Γ. Χατζηθεοδοσίου: Απαραίτητη η αισιοδοξία, χρησιμότερες οι δράσεις

Άρθρο του προέδρου του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» της 3ης Ιανουαρίου 2016

Άρθρο του προέδρου του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» της 3ης Ιανουαρίου 2016


Ένα βασικό αξίωμα γύρω από την οικονομία είναι ότι  καθοριστικό ρόλο για την πορεία της παίζει και ο παράγοντας ψυχολογία. Μόνο θετικές συνέπειες λοιπόν, μπορεί να έχει η αισιόδοξη θεώρηση των πραγμάτων.

Αρκεί όμως από μόνη της η αισιοδοξία ώστε το 2016 που μόλις  ξεκινά να είναι χρονιά-σταθμός για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως επιθυμούμε όλοι μας; Σαφώς όχι.  Πώς μπορεί, αλήθεια, να είναι αισιόδοξος ο επιχειρηματίας που βρίσκει καθημερινά μπροστά του εμπόδια στις τραπεζικές  συναλλαγές λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί; Πόση θετική ψυχολογία να έχει ο άνεργος που κοιτώντας γύρω του βλέπει κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις που απολύουν αντί να προσλαμ­βάνουν; Με τι ηθικό να παλέψει κάποιος αν ξέρει ότι αύριο  το πρωί κινδυ­νεύει να χάσει το σπίτι του ή την επιχείρησή του λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων;
 
Χωρίς οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να περπατήσει η οικονομία μας – και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Απαιτούνται συντονισμένες δράσεις και αποφασιστικότητα έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή. Κανείς δεν περισσεύει, αλλά και κανείς δεν μπορεί μόνος του να ξεπεράσει την ύφεση. Αν η Πολιτεία δεν υψώσει ασπίδα προστασίας σε όσους επιχειρηματίες και επαγγελματίες βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάσχεση της ανεργίας και ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. 
 
Αν το ίδιο το κράτος δεν φροντίσει για την ενίσχυση και τόνωση της επιχειρηματικότητας, δεν υπάρχει καμία προοπτική να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και να βαδίσουμε προς τα εμπρός. Όσο παραμένουν οι τραπεζικοί περιορισμοί, τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Εισαγωγές – εξαγωγές θα συνεχίσουν να γίνονται μετ' εμποδίων, βάζοντας ταφό­πλακα σε ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις. 
 
Αν δεν αυξηθούν τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν προορισμό τους μικρομεσαίους και δεν μειωθεί ο χρόνος απορροφητικότητας τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για βελ­τίωση του κλίματος, Απαιτούνται άμεσα οι ενέργειες εκείνες που θα δώσουν το δικαίωμα στο επιχειρείν σε όλο και περισσότερους, κάτω βέβαια από υγιείς βάσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές αποτελούν την «ατμομηχανή», από αυτές προσδοκούμε την πρόοδο, αυτές είναι που πρέπει να ενισχυθούν.
 
Ενίσχυση δεν είναι βέβαια η πώληση των κόκκινων επιχειρημα­τικών δανείων σε «κοράκια» του εξωτερικού, ούτε οι κατασχέσεις περιου­σιακών στοιχείων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως δεν είναι στήριξη και η αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων επειδή καθυστέρησε κάποιος να καταβάλει μία από τις δόσεις.
 
Το οικονομικό επιτελείο έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να προωθήσει τις λύσεις που απαιτούνται, όπως και να εντοπίσει εκείνους που κρύβονται πίσω από τη δικαιολογία της κρίσης και αποφεύγουν να πληρώσουν τις οφειλές τους αν και μπορούν. Όλα είναι θέμα απόφασης και κατάλληλων χειρισμών. Πάντων με λύπη διαπιστώνουμε ότι ακόμα δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι για να μπει μια τάξη στο σπάταλο Ελληνικό Δημόσιο. 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics