Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν όρους επιβίωσης και ανάπτυξης

 

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (3/9/2022).


Το φθινόπωρο ξεκινά, για μια ακόμη χρονιά, σε συνθήκες αβεβαιότητας και πιέσεων στην πραγματική οικονομία. Από τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας πέρσι, έχουμε περάσει φέτος στην αντιμετώπιση μιας ενεργειακής κρίσης, που φέρνει την Ευρώπη μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Οι τιμές αναφοράς για το ηλεκτρικό ρεύμα καταρρίπτουν κάθε μέρα νέα ρεκόρ, καθώς η ανησυχία για περαιτέρω μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία εντείνεται. Οι συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας στην κοινωνία και στην αγορά γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αναδεικνύεται σε ζωτική αναγκαιότητα η λήψη άμεσων αποφάσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας και τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6% και η θέσπιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, είναι μέτρα απαραίτητα προκειμένου τα νοικοκυριά να αντέξουν στις πιέσεις και να παραμείνει ζωντανή η αγορά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Πέρα, όμως, από τη μάχη για επιβίωση απέναντι σε μια νέα κρίση, είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν προϋποθέσεις για πραγματική ανάκαμψη και συνεκτική ανάπτυξη την επόμενη μέρα. Είναι αλήθεια ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο, υγιέστερο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, στηριγμένο στην ανάδειξη νέων δυναμικών κλάδων και στην κινητοποίηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων με έμφαση στην ψηφιοποίηση, στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια.

Το πρόβλημα είναι ότι η στρατηγική για την επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται να εστιάζει μέχρι τώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφήνοντας ρόλο «κομπάρσου» για τις μικρομεσαίες, οι οποίες δεν παύουν να αποτελούν το 99,9% του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας.

Μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να έχει επιτυχία. Χρειάζεται η διαδικασία του μετασχηματισμού να επανασχεδιαστεί, ώστε να δίνει χρόνο και τα εργαλεία στις μικρότερες επιχειρήσεις που θέλουν και μπορούν να συμβαδίσουν.

Χρειάζονται περισσότεροι πόροι και ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στα μεγέθη, στις ανάγκες και τις δυνατότητες της μικρομεσαίας επιχείρησης. Χρειάζονται μηχανισμοί υποστήριξης και καθοδήγησης για την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και ενεργότερος ρόλος των τραπεζών για την υπέρβαση εμποδίων στη χρηματοδότηση.

Χρειάζονται εστιασμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων, όπου το μικρό μέγεθος είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα, χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, δημιουργία τοπικών κόμβων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με τη συμμετοχή τοπικών πανεπιστημίων, Επιμελητηρίων και Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εδώ και πολλά χρόνια, αγωνίζονται και επιβιώνουν απέναντι σε διαδοχικές κρίσης. Το ελάχιστο που αξίζουν τώρα – σε μια ακόμη δύσκολη συγκυρία – είναι η ευκαιρία να παραμείνουν όχι μόνο ζωντανές, αλλά και βιώσιμες στα χρόνια που έρχονται. Σίγουρα θα υπάρξουν και επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν. Είναι, όμως, χιλιάδες αυτές που μπορούν και θέλουν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics