Για «βαρυχειμωνιά» ετοιμάζονται οι διαμεσολαβούντες

Από Αύγουστο… χειμώνα λέει η λαϊκή παροιμία, και μάλλον φαίνεται ότι ταιριάζει γάντι στον κλάδο των διαμεσολαβούντων, αφού ο συνδυασμός της συγκυρίας με τις αποφάσεις της εποπτείας που οδηγούν την αγορά σε μια βίαιη συγκέντρωση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Ήδη, οι ενδείξεις απ’ το «μέτωπο» της παραγωγής έρχονται να ενισχύσουν μια εμπειρία βιωμένη και απ’ τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης: ότι οι νέοι τζίροι βγαίνουν απ’ τις «σάρκες» της αγοράς.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εξοντωτικός πόλεμος στον κλάδο του αυτοκινήτου, όπως τον ζουν οι διαμεσολαβούντες, οι οποίοι πλέον έχουν ξεχάσει οριστικά τις προμήθειες μιας όχι και πολύ μακρινής εποχής, βλέποντας καθημερινά το μεροκάματό τους να κατρακυλάει.

Την κατάσταση επηρεάζει κατά πολύ η είσοδος των εταιρειών στις on line πωλήσεις μέσω Ίντερνετ, και βέβαια τα πράγματα αναμένεται να πάρουν και ταχύτερη «τροπή» απ’ το φθινόπωρο, οπότε σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η είσοδος και άλλων εταιρειών στον «Ιντερνετικό» ανταγωνισμό.

Ασφαλώς στις direct πωλήσεις υπάρχει περιθώριο παρέμβασης από την Τ.τ.Ε. , έχει ζητηθεί δε επανειλημμένως από τους φορείς των διαμεσολαβούντων, ώστε να τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο άσκησης αυτής της δραστηριότητας, με την υποχρέωση των εταιρειών στην τήρηση κανόνων που θα προστατεύουν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα, του ασφαλιστικού συμβούλου, πράκτορα και μεσίτη.

Όμως, η εποπτική αρχή, επιλέγει να μην εκδηλώσει παρέμβαση σε αυτόν τον τομέα, αλλά στην ενίσχυση της ρευστότητας των ασφαλιστικών εταιρειών, που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μια βίαιη αναδιανομή της «πίτας».

Έχει επισημανθεί ήδη από εκπροσώπους θεσμικών φορέων, ότι η ρύθμιση αυτή-όπως είναι φτιαγμένη- για την είσπραξη των ασφαλίστρων ένα μήνα πριν τη λήξη των συμβολαίων, σημαίνει είσπραξη από τις εταιρίες και θα οδηγήσει χιλιάδες διαμεσολαβούντες στην ανεργία.

Με την επερχόμενη αλλαγή και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα πρέπει να ενημερώνουν πιο νωρίς τους πελάτες τους για τις λήξεις ή τις ανανεώσεις των συμβολαίων, ενώ ουσιαστικά θα υποχρεωθούν να πληρώνουν οι ίδιοι τις ανανεώσεις και στη συνέχεια να περιμένουν να τα εισπράξουν από τον πελάτη.

Πόσα είναι τα γραφεία που μπορούν να το κάνουν αυτό σήμερα; Και πού μπορεί να οδηγηθεί η αγορά έτσι;
Μάλλον δεν χρειάζεται ούτε αρκετή φαντασία και, δυστυχώς, ούτε αρκετός χρόνος για να έχουμε τις απαντήσεις…

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics