Γιάννης Βοτσαρίδης- Μια πρόταση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Άρθρο του Γιάννη Βοτσαρίδη*

Το καλοκαίρι έκλεισε τον κύκλο του με θετικούς απολογισμούς για αύξηση του τουριστικού ρεύματος, των αφίξεων, των διανυκτερεύσεων και των -καθόλου ευκαταφρόνητων- Τουριστικών Εσόδων για τη χώρα.

Ωστόσο, ελάχιστοι συμπολίτες μας πρόσεξαν ορισμένα δημοσιεύματα που θέτουν θέμα για «δωρεάν Ε.Σ.Υ. στους τουρίστες», «απώλειες εκατ. ευρώ από τα κρατικά Ταμεία λόγω μη χρέωσης τουριστών Τρίτων Χωρών στα Δημόσια Νοσοκομεία» (Καθημερινή 26/8/2025) κ.ά. Πρόκειται για καταγγελίες γιατρών του Ε.Σ.Υ., αλλά και ιδιωτών γιατρών που λειτουργούν πολυϊατρεία στα νησιά, που μιλούν για πολυήμερες Νοσηλείες, ακριβές εξετάσεις, ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις σε αλλοδαπούς, μη κατοίκους Ε.Ε., χωρίς καμία χρέωση από τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Δημοσίου και τα Κέντρα Υγείας. Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά, ενώ οι Έλληνες ασθενείς συμμετέχουν -μέσω των Ασφαλιστικών τους Ταμείων- με υψηλά ποσά στη θεραπεία ή τη νοσηλεία τους σε δομές του  Ε.Σ.Υ., μπορεί συχνά να αναγκάζονται να καταφύγουν σε Ιδιωτικές Δομές Υγείας, όπου -εάν δεν έχουν Ιδιωτική Ασφάλιση- πληρώνουν δυσθεώρητα νοσήλια.

Συχνά, επίσης, μπορεί να αναγκάζονται να περιμένουν και μήνες μέχρι να πάρουν ημερομηνία για χειρουργική επέμβαση (ευτυχώς η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα βελτιώνεται τελευταία). Αντίθετα, ο Αμερικανός, Κινέζος ή Βαλκάνιος Τουρίστας, νοσηλεύεται άμεσα και με ελάχιστα ή καθόλου έξοδα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Αμερικανού ασθενή, χωρίς Aσφάλιση, ο οποίος εγχειρίστηκε και νοσηλεύθηκε εβδομάδες σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην Αθήνα, πληρώνοντας τελικά λιγότερο από 100 ευρώ – κάτι που ανέβασε με βίντεο στο Διαδίκτυο, σχολιάζοντας ότι «Γι’ αυτό άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα για ιατρικές πράξεις»! Άλλος αλλοδαπός ασθενής εκτός Ε.Ε. που νοσηλεύθηκε μια νύχτα σε Κέντρο Υγείας ελληνικού νησιού με εξετάσεις, ορούς και φάρμακα δεν πλήρωσε απολύτως τίποτε, και, ενώ είχε Ταξιδιωτική Ασφάλιση, αυτή δεν του ζητήθηκε καν, σύμφωνα με επώνυμες δηλώσεις του.

Στη δε κοστολόγηση Ιατρικών Δαπανών μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης, αρκεί να σημειώσουμε ότι ο CPAM (ΕΟΠΠΥ Γαλλίας) χρεώνει στους Έλληνες ασθενείς την ακτινογραφία 19,70 ευρώ ενώ ο ελληνικός ΕΟΠΠΥ χρεώνει στους Γάλλους την αντίστοιχη εξέταση 4 ευρώ!

Ύστερα από όλα αυτά, εύλογα είναι τα ερωτήματα που τίθενται: Εάν είναι δίκαιο οι Έλληνες φορολογούμενοι να καλύπτουν τις Δαπάνες Νοσηλείας των αλλοδαπών Τουριστών, και ποιοι μηχανισμοί υπάρχουν, ή πρέπει να ενεργοποιηθούν, ώστε να μπει μια λογικοφανής τάξη σε αυτό το παράδοξο σύστημα. Επίσης, εάν η χρέωση Ιατρικών Δαπανών από τον ΕΟΠΠΥ πρέπει να ακολουθήσει τον Μέσο Όρο των αντίστοιχων Δαπανών της Ε.Ε.

Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια στη Δημόσια Περίθαλψη, με την πρόσληψη επιπλέον Ιατρικού Προσωπικού, τα Απογευματινά Χειρουργεία, τις ανακαινίσεις Νοσοκομείων κ.λπ. Δεδομένου, όμως, ότι ο αριθμός των ξένων Τουριστών στη χώρα μας έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 40 εκατ. ετησίως, το ελληνικό Ε.Σ.Υ. έχει απόλυτη ανάγκη από επιπλέον πόρους, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν.

Πόρους που μπορεί κάλλιστα να αντλήσει από τους αλλοδαπούς ασθενείς θεσπίζοντας το αυτονόητο: Μια λογική χρηματική καταβολή για εξετάσεις και περίθαλψη. Άλλωστε το αυτονόητο είναι πολύ συχνά το ζητούμενο στην ελληνική κοινωνία.

Αναδημοσίευση  από το  INTERLIFE Magazine Σεπτεμβρίου 2025

* Ο κ. Γιάννης Βοτσαρίδης είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α 

© INSURANCE EEA 2025. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics