία βοήθεια.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εκρηκτικό μίγμα προβλημάτων. Μείωση τζίρων, εκτίναξη λειτουργικού κόστους, συσσωρευμένες υποχρεώσεις από την περίοδο της πανδημίας, και έλλειψη ρευστότητας, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων.

Η κοινωνία και η αγορά χρειάζονται άμεσα ζωτικές ανάσες και αυτές μπορούν να δοθούν μόνο με γενναίες παρεμβάσεις, που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε τονίσει ότι πρέπει να εφαρμοστούν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών, τόσο στην ενέργεια όσο και σε βασικά αγαθά. Είναι μονόδρομος η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%. Μέτρα, όμως, απαιτούνται και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην κατεύθυνση τόσο της διευκόλυνσης αποπληρωμής των οφειλών όσο και της χρηματοδοτικής ενίσχυσης, μέσω ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων.

Με την τονωτική ένεση του τουρισμού να εξασθενεί από το φθινόπωρο, τον ενεργειακό πόλεμο στην Ευρώπη να μαίνεται και τον πληθωρισμό σε επίπεδα-ρεκόρ, εκτιμάται ότι έρχεται «βαρυχειμωνιά» για την οικονομία και την κοινωνία. Απαιτούνται, επομένως, εδώ και τώρα δραστικές αποφάσεις, πριν «παγώσουν» και οι τελευταίες αντοχές.

 

© INSURANCE EEA 2023. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics